Kardinaalsmuts

Zoek je een veelzijdige en kleurrijke haagplant? Kies voor de kardinaalsmuts! Deze wintergroene plant is makkelijk in vorm te houden en heeft opvallende bladkleuren die je tuin het hele jaar door verfraaien.

In dit artikel ontdek je waarom de kardinaalsmuts ideaal is als haagplant en krijg je praktische tips voor de verzorging. Lees verder en leer hoe je jouw tuin kunt opfleuren met een kleurrijke kardinaalsmutshhaag.

Kardinaalsmuts als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Euonymus europaeus

Nederlandse naam: Kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts is een veelzijdige haagplant met kleurrijke bladeren en opvallende vruchten in de herfst. Hij is eenvoudig te verzorgen en biedt een mooie seizoensgebonden variatie in de tuin. Deze plant is ideaal voor zowel formele als informele hagen.

 • Maximale hoogte: 3-6 m
 • Winterhard: Nee
 • Bladverliezend: Ja
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: Mei-juni
 • Bloeikleur: Geelgroen
 • Standplaats: Zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: Vochtige, voedselrijke grond
 • Snoeiperiode: Februari-maart
 • Aantal per m2: 2
 • Giftig: Ja

Eigenschappen van de kardinaalsmuts

Je zult het geweldig vinden om te ontdekken hoe veelzijdig de kardinaalsmuts is. Deze plant voelt zich thuis in diverse omgevingen en steelt de show met zijn unieke kenmerken, zowel binnen als buiten.

Bladeren

De bladeren van de kardinaalsmuts zijn een feest voor het oog. In de lente en zomer geniet je van de levendige groene tinten. De dieprode kleur die ze in de herfst aannemen, zorgt voor een prachtig contrast in je tuin.

Bessen

De kardinaalsmuts verrast je met felgekleurde bessen die extra charme aan de plant geven. De bessen zijn niet alleen mooi om te zien, ze trekken ook vogels aan. Zo draag je bij aan de biodiversiteit in je tuin.

Weerstand

De kardinaalsmuts is een echte overlever, zelfs in koudere klimaten. De plant trotseert temperaturen onder nul zonder zijn unieke uitstraling te verliezen. Zo blijft hij het hele jaar door een blikvanger in je tuin.

Groeiomstandigheden

De kardinaalsmuts is niet kieskeurig. Hij groeit goed in verschillende grondsoorten en vraagt weinig onderhoud. Zon of schaduw, het maakt hem niet uit. Maar onthoud, hij groeit het beste in goed doorlatende grond.

Kardinaalsmuts soorten

Je vindt een ruime keuze aan kardinaalsmutsen, stuk voor stuk uniek en prachtig. Laten we de soorten bekijken die je in jouw tuin kunt tegenkomen.

Japanse Kardinaalsmuts

Ontmoet de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus japonicus), een plant die zich thuis voelt in jouw tuin. Ze schittert met glanzende, groene bladeren die het hele jaar hun kleur vasthouden. Plaats deze in volle zon of halfschaduw, ze stelt weinig eisen aan de bodem. Makkelijk te onderhouden, dus ideaal voor de tuinier die van gemak houdt.

Wilde Kardinaalsmuts

De wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) zie je vaak in bossen en heggen. Bekend om zijn indrukwekkende roze-rode vruchten die in de herfst tevoorschijn komen. De bladeren kleuren rood voor een sfeervol herfsttafereel. Weinig onderhoud nodig en een trekpleister voor vogels die van de bessen snoepen.

Bonte Kardinaalsmuts

De bonte kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) springt eruit met zijn groene bladeren met gele of witte randen. Flexibel in gebruik, je kunt hem laten kruipen of klimmen. Deze winterharde soort houdt van verschillende lichtomstandigheden. Weinig onderhoud nodig en hij brengt kleur en textuur in jouw tuin.

Wist je dat?

de Kardinaalsmuts zijn naam dankt aan de felgekleurde vruchten die lijken op de muts van een kardinaal? Deze opvallende vruchten maken de plant uniek en interessant.

Kardinaalsmuts als haag gebruiken

Ontdek de vele voordelen van de kardinaalsmuts als haagplant. Deze groeit snel, heeft dicht gebladerte en zorgt zo voor een natuurlijke privacy. Je hebt keuze uit verschillende soorten, zoals de Euonymus alatus en Euonymus europaeus, elk met hun eigen unieke vorm en kleur. Zo heeft de Euonymus alatus opvallende herfstkleuren en staat de Euonymus europaeus bekend om zijn roze-rode bessen.

De kardinaalsmuts heeft weinig verzorging nodig. Een regelmatige snoeibeurt houdt de haag compact en netjes. En met zijn winterhard karakter behoudt hij zijn structuur ook tijdens koudere maanden. Dit maakt de kardinaalsmuts een uitstekende keuze voor een haag die het hele jaar door zijn charme behoudt.

Wil je een kardinaalsmuts haag planten? Zorg dan voor een goed doorlatende grond. Plaats de planten op een zonnige of halfschaduw plek voor het beste resultaat. Spreid de planten goed uit. Dit biedt voldoende groeiruimte en ruimte voor de wortels.

De kardinaalsmuts haag trekt ook vogels aan. De bessen zijn weliswaar giftig voor mensen, maar dienen als voedselbron voor vogels. Dit verhoogt de biodiversiteit in jouw tuin. Dus, de kardinaalsmuts fungeert niet alleen als natuurlijke afscheiding, maar draagt ook bij aan het ecosysteem.

Kardinaalsmuts kopen

Soorten kardinaalsmuts

Bij het kopen van een kardinaalsmuts heb je keuze uit verschillende soorten. De Japanse, wilde en bonte kardinaalsmuts zijn het populairst. Elke soort heeft unieke eigenschappen die aansluiten bij verschillende tuinstijlen en wensen.

Waar te kopen

Koop je kardinaalsmuts bij betrouwbare tuincentra of gespecialiseerde kwekerijen. Hier vind je een ruim aanbod aan gezonde planten en krijg je deskundig advies. Ook online vind je kwaliteitsplanten, bijvoorbeeld bij Bakker.com en Tuinplant.nl.

Beste tijd voor aankoop

Koop je kardinaalsmuts in het voorjaar of de herfst. Tijdens deze seizoenen is de grond meestal vochtig en het weer mild. Dit zorgt voor een goede wortelgroei en een gezonde plant.

Prijsinformatie

GroottePrijsrange
Kleine plant€5 – €15
Middelgrote plant€15 – €35
Grote plant€35 – €50+

Tips voor aanschaf

 1. Controleer de gezondheid: Kies een plant met gezonde, frisse bladeren en stevige stelen.
 2. Kies de juiste grondsoort: Zorg dat je plant in goed doorlatende grond geplant wordt.
 3. Lichtbehoefte: Stem de plant af op de lichtomstandigheden in je tuin.
 4. Onderhoud: Informeer je over de onderhoudsvereisten van de soort die je kiest.
 • Voorkom een te vroege aankoop: Het kopen van een plant in de winter of tijdens een droge zomer kan leiden tot slechte groei.
 • Zorg voor een gunstige locatie: Plaats de kardinaalsmuts niet op te schaduwrijke plekken om zijn groei en bloei te bevorderen.
 • Geef voldoende water: Bij pas geplante struiken is regelmatig water geven essentieel voor een goede start.

Wist je dat?

De Kardinaalsmuts groeit snel en is daarom ideaal voor het snel creëren van een dichte haag die je tuin afschermt en beschutting biedt tegen de wind en nieuwsgierige blikken.

Is de kardinaalsmuts giftig?

Ja, de kardinaalsmuts is gevaarlijk voor jou en je huisdieren. Elk deel van de plant, van de bessen tot de bladeren en stengels, bevat schadelijke stoffen zoals alkaloïden en cardenoliden. Slik je deze in, dan krijg je last van misselijkheid, braken en diarree. In het ergste geval kan het je hart of zenuwstelsel beschadigen. Bescherm dus altijd kinderen en huisdieren tegen deze plant.

De bessen zijn zeer aantrekkelijk voor vogels, maar jouw hond of kat kan er ziek van worden. Denk je dat je huisdier van de kardinaalsmuts heeft gegeten? Aarzel dan niet en bel de dierenarts. Zet de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Als je zelf met de kardinaalsmuts aan de slag gaat, draag dan altijd handschoenen. Zo voorkom je huidirritatie. Was na het tuinieren je handen goed.

Samengevat, de kardinaalsmuts is een prachtige aanvulling op je tuin, maar wees alert op de giftige eigenschappen. Geniet van de schoonheid van de plant, maar houd de gezondheid van jou en je huisdieren altijd in het achterhoofd.

Is de kardinaalsmuts winterhard?

Ja, dat is hij zeker! Hoe winterhard jouw kardinaalsmuts is, hangt af van de soort. Neem bijvoorbeeld de Euonymus europaeus. Deze kan een ijzige -20°C aan zonder problemen. Maar de Japanse kardinaalsmuts, of Euonymus japonicus, voelt zich comfortabeler in mildere winters en kan overleven bij temperaturen tot -10°C.

Soorten kardinaalsmuts en hun winterhardheid

 • Euonymus europaeus: Deze soort voelt zich thuis in de koudere klimaatzones. Denk aan USDA zones 4 tot 7. Hij doorstaat zeer lage temperaturen.
 • Euonymus japonicus: Deze kardinaalsmuts houdt het uit tot ongeveer -10°C. Hij is perfect voor de mildere klimaatzones 6 tot 9.
 • Euonymus fortunei: Deze soort staat bekend om zijn veelzijdigheid. Hij overleeft temperaturen tot wel -20°C en is geschikt voor zones 5 tot 8.

Bescherming in strenge winters

Ook al zijn de meeste soorten winterhard, in extreem koude gebieden hebben ze wat extra bescherming nodig. Leg stro rondom de wortelzone, dat isoleert de wortels. Bedek jonge planten met tuinvlies of een doek. Zo voorkom je vorstschade.

Winterverzorging voor optimale groei

Geef je kardinaalsmutsen minder water in de winter. Te veel water kan wortelrot veroorzaken. Snoei beschadigde of dode takken weg aan het begin van het voorjaar. Zo geef je jouw planten een gezonde start van het groeiseizoen.

Plant jonge kardinaalsmutsen in de herfst. Zo zorg je voor sterke wortelgroei voor de winter. Heb je kardinaalsmutsen in een pot? Verplaats deze dan naar beschutte plekken. Zo bescherm je ze tegen harde vorst.

Wanneer bloeit de kardinaalsmuts?

In de late lente, meestal rond mei en juni, zie je de kardinaalsmuts in bloei staan. Let maar eens op de kleine, subtiele bloemen die aan de plant verschijnen. Ze hangen in groepjes bij elkaar en hebben een groene of gele tint. Ook al vallen ze niet zo op, ze zijn belangrijk. Ze zijn namelijk de voorbode van de kleurrijke bessen die later in het seizoen te zien zijn.

Misschien merk je dat het blad en de felgekleurde vruchten van de kardinaalsmuts meer in het oog springen dan de bloemen. Toch mogen de bloemen niet over het hoofd gezien worden. Ze zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de bessen. Deze bessen trekken vogels aan en brengen leven in je tuin.

Na de bloeiperiode van de bloemen zie je kleine vruchten ontstaan. Tegen het einde van de zomer tot het begin van de herfst rijpen deze vruchten. Ze krijgen dan levendige kleuren zoals roze, rood of oranje, afhankelijk van de soort kardinaalsmuts.

Wil je dat jouw kardinaalsmuts uitbundig bloeit en veel vruchten produceert? Zorg dan voor een goede verzorging. Plaats de plant in doorlatende grond en in de volle zon of halfschaduw. Geef in droge perioden wat extra water. Zo ondersteun je de bloei en zorg je voor een gezonde groei van de kardinaalsmuts.

Wist je dat?

Deze plant is zeer winterhard en kan goed tegen koude temperaturen, waardoor hij ook in strenge winters zijn sierwaarde behoudt en je tuin levendig houdt.

Aan de slag met het planten van een kardinaalsmuts

Wil je een kardinaalsmuts in je tuin? Goed idee! Het is een prachtige struik die met de juiste zorg flink kan bloeien. Hier lees je stap voor stap hoe je dat aanpakt.

Locatie, locatie, locatie

De plek waar je de kardinaalsmuts plant, is van groot belang. Kies voor een locatie met gedeeltelijke schaduw of volle zon. Let ook op de grond: die moet goed doorlatend zijn, want deze struik houdt niet van natte voeten.

Maak de grond klaar

Voordat je de kardinaalsmuts plant, moet je de grond klaarmaken. Graaf een gat dat twee keer zo breed en even diep is als de kluit van de plant. Meng wat compost of organisch materiaal door de uitgegraven grond, dit verbetert de bodemstructuur en vruchtbaarheid.

Het planten van de kardinaalsmuts

Plaats de plant in het gat en let op dat de wortelkluit gelijk met of iets boven de omliggende grond ligt. Vul het gat opnieuw met de gemengde aarde, druk het rustig aan en zorg dat de plant stevig staat. Na het planten, geef je de kardinaalsmuts flink water. Zo kunnen de wortels goed settelen.

Verzorgen na het planten

Na het planten heeft de kardinaalsmuts regelmatig water nodig. Vooral in de eerste groeiperiode. Geef de plant één of twee keer per week water, afhankelijk van het weer. Breng wat mulch aan rond de basis van de plant, dit houdt het vocht vast en vermindert onkruid. Verwijder dode of beschadigde takken om de plant gezond en in vorm te houden.

Lees meer over je Kardinaalsmuts planten

De kardinaalsmuts onderhouden en verzorgen

Geef jouw kardinaalsmuts de beste verzorging! Met deze handige tips zorg je ervoor dat jouw plant gezond blijft en er geweldig uitziet.

De kardinaalsmuts snoeien

Snoei jouw kardinaalsmuts om hem gezond en vol te houden. Doe dit in het voorjaar of de vroege zomer, direct na de bloei. Begin met het verwijderen van dode, zieke of zwakke takken.

Snoei vervolgens de rest van de takken een beetje bij om de vorm te behouden. Wil je een compactere struik? Knip dan ongeveer een derde van de nieuwe groei weg.

Lees meer over je Kardinaalsmuts snoeien

De kardinaalsmuts stekken

Creëer nieuwe planten door te stekken. Dit doe je in de late zomer of vroege herfst. Selecteer gezonde, niet-bloeiende scheuten van ongeveer 10 cm lang. Verwijder de onderste bladeren en doop de basis van de stek in wortelhormoonpoeder.

Plaats de stekken in een pot met goed doorlatende potgrond en houd de grond vochtig. Na enkele weken ontstaan er wortels en ben je klaar om de nieuwe planten te verpotten.

De kardinaalsmuts bemesten

Stimuleer de groei en gezondheid van jouw kardinaalsmuts door te bemesten. Gebruik in het vroege voorjaar een uitgebalanceerde, langzaam werkende meststof.

Volg de dosering op de verpakking en werk de meststof licht in de bovenste laag van de grond rond de plant. Geef je plant in de late zomer nog een extra boost met mest. Maar let op, te veel mest kan leiden tot zwakke groei.

De kardinaalsmuts verplaatsen

Soms moet de kardinaalsmuts verplaatst worden. Dit kan zijn als de plant te groot wordt of de locatie niet goed is. Verplaats de plant bij voorkeur in het vroege voorjaar of de late herfst, wanneer de plant weinig groeit. Graaf eerst een ruim gat op de nieuwe locatie en maak de grond los.

Graaf vervolgens de kardinaalsmuts voorzichtig op en probeer zoveel mogelijk wortels te behouden. Zet de plant in het nieuwe gat en vul het aan met aarde. Geef na het verplanten veel water om de wortels te helpen zich te vestigen.

Kardinaalsmuts problemen en ziektes

De kardinaalsmuts is een stevige plant, maar kan toch met problemen en ziektes kampen. We zullen de meest voorkomende problemen bespreken en je tips geven hoe je deze effectief aanpakt.

Rupsen

Rupsen, met name de kardinaalsmutsmot, zijn gek op de kardinaalsmuts. Ze leggen hun eieren op de bladeren en de rupsen eten zich een weg door de plant. Je ziet dan vraatschade aan de bladeren. Pak dit probleem aan door de rupsen handmatig te verwijderen en een biologisch bestrijdingsmiddel in te zetten.

Meeldauw

Heeft jouw kardinaalsmuts een witte, poederachtige aanslag op de bladeren en stengels? Dan heb je te maken met meeldauw. Deze schimmelziekte komt vooral voor bij vochtig en warm weer. Pak meeldauw aan door de bladeren te besproeien met een mengsel van water en bikarbonaat. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant.

Papiervlekkenziekte

De papiervlekkenziekte, veroorzaakt door de schimmel Mycosphaerella, kan ook jouw kardinaalsmuts aantasten. Je herkent het aan de bruine, papieren vlekken op de bladeren. Deze schimmel verspreidt zich bij nat weer. Verwijder aangetaste bladeren direct en behandel de plant met een fungicide. Zorg dat de plant in goed gedraineerde grond staat en geef niet te veel water.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Nephrolepis. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is kardinaalsmuts en waarom is deze plant een aanwinst voor jouw tuin?

Je kent kardinaalsmuts misschien als Euonymus. Deze sierstruik fleurt je tuin op met kleurrijke bessen en bladeren die elk seizoen van kleur veranderen. De plant is bestand tegen winterse temperaturen, vraagt weinig onderhoud en lokt vogels naar je tuin. Een echte aanwinst dus!

Zijn de bessen van de kardinaalsmuts giftig?

Let op, de bessen van de kardinaalsmuts zijn giftig voor mensen en huisdieren. Hanteer de plant voorzichtig en zorg ervoor dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.

Hoe verzorg je jouw kardinaalsmuts plant?

De kardinaalsmuts is niet veeleisend. Snoei in het voorjaar en neem stekken in de late zomer of vroege herfst. Bemest in het voorjaar en de late zomer en geef de plant matig water. Zo stimuleer je de groei. Bescherm de plant in de winter met stro mulch en snoei beschadigde takken weg.

Hoe bescherm je jouw kardinaalsmuts in de winter?

In strenge winters bescherm je de kardinaalsmuts door de wortels te bedekken met stro mulch. Snoei beschadigde takken in het voorjaar en plant jonge kardinaalsmutsen in de herfst. Zo stimuleer je sterke wortelgroei en blijft de plant gezond tijdens de koude maanden.

Welke ziekten en plagen treffen de kardinaalsmuts vaak?

De kardinaalsmuts kan last hebben van rupsen, meeldauw en papiervlekkenziekte. Verwijder rupsen met de hand, behandel meeldauw met een mengsel van water en bicarbonaat en bestrijd papiervlekkenziekte met een fungicide behandeling. Zorg voor een goede afwatering en geef de plant matig water om hem gezond te houden.