Klimop

Zoek je een haag die snel groeit en het hele jaar door groen blijft? Klimop is de perfecte keuze! Deze plant hecht zich makkelijk aan muren, schuttingen en andere structuren, waardoor je snel een dichte, groene haag krijgt. In dit artikel ontdek je waarom klimop ideaal is als haagplant en krijg je praktische tips voor de verzorging. Lees verder en leer hoe je jouw tuin kunt veranderen met een mooie klimophaag.

Plantnaam: Hedera helix

Nederlandse naam: Klimop

Klimop is een snelgroeiende, wintergroene klimplant die perfect is voor het bedekken van muren, schuttingen en het vormen van dichte hagen. Hij biedt het hele jaar door privacy en vergt weinig onderhoud. Klimop is veelzijdig en past in elke tuin.

 • Maximale hoogte: 20-30 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: September-oktober
 • Bloeikleur: Geelgroen
 • Standplaats: Zon tot schaduw
 • Grondsoort: Vochtige, voedselrijke grond
 • Snoeiperiode: Maart-april
 • Aantal per m2: 3
 • Giftig: Ja


Klimop soorten

Er zijn veel verschillende soorten klimop (Hedera helix) die je als haagplant kunt gebruiken. Elke soort heeft unieke kenmerken en voordelen. Hier is een overzicht van enkele populaire soorten klimop voor jouw tuin.

Gewone klimop

De gewone klimop, ook wel Engelse klimop genoemd, vind je vaak terug in vele tuinen. Met zijn grote, glanzende, donkergroene bladeren is het een echte blikvanger. Deze soort groeit snel en bedekt grote oppervlakten in een mum van tijd. Zo creëer je snel een dichte, groene afscheiding in jouw tuin.

Ierse klimop

De Ierse klimop onderscheidt zich met zijn lichtere bladkleur van de gewone klimop. De bladeren zijn wat kleiner, maar deze soort is zeer sterk en bestand tegen diverse weersomstandigheden. Zet de Ierse klimop in voor bodembedekking of laat hem tegen muren en hekken groeien. Je zult versteld staan van de dekking die deze plant biedt.

Variegata

De Variegata valt op door zijn bonte bladeren. Met een uniek patroon van groen en roomwit, voegt deze soort een decoratief element toe aan je tuin. De Variegata groeit wat langzamer dan de andere soorten, wat hem tot een prachtige accentplant maakt in jouw tuin.

Goldchild

De Goldchild is een andere bonte soort, met opvallende geelgroene bladeren. Deze klimopsoort trek de aandacht en past goed in tuinen waar kleurcontrast gewenst is. Net als de Variegata, groeit de Goldchild wat langzamer, wat het onderhoud makkelijker maakt.

De juiste soort klimop kiezen hangt af van jouw specifieke wensen. Denk aan de groeisnelheid, bladkleur en -vorm, en hoe je de plant wilt gebruiken in je tuin. Klimop is veelzijdig en met de juiste zorg, vormt het een prachtige, natuurlijke aanvulling op jouw buitenruimte.

Klimop als haag in je tuin

Denk je aan een groene, levendige haag voor je tuin? Klimop, ook wel Hedera helix genoemd, is een prachtige optie. Het is een sterke en veelzijdige plant die je tuin het hele jaar door kleur geeft. Ontdek hoe je een klimophaag aanlegt en onderhoudt voor een altijd groene tuin.

Waarom kiezen voor een klimophaag?

Klimop biedt verschillende voordelen die het een perfecte keuze maken voor je tuin:

 • Altijd groen: Klimop behoudt zijn bladeren het hele jaar door, wat zorgt voor constante privacy en groen in je tuin.
 • Groeit snel: Klimop groeit snel. Binnen enkele jaren vormt het een volle, dichte haag.
 • Onderhoudsvriendelijk: Klimop vraagt weinig snoeiwerk en groeit goed in zon en schaduw.

Hoe plant je klimop als haag?

Wil je klimop planten? Doe dit dan het beste in de herfst of vroege lente. Volg deze stappen voor een mooie, gezonde haag:

 1. Kies de juiste plek: De grond moet goed gedraineerd zijn. Kies een plek met zowel zon als schaduw.
 2. Bereid de grond voor: Voeg compost toe om de grond te verrijken en maak de aarde los voordat je gaat planten.
 3. Plant de klimop: Houd een afstand van ongeveer 30 cm tussen de planten voor een snelle haagvorming.
 4. Geef water: Geef de klimop na het planten direct water. Blijf dit doen tijdens droge periodes.

Onderhoudstips voor klimophaag

Wil je dat je klimophaag gezond en mooi blijft groeien? Volg dan deze eenvoudige onderhoudstips:

 • Snoei: Snoei je klimophaag minstens een keer per jaar, het liefst na de zomer. Zo blijft de haag netjes en onder controle.
 • Voed: Geef in het voorjaar voeding om de groei te stimuleren. Een algemene tuinmeststof is hiervoor perfect.
 • Controleer op ziektes en plagen: Let op verkleurde bladeren of beschadigingen. Behandel indien nodig met de juiste middelen.

Met klimop als haag krijgt je tuin een prachtige groene uitstraling. Het biedt privacy en bescherming. Met de juiste zorg, geniet je jarenlang van je klimophaag.

Wist je dat?

klimop zowel als bodembedekker als klimplant kan worden gebruikt? Hierdoor is hij zeer veelzijdig en geschikt voor verschillende toepassingen in de tuin.

Klimop schutting

Een klimop schutting in je tuin zorgt voor privacy en een natuurlijke uitstraling. Hieronder vind je een aantal stappen en tips om een gezonde klimop schutting aan te leggen.

Kiezen van de juiste locatie

Zoek een plek in je tuin die halfschaduw of volle zon biedt. Klimop kan in beide omstandigheden groeien, dus kies een plek die bij jouw tuin past.

Voorbereiden van de bodem

Maak de grond klaar waar je de klimop wilt planten. Zorg dat de grond goed water doorlaat en rijk is aan organisch materiaal. Een beetje compost door de aarde mengen zorgt voor extra voeding en stimuleert de groei van de klimop.

Planten van klimop

Plant de klimop zo’n 30 cm van de basis van de schutting. Zo krijgen de planten voldoende ruimte om te groeien. Geef na het planten flink water, zodat de wortels goed kunnen aanslaan.

Verzorging en onderhoud

Zorg dat je klimop genoeg water krijgt, zeker in droge periodes. Klimop kan wel tegen een beetje droogte, maar voldoende water zorgt voor een betere groei. Snoei de klimop een keer per jaar om hem netjes te houden en binnen de perken te houden.

Ziektes en plagen controleren

Kijk regelmatig of je klimop geen ziektes of plagen heeft. Kom je iets tegen, pak het dan snel aan met milieuvriendelijke middelen om schade aan de plant te voorkomen.

Volg deze simpele stappen en je hebt een prachtige klimop schutting die je tuin siert en je de privacy geeft die je zoekt. Vergeet niet regelmatig te checken hoe je klimop groeit en hoe gezond hij is, zodat je het hele jaar kunt genieten van je groene schutting.

Hoe snel groeit Klimop?

Wil je in no-time een groene tuinafscheiding? Overweeg dan de Klimop. Deze plant staat bekend om zijn snelle groei. In de juiste omstandigheden bedekt hij binnen een jaar jouw hele schutting.

Hoe snel groeit Klimop dicht?

Met genoeg water, voeding en licht groeit Klimop in het groeiseizoen tot wel enkele meters. Binnen 2 tot 3 jaar heb je een volle, groene haag. Deze vormt een natuurlijke, wintergroene barrière. Maar, wil je dat sneller bereiken? Lees dan verder.

Selecteer jonge, robuuste planten. Plant ze dicht bij elkaar. Zorg voor de beste groeiomstandigheden. Geef regelmatig water en voed je haag jaarlijks met een geschikte meststof. Dit bevordert de groeisnelheid. Snoei in het vroege voorjaar om dichtere groei te stimuleren.

Let goed op: Klimop gedijt het beste in goed gedraineerde grond, in halfschaduw tot volle zon. Denk goed na over de plaats en de bodemconditie voordat je plant. Dit draagt bij aan de gezondheid van de haag en vermindert het risico op ziektes.

Wist je dat?

Klimop biedt schuilplaatsen voor veel kleine dieren en insecten, waardoor hij bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin en een ecologisch waardevolle plant is.

Klimop kopen

Wil je klimop in je tuin? Prima keuze! Klimop zorgt niet alleen voor een fraai uitzicht, maar is ook een natuurlijke bron van privacy. Hier vind je enkele tips en aandachtspunten om de beste keuze te maken.

Wanneer koop je klimop?

De beste tijd om klimop te kopen is in het voorjaar of de vroege herfst. De milde temperaturen in deze perioden helpen de planten om zich makkelijker aan hun nieuwe omgeving aan te passen.

Waar let je op bij de aankoop?

 1. Gezondheid van de plant: Kies altijd voor stevige en gezonde planten. Klimop met verkleurde bladeren of zichtbare schade kan duiden op ziektes of plagen. Vermijd deze dus.
 2. Groeitype: Kijk welk type klimop het beste bij jouw tuin past. Sommige soorten, zoals Hedera helix, groeien snel en zorgen voor een dichte begroeiing.
 3. Grootte en leeftijd: Jonge planten wortelen vaak sneller en passen zich makkelijker aan. Ga dus voor kleinere planten, die zijn ook makkelijker te hanteren en te planten.

Waar koop je kwalitatieve klimop?

Bezoek een bekend tuincentrum of een professionele kwekerij. Daar krijg je advies over welke soorten klimop het beste bij jouw klimaat en tuin passen. Ook online vind je betrouwbare leveranciers, maar check dan wel de beoordelingen.

Je klimop planten

Heb je je klimop gekocht? Mooi! Nu is het tijd om te planten. Kies een plek met goede drainage en voldoende zonlicht. Maak de bodem los en voeg veel mest toe. Plant de klimop tegen een steunstructuur, zoals een trellis of gaaswerk. Zo groeit je klimop optimaal.

Met zorgvuldige selectie en het juiste plantwerk, geniet je straks volop van je klimophaag. Het wordt een prachtige toevoeging aan je tuin.

Is klimop giftig?

Je hebt vast wel eens van klimop gehoord, of zoals het in de wetenschap heet: Hedera helix. Klimop is een populaire plant voor in de tuin, dankzij zijn snelle groei en volle bladeren. Maar is klimop ook giftig? Ja, dat is het. Zowel voor mensen als voor huisdieren kan klimop bij inname giftig zijn.

Als je klimop aanraakt, kan het huidirritatie veroorzaken. Dit staat bekend als contactdermatitis. Jeuk, roodheid en blaren op de huid zijn tekenen dat je hier last van hebt. Maar geen zorgen, als je snel je huid wast na het aanraken van de plant, verminder je de kans op een ernstige reactie.

Wanneer je klimop inslikt, kan dit pijnlijke zweren in je mond en keel veroorzaken. Dit kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen. Buikpijn, misselijkheid en zelfs diarree zijn symptomen van inname. In zeldzame, ernstige gevallen kunnen symptomen als koorts, delirium en convulsies optreden.

Wil je toch graag klimop in je tuin? Zorg dan dat de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren staat. Dit helpt om ongelukken te voorkomen en zorgt voor veiligheid in je huis. Hang de klimop bijvoorbeeld op een plek waar huisdieren en kinderen er niet bij kunnen, zoals in een hangende plantenbak.

Hoe plant je klimop aan?

Wil je jouw tuin verrijken met een mooie klimop haag? Volg deze simpele stappen voor het beste resultaat.

Kies de juiste locatie

Zoek een plek in je tuin met goede drainage en voldoende zon. Klimop gedijt ook in de schaduw, maar een lichte plek stimuleert een snellere en gezondere groei.

Bereid de grond voor

Maak de aarde los en voeg compost of tuinaarde toe. Zo verbeter je de structuur van de grond, waardoor de plant beter water en voedingsstoffen kan opnemen.

Planten van klimop

Graaf een gat dat twee keer zo breed en even diep is als de wortelkluit van de klimop. Zet de plant in het gat met de wortels net onder het grondoppervlak. Vul het gat met de aangemaakte grond en druk het zacht aan.

Water geven

Geef de klimop na het planten flink water om de wortels in de grond te laten nestelen. Water is vooral in de eerste groeiperiode belangrijk. Maar pas op, te veel water kan wortelrot veroorzaken.

Installeer steunstructuren

Als je klimop als haag wilt laten groeien, zijn steunstructuren zoals een trellis of hek nuttig. Bevestig de ranken voorzichtig aan de structuur om ze de juiste kant op te sturen.

Leer meer hoe je klimop plant in je tuin

Klimop verzorgen

Met de juiste tips en trucs onderhoud je jouw klimop haag. De klimop is een veelzijdige plant en makkelijk te verzorgen als je deze stappen volgt.

Klimop snoeien

Geef je klimop haag jaarlijks een goede snoeibeurt voor een dichte, mooi gevormde haag. Begin met snoeien in het voorjaar, nadat de vorst voorbij is. Dat stimuleert nieuwe groei en helpt bij het vormen van de haag.

Pak een scherpe snoeischaar en maak schone, schuine sneden net boven de bladknooppunten. Houd de klimop in vorm en voorkom dat deze andere planten overwoekert of structuren beschadigt.

Leer meer over je klimop snoeien

Klimop stekken

Met het stekken van klimop creëer je meer planten zonder dat je nieuwe hoeft te kopen. In de lente of zomer knip je gezonde scheuten van ongeveer 20 cm lang net onder een bladknoop af. Haal de onderste bladeren weg en doop het snijvlak in stekpoeder.

Zet ze in een pot met stekgrond, op een warme maar schaduwrijke plek en houd de aarde licht vochtig. Na een paar weken ontwikkelen de stekken wortels.

Leer meer over je klimop stekken

Klimop verwijderen

Als klimop niet gewenst is of schade veroorzaakt, dan moet je deze zorgvuldig verwijderen. Bescherm jezelf goed, vooral je handen, want klimop kan huidirritatie veroorzaken. Snijd de klimop bij de basis door en trek de plant voorzichtig van de grond of de muur. \

Pas op dat je de onderliggende structuren of planten niet beschadigt. Als de klimop hardnekkig blijft zitten, gebruik dan een onkruidverdelger. Lees altijd de instructies op de verpakking en zorg dat je andere planten niet beschadigt.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de klimop als haagplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een klimop haag?

Klimop hagen brengen veel voordelen met zich mee. Zo zijn ze onderhoudsvriendelijk en zorgen ze het hele jaar door voor een frisse, groene look in jouw tuin. Je kunt ze op verschillende plekken in de tuin plaatsen. Bovendien bieden ze een uitstekende dekking.

Hoe onderhoud je een klimop haag?

Geef jouw klimop haag regelmatig water en snoei hem goed. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de haag. Vergeet ook niet om jouw haag te voeden en inspecteer hem regelmatig op tekenen van ziektes. Zo houd je jouw haag aantrekkelijk.

Wat moet je doen om klimop gezond te houden?

Zorg ervoor dat jouw klimop haag genoeg water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei de haag minstens twee keer per jaar. Voed de plant goed en houd hem in de gaten voor eventuele tekenen van ziektes.

Is klimop giftig?

Jazeker, klimop is giftig. Het kan huidirritatie veroorzaken en als het wordt ingeslikt, kan het ernstige gezondheidsproblemen opleveren. Zorg ervoor dat de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren blijft.

Hoe voorkom je schade door klimop in je tuin?

Houd de groei van jouw klimop haag goed in de gaten en snoei regelmatig. Zorg ervoor dat de klimop niet groeit op plekken waar het schade kan aanrichten aan structuren of andere planten.