Japanse broodboom

Ben je op zoek naar een haag die goed groeit in de schaduw? De Japanse broodboom is de ideale keuze! Deze plant groeit uitstekend op schaduwrijke plekken waar andere hagen het moeilijk hebben. Met zijn glanzende, vaak geelgevlekte bladeren geeft hij je tuin een unieke uitstraling.

In dit artikel ontdek je waarom de Japanse broodboom perfect is als haagplant en krijg je praktische verzorgingstips. Lees verder en leer hoe je jouw tuin kunt verfraaien met deze veelzijdige haag.

De Japanse broodboom als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Ginkgo biloba

Nederlandse naam: Japanse broodboom

De Japanse broodboom heeft grote, leerachtige, glanzende bladeren die het hele jaar door groen blijven. Hij vormt een dichte, wintergroene haag die privacy en beschutting biedt. Deze plant is onderhoudsarm en groeit goed in verschillende bodemtypes.

 • Maximale hoogte: 20-30 m
 • Winterhard: Nee
 • Bladverliezend: Ja
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: April-mei
 • Bloeikleur: Geelgroen
 • Standplaats: Zon
 • Grondsoort: Vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Winter
 • Aantal per m2: 1
 • Giftig: Nee

Kenmerken van de Japanse broedboom

De Japanse broodboom, beter bekend als Cycas revoluta, heeft fascinerende eigenschappen die jouw tuin in Nederland uniek maken. Ben je geïnteresseerd in een bijzondere toevoeging aan jouw tuin? Hier zijn de kenmerken die je moet weten.

Groei en afmetingen

De Japanse broodboom groeit langzaam en blijft daardoor makkelijk te beheren. Hij schiet niet plotseling uit zijn voegen, ideaal als je weinig tijd hebt voor snoeien. Een volgroeide plant wordt 1 tot 2 meter hoog. Dankzij deze beperkte hoogte past hij perfect als haagplant in jouw tuin.

Blad en uiterlijk

Schitterende, stijve bladeren vormen een spiraal en kunnen groeien tot wel 50-150 cm lang. Met hun leerachtige textuur en diepgroene kleur vormen ze het hele jaar door een visueel spektakel in jouw tuin, zelfs tijdens de wintermaanden.

Weerbaarheid tegen omstandigheden

Een groot pluspunt van de Japanse broodboom is zijn weerbaarheid tegen verschillende tuinomstandigheden. Hij is goed bestand tegen zout en wind, waardoor hij uitstekend gedijt in kustgebieden. De plant heeft bovendien weinig water nodig, wat hem uitermate geschikt maakt voor drogere regio’s in Nederland.

Verzorging en onderhoud

Ondanks zijn exotische uitstraling is de Japanse broodboom makkelijk te onderhouden. Hij heeft weinig voeding nodig en kan prima overweg met lage niveaus aan meststoffen. Het enige wat je hoeft te doen, is oude bladeren verwijderen om ruimte te maken voor nieuwe groei.

De Japanse broodboom is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke en duurzame plant voor in je tuin. Zijn stevigheid en aantrekkelijke bladeren zullen zeker de aandacht trekken tijdens tuinbezoeken.

Wist je dat?

de bladeren van de Japanse broodboom dik en leerachtig zijn? Dit maakt de plant zeer winterhard en bestand tegen kou en vorst, ideaal voor koude klimaten.

De Japanse broodboom als je haagplant

Wil je een opvallende, duurzame en makkelijk te onderhouden haag? Kies dan voor de Japanse broodboom, ook bekend als Cycas revoluta. Deze robuuste, langzaam groeiende plant is perfect als haagplant. Het hele jaar door geniet je van zijn dikke, stijve bladeren die je tuin zelfs in de winter groen houden.

De ideale standplaats voor je plant

Zoek een plekje in je tuin waar de Japanse broodboom zowel zonlicht kan opvangen als beschermd is tegen de felle middagzon. Hoewel hij droogte aankan, groeit hij het beste op een goed gedraineerde plek. Pas op voor wateroverlast, want dat kan de wortels doen rotten.

Hoe verzorg je jouw Japanse broodboom

De Japanse broodboom heeft niet veel onderhoud nodig. Haal gewoon de oude, gele bladeren weg om nieuwe groei te stimuleren en houd de grond rond de wortels licht vochtig. Het is niet vaak nodig om meststof te geven, maar een jaarlijkse dosis langzaam vrijkomende meststof helpt om de voedingsstoffen op peil te houden.

Tips voor het snoeien

Je hoeft de Japanse broodboom nauwelijks te snoeien. Verwijder alleen de duidelijk beschadigde of zieke bladeren om de plant gezond te houden. Dit bevordert ook de dichtheid en structuur van de haag, zodat je tuin er altijd netjes uitziet.

Waarom kiezen voor deze plant

De Japanse broodboom zorgt niet alleen voor structuur in je tuin, maar ook voor duurzaamheid en weerstand tegen verschillende weersomstandigheden. Plant de Japanse Broodboom in je tuin en geniet van een onderhoudsvriendelijke, robuuste haag die jarenlang meegaat.

Wist je dat?

De Japanse broodboom produceert kleine, onopvallende bloemen die bijen aantrekken en zorgt voor een subtiele toevoeging aan je tuin, wat de biodiversiteit ten goede komt.

Japanse broodboom kopen

Ben je klaar om je tuin te verrijken met een Japanse broodboom? Een goede koopkeuze draagt bij aan de groei van je boom. Hieronder vind je enkele zaken om op te letten.

Kies de juiste leverancier

Zoek leveranciers met specialisatie in exotische planten en een goede naam. Kies voor iemand die gezonde, ziektevrije planten garandeert. Lees klantbeoordelingen en ga voor een winkel met hoge scores op gebied van kwaliteit en klantenservice.

Let op de plantkwaliteit

Inspecteer de Japanse broodboom die je koopt. Bekijk de bladeren. Ze moeten stevig en rijk groen zijn, zonder plekken of vergeling. De wortels moeten krachtig zijn en niet overvol in de pot zitten. Vermijd planten waarvan de wortels onder uit de pot komen. Dit wijst op overwoekering en kan het planten bemoeilijken.

Kies de juiste grootte

Japanse broodbomen groeien langzaam, maar bedenk hoe groot je wilt dat de boom uiteindelijk wordt. Plan je een haag, dan kun je met jongere, kleinere bomen starten. Dit is vriendelijk voor je portemonnee. Houd wel rekening met de ruimte. De boom kan breed uitgroeien.

Overweeg accessoires

Koop je een Japanse broodboom, vergeet dan niet de juiste grondmix en mulch. Deze boom heeft goed gedraineerde, zanderige grond nodig, rijk aan organisch materiaal. Ga voor kwaliteitsaarde en mulch. Die helpen bij het behouden van het juiste vochtgehalte.

Met deze tips koop en plant je een Japanse broodboom die niet alleen overleeft, maar ook prachtig bloeit in je tuin.

Overleeft de Japanse broodboom de winter?

De Japanse broodboom, of Cycas revoluta, is een prachtige toevoeging aan je tuin. Je vraagt je misschien af of deze exotische plant de koude wintermaanden in ons land overleeft. De Japanse broodboom is tot op zekere hoogte winterhard.

De plant kan overleven bij temperaturen tot ongeveer -5 graden Celsius. Als het kwik nog verder daalt, moet je de broodboom helpen. Bescherm de boom tijdens strenge vorst. Dit kan met een winterhoes, of door stro of mulch rond de basis te leggen.

Hoe bescherm je jouw Japanse broodboom in de winter? Volg deze stappen:

 1. Locatie: Zoek een beschutte plek voor je plant, uit de koude wind en ver van de vorst.
 2. Grond: Zorg voor een goed doorlatende bodem. Een natte bodem in de winter kan schadelijk zijn voor de wortels.
 3. Bescherming: Gebruik een ademende hoes of mulch rond de basis van de plant. Dit helpt de kou af te weren.

Door deze maatregelen te volgen, geef je jouw Japanse broodboom de beste kans om de winter te overleven. De plant kan zich dan in de lente weer in volle glorie tonen. De Japanse broodboom is bestand tegen een beetje vorst, maar voorbereiding op een strenge winter zorgt voor een gezonde, bloeiende plant in het volgende seizoen.

Wist je dat?

Deze plant is zeer tolerant voor schaduwrijke plekken, waardoor hij ideaal is voor delen van je tuin waar andere planten het moeilijk hebben, zoals onder bomen.

De Japanse broodboom onderhouden en verzorgen

Wil je dat je Japanse broodboom goed groeit en gezond blijft? Besteed dan regelmatig aandacht aan enkele belangrijke aspecten. Hieronder lees je hoe.

De Japanse broodboom snoeien

Snoei je Japanse broodboom alleen als het nodig is en doe dit met mate. Het vroege voorjaar, vóór het verschijnen van nieuwe bladeren, is daarvoor de beste tijd. Hieronder vind je een eenvoudige handleiding voor effectief snoeien:

 1. Inspecteer de plant:
 • Kijk je boom goed na. Zie je bruine of beschadigde bladeren? Die moeten weg.
 1. Bereid je gereedschap voor:
 • Maak je snoeischaar schoon en zorg dat deze scherp is. Zo voorkom je ziektes aan je plant.
 1. Snoei beschadigde delen weg:
 • Verwijder gebroken of dode stamgedeeltes, ook wel bladschijven genoemd, bij de basis van de steel. Let erop dat je geen gezonde delen beschadigt.
 1. Herbruik snoeiafval:
 • Wil je nieuwe planten kweken? Verzamel dan het gezonde snoeiafval voor stekken.

Goed snoeien is essentieel voor de gezondheid van je Japanse broodboom en stimuleert sterke groei.

Lees meer over de Japanse broodboom snoeien

De Japanse broodboom stekken

Wil je meer Japanse broodbomen in je tuin? Probeer ze dan eens te vermeerderen met stekken. Hieronder lees je hoe je dat doet:

 1. Kies de juiste stengel:
 • Zoek een gezonde en ziektevrije stengel uit.
 1. Snijd de stek zorgvuldig af:
 • Snijd de stengel net onder een groeiknoop af. Dit stimuleert de wortelgroei.
 1. Droog de stek:
 • Laat de afgesneden stengel een paar dagen drogen. Zo voorkom je rot.
 1. Plant de stek:
 • Zet de gedroogde stek in een pot met goed geventileerde potgrond. Let op, de pot moet wel een goede afwatering hebben.
 1. Zorg voor water en licht:
 • Geef de stekken water als de grond droog aanvoelt en zorg voor veel, maar gefilterd, zonlicht. Maar let op, voorkom dat de grond te nat wordt.

Met geduld en goede verzorging groeien de jonge broodbomen uit tot prachtige nieuwe aanwinsten voor je tuin. Zo bezorg je niet alleen je tuin een boost, maar versterk je ook je band met je planten.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Japanse Broodboom als haagplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe hoog wordt de Japanse broodboom?

De Japanse broodboom, ook wel Cycas revoluta genoemd, groeit meestal tot een hoogte van 1 tot 2 meter. Daarmee is het een ideale plant voor je haag.

Is de Japanse broodboom winterhard?

De Japanse broodboom kan niet zo goed tegen kou. Bescherm je plant tegen temperaturen onder de -5 graden Celsius. Een winterhoes is een goede manier om je plant te beschermen.

Waar kan ik het beste een Japanse broodboom kopen?

Zoek een leverancier die bekend staat om zijn exotische planten. Controleer bij aankoop of de bladeren gezond zijn en de wortels sterk.

Wanneer is de beste tijd om de Japanse broodboom te snoeien?

Snoei je Japanse broodboom in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe bladeren verschijnen. Zo stimuleer je een sterke groei.

Wat is de ideale standplaats voor een Japanse broodboom?

Je Japanse broodboom houdt van de zon. Zet hem op een plek met veel licht, maar bescherm hem tegen de hete middagzon. Zorg voor een goed gedraineerde bodem.