Glansmispel

Wil je een haag die opvalt door zijn kleur? Kies voor de glansmispel! Deze plant heeft felrode nieuwe bladeren die langzaam verkleuren naar donkergroen, wat je tuin een levendige uitstraling geeft. Bovendien blijft de glansmispel het hele jaar door groen, waardoor hij altijd privacy biedt.

In dit artikel ontdek je waarom de glansmispel ideaal is als haagplant en krijg je praktische verzorgingstips. Lees verder en leer hoe je jouw tuin kunt verfraaien met een glansmispelhaag.

Glansmispel als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Photinia x fraseri

Nederlandse naam: Glansmispel

De Glansmispel, met zijn glanzende groene bladeren en rode scheuten, brengt kleur in elke tuin. Hij groeit snel en vormt een dichte haag die privacy biedt. Deze haagplant is eenvoudig te verzorgen en heeft witte bloemen in het voorjaar en besjes in de herfst.

 • Maximale hoogte: 3-4 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: Mei-juni
 • Bloeikleur: Wit
 • Standplaats: Zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: Vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Maart-april
 • Aantal per m2: 3
 • Giftig: Nee

Wat maakt de glansmispel zo speciaal?

Ben je Glansmispel ooit tegen gekomen in het tuincentrum of in het wild? Haar officiële naam is Photinia fraseri ‘Red Robin’ en ze pronkt met diverse unieke eigenschappen. Ontdek haar veelzijdigheid en schoonheid, die haar een geliefde keuze maken voor hagen in Nederlandse tuinen.

Het verhaal van haar bladeren

De glansmispel verrast je met haar glanzende groene bladeren die in het voorjaar veranderen in een opvallend rood. Deze kleurtransformatie begint bij de jonge scheuten en geeft jouw tuin een spannend kleuraccent. Haar dikke, leerachