Hulst

Zoek je een haag die privacy en beveiliging biedt? Kies voor hulst als haagplant! Met zijn stekelige, wintergroene bladeren vormt hulst een dichte en ondoordringbare haag het hele jaar door. Bovendien voegen de helderrode bessen een decoratief element toe, vooral in de winter.

In dit artikel ontdek je waarom hulst perfect is als haagplant en krijg je praktische verzorgingstips. Lees verder en leer hoe je jouw tuin met een hulsthaag kunt beveiligen en verfraaien.

De hulst als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Ilex aquifolium

Nederlandse naam: Hulst

Hulst is een wintergroene haagplant met glanzende, stekelige bladeren en rode bessen in de winter. Hij biedt het hele jaar door privacy en beschutting. Hulst is gemakkelijk te verzorgen en vormt een dichte haag die moeilijk te doordringen is, perfect voor beveiliging en windbescherming.

 • Maximale hoogte: 10-25 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: Mei-juni
 • Bloeikleur: Wit
 • Standplaats: Zon tot schaduw
 • Grondsoort: Vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Juni-augustus
 • Aantal per m2: 3
 • Giftig: Ja

Hulst eigenschappen

Je kent hulst vast wel, met zijn unieke, prikkelende bladeren en felrode bessen. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook van grote waarde voor de dieren in de buurt. Hulst heeft veel te bieden om jouw tuin te verrijken.

Groeikenmerken en bladstructuur

Hulst groeit gestaag en vormt een dichte, groene haag. Ideaal voor privacy en bescherming tegen wind. De bladeren zijn stevig en leerachtig, waardoor de plant goed bestand is tegen wind en kou. Een ideale kandidaat voor ons Nederlandse weer. De heldergroene bladeren met hun scherpe randen blijven het hele jaar groen. Zo geniet je altijd van een groene tuin.

Winterhardheid en duurzaamheid

Hulst heeft een belangrijke troef: winterhardheid. De plant trotseert kou en vorst, een goede keuze voor iedereen die houdt van een groene tuin, het hele jaar door. Bovendien is hulst een sterke plant die lage temperaturen en zware weersomstandigheden aankan. Eenmaal gevestigd, heb je er nauwelijks nog omkijken naar.

Bessen als voedselbron

De opvallende rode bessen, die in de winter te zien zijn, zijn niet alleen een lust voor het oog. Ze vormen ook een voedselbron voor vogels. Zo draag je bij aan de biodiversiteit in je eigen tuin. Let wel op, de bessen zijn giftig voor mensen. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt.

Zorg goed voor je hulst en je geniet jaar na jaar van kleur, beschutting en leven in je tuin.

Hulst soorten

Verrijk je tuin met verschillende soorten hulst. Iedere soort heeft unieke kenmerken, perfect voor uiteenlopende tuinontwerpen en -wensen.

Japanse Hulst

De Japanse hulst, ook wel bekend als Ilex crenata, lijkt op buxus in uiterlijk en is favoriet voor het creëren van strakke, nette hagen. Deze soort groeit compact met kleine, glanzende groene bladeren. Een groot pluspunt van de Japanse hulst is de weerstand tegen de Buxusmot, een vaak voorkomend probleem bij buxusplanten.

Je zult ervaren dat de Japanse hulst zich makkelijk aanpast en prima groeit in zowel zon als schaduw, wat het onderhoud eenvoudig maakt. Deze plant kan goed tegen snoeiwerk, wat je de mogelijkheid biedt om creatieve ontwerpen in je tuin te realiseren. Of het nu gaat om een strakke haag of decoratieve topiary-vormen, de Japanse hulst geeft jouw tuin een precisieboost.

Plant de Japanse hulst in een goed doorlatende grond voor de beste groeiomstandigheden. Doe dit in het vroege voorjaar of de herfst, zodat de plant tijd heeft om zich te settelen voordat de groeiperiode begint of de winter invalt. Regelmatig water geven en een beetje bemesten bevordert een gezonde groei. Deze variëteit geeft ook kleine zwarte bessen die de tuin opfleuren, maar let op, deze zijn giftig voor mensen maar een traktatie voor vogels.

Wist je dat?

hulstbladeren het hele jaar door groen blijven en bedekt zijn met stekels? Dit maakt de hulst een mooie en beschermende plant voor je tuin en erf.

Hulst, de perfecte haag voor je tuin

Hulst is een perfecte aanwinst voor je tuin als haagplant. Deze prachtige plant combineert schoonheid en functionaliteit. Hulst biedt privacy en maakt je tuin aantrekkelijk. Bovendien is hij winterhard en vraagt hij weinig onderhoud.

Kies jouw favoriete soort

Begin met het kiezen van de juiste soort hulst voor je haag. Ga je voor een traditionele haag? De gewone hulst (Ilex aquifolium) met zijn glanzende, stekelige bladeren en helderrode bessen is een uitstekende keuze. Zoek je een alternatief voor de buxus? Overweeg dan de Ilex crenata, ook wel de Japanse hulst genoemd. Deze soort lijkt op buxus maar is bestand tegen de Buxusmot.

Plant en positioneer

Kies een plek in je tuin waar de hulst zowel zon als lichte schaduw krijgt. Plant de hulst in goed doorlatende grond. Zet de planten 45 tot 60 cm uit elkaar. Zo krijg je een dichte haag die je tuin niet alleen privé maakt, maar ook een beschutte plek biedt waar vogels graag nestelen.

Verzorg en onderhoud

De verzorging van je hulst haag is eenvoudig. Voed de planten in het voorjaar eens per jaar met een algemene meststof. Snoei de haag in het begin van de zomer en nog een keer in het begin van de herfst. Geef de hulst regelmatig water tijdens droge periodes.

Met de juiste verzorging creëer je een gezonde hulst haag die het hele jaar door jouw tuin siert. Zo geniet je niet alleen van meer privacy, maar draag je ook bij aan het lokale ecosysteem door vogels in de wintermaanden te voeden.

Hulst plant kopen

Wil je een hulst plant kopen? Goede keuze! Maar zorg ervoor dat je de juiste hulst kiest die past bij jouw tuin en wensen. Hier vind je handige tips om de perfecte hulst te vinden.

Kies de juiste soort

Jouw tuin verdient de beste hulst. Er zijn veel soorten, elk met hun eigen unieke kenmerken. Denk aan de Japanse hulst, ook wel Ilex crenata genoemd. Deze hulst is ideaal voor strakke hagen en heeft minder last van ziektes zoals de buxusmot. Bedenk wat voor haag je wilt en wat de ideale hoogte en dichtheid is. Of kies voor de Ilex aquifolium als je houdt van glanzende, stekelige bladeren en helderrode bessen. De keuze is aan jou!

Standplaats en bodemtype

Plant je hulst in goed gedraineerde, vruchtbare grond. Sommige soorten zoals de Japanse hulst groeien zowel in de zon als in de schaduw. Andere hebben specifieke lichtbehoeften. Informeer goed naar de behoeften van jouw hulst en zorg voor een plek in de tuin met de juiste hoeveelheid licht.

Plant instructies

 • Voorbereiding: Graaf een gat, groot genoeg voor de wortels. Het gat moet twee keer zo breed zijn als de kluit.
 • Planten: Plaats de hulst in het gat en vul het rondom aan met aarde. Druk de aarde stevig aan bij de wortels en geef voldoende water.
 • Water geven: Geef je hulst regelmatig water, vooral in het begin. Houd de grond vochtig maar niet te nat.

Verzorging na het planten

Heb je de hulst geplant? Top! Zorg nu voor regelmatige verzorging om je haag gezond te houden. Voeg elk voorjaar een laagje mulch toe. Dat helpt de vruchtbaarheid van de grond en gaat onkruid tegen. Snoei je hulst jaarlijks voor de gewenste vorm. Dit moment kun je ook gebruiken om beschadigde of zieke takken weg te halen.

Volg deze tips en je hulst haag zal prachtig groeien. Zo heeft jouw tuin het hele jaar door een mooie en nuttige toevoeging!

Wist je dat?

De rode bessen van de hulst zijn een belangrijke voedselbron voor vogels tijdens de winter, wanneer er weinig andere bessen beschikbaar zijn, wat hen helpt te overleven.

Is Hulst giftig?

Zeker, bepaalde delen van de hulstplant zijn giftig. Die mooie roodkleurige bessen? Ze zien er misschien lekker uit, maar ze bevatten giftige stoffen voor zowel mensen als huisdieren. Dus als je hulst in je tuin wilt planten, zorg dan voor veiligheidsmaatregelen.

Niet alleen de bessen, maar ook de bladeren bevatten theobromine. Dat is een stof die je ook in chocolade vindt en die schadelijk kan zijn als je er teveel van binnenkrijgt. Eet je de bessen, dan kun je last krijgen van je maag en darmen. Denk aan overgeven, diarree en buikpijn. En als je echt veel bessen eet, kun je zelfs hartproblemen krijgen.

Heb je hulst in je tuin? Vertel dan aan iedereen die in je tuin komt over de giftige bessen. Leer kinderen dat ze de bessen niet moeten eten. En ruim rondgestrooide bessen regelmatig op. Zo voorkom je ongelukken.

Plaats je hulst zo dat kinderen en huisdieren er niet makkelijk bij kunnen. Overweeg bijvoorbeeld om de hulst in een verhoogd bed of pot te planten. Zo houd je de bessen uit bereik van nieuwsgierige handjes en snuitjes.

Neem deze voorzorgsmaatregelen en geniet veilig van je hulstplant. Je verliest dan niet de mooie uitstraling en de voordelen voor het milieu die de plant biedt. Met wat zorg en aandacht creëer je zo een prachtige, maar veilige tuin.

Hulst zonder stekels

Zoek je naar een hulst haagplant die veilig is voor jou en je huisdieren? Kies dan voor de hulst zonder stekels. Je kent deze soort misschien als ‘Ilex aquifolium J.C. van Tol’. Deze hulst is perfect voor tuinen waar kinderen of huisdieren rondlopen. Het heeft alle kwaliteiten van de gewone hulst, maar mist de scherpe stekels.

Voordelen van hulst zonder stekels

De hulst zonder stekels is veiliger voor kinderen die graag buiten spelen en nieuwsgierige huisdieren. Het mooie is, deze hulst straalt nog steeds met zijn glanzende, groene bladeren en helderrode bessen, maar zonder het risico op snijwonden of krassen.

Daarnaast zorgt de dichte groei van de haag voor bescherming en privacy. Precies wat je zoekt in een tuinafscheiding. Geniet van alle voordelen van de gewone hulst, maar dan zonder extra zorgen. De hulst zonder stekels is namelijk ook winterhard en duurzaam.

Verzorgingstips voor hulst zonder stekels

Wil je dat jouw stekelloze hulsthaag gezond blijft? Volg dan deze tips:

 • Bewatering: Geef de hulst regelmatig water, vooral als het droog is. De grond moet vochtig zijn, maar niet doordrenkt.
 • Snoeien: Snoei de haag elk jaar om een dichte groei te bevorderen. Doe dit in de late winter of vroege lente, net voordat de nieuwe groei start.
 • Voeding: Geef de hulst eenmaal per jaar een complete, evenwichtige meststof. Zo bevorder je de groei en gezondheid.

Volg deze verzorgingstips en je merkt dat de hulst zonder stekels een veilige en uitstekende keuze is voor jouw tuin. Zo blijft jouw haag jaar in, jaar uit mooi en gezond.

Wist je dat?

Hulst wordt vaak geassocieerd met Kerstmis en winterdecoraties, waardoor hij een traditionele en feestelijke keuze is voor je tuin, vooral in de wintermaanden.

Hulst verzorgen

Je hulst haag heeft wat aandacht nodig, maar met de juiste aanpak blijft hij gezond en mooi. Hier zijn enkele belangrijke tips voor het onderhoud.

Hulst planten

Kies voor je hulst een plek met zowel zon als halfschaduw. Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de wortelkluit. Zorg dat je de plant niet dieper plaatst dan hij in de pot stond. Vul het gat na het planten met de uitgegraven aarde en druk deze goed aan. Vergeet niet om direct na het planten flink water te geven.

Lees meer over je Hulst planten

Hulst snoeien

Het beste moment om je hulst te snoeien is in het voorjaar, na de laatste vorst. Dit stimuleert nieuwe groei en houdt de haag mooi in vorm. Zorg ervoor dat je schoon en scherp gereedschap gebruikt en knip de takken net boven een bladknoop af.

Lees meer over je Hulst snoeien

Hulst stekken

Om je hulst te vermeerderen, neem je in het vroege voorjaar stekken van ongeveer 15 cm lang. Haal de onderste bladeren eraf en doop het onderste uiteinde in stekpoeder. Zet de stekken in een mengsel van turf en perliet en plaats ze op een warme, lichte plek tot ze wortels vormen.

Hulst water geven

Geef jonge of pas geplante hulst regelmatig water, vooral tijdens droge perioden. Een volwassen hulst heeft minder water nodig, maar bij langdurige droogte is het belangrijk om de grond vochtig te houden.

Hulst bemesten

Bemest je hulst in het voorjaar met een algemene, langzaam vrijkomende meststof. Dit bevordert de groei van zowel de bladeren als de bessen. Pas op met overbemesten, dit kan de plant schaden.

Hulst verplaatsen

Wil je een hulst verplaatsen, doe dit dan in de late herfst of winter als de plant in rust is. Graaf ruim om de plant heen om zoveel mogelijk wortels te behouden. Zorg voor een goede voorbereiding van de nieuwe plantplek en geef na het verplaatsen voldoende water.

Met deze zorgtips houd je jouw hulst haag mooi en aantrekkelijk voor de lokale fauna.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Nephrolepis. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom is de hulst haagplant een goede keuze voor mijn tuin?

De hulst haagplant is een echte aanwinst voor je tuin. Het groene blad geeft je tuin het hele jaar kleur en de rode bessen zorgen voor een decoratief accent. Bovendien zijn deze bessen een traktatie voor vogels, wat de biodiversiteit in jouw tuin ten goede komt. Ook is hulst winterhard en biedt het privacy.

Zijn hulstbessen giftig voor mensen?

Pas op! De rode bessen van de hulst bevatten theobromine en zijn giftig voor mensen. Om veiligheidsredenen is het goed om de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Wat is ‘Ilex aquifolium J.C. van Tol’?

De ‘Ilex aquifolium J.C. van Tol’ is een speciale soort hulst: hij heeft geen stekels! Deze plant heeft alle voordelen van een gewone hulst – glanzende bladeren, rode bessen – maar is veiliger voor kinderen en huisdieren. Een win-win situatie.

Hoe verzorg ik een stekelloze hulsthaag?

Verzorg je stekelloze hulst goed door hem regelmatig water te geven. Snoei de hulst elk jaar voor een compacte groei en geef hem mest om de gezondheid en groei te bevorderen. Zo blijft je hulst mooi en veilig.

Wat zijn enkele belangrijke onderhoudstips voor een hulst haag?

Om jouw hulst haag in topconditie te houden, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet doen. Plant de hulst correct aan, snoei hem regelmatig, geef hem voldoende water en voedingsstoffen en verplaats hem indien nodig. Zo houd je de haag gezond, mooi en veilig voor de dieren in je tuin.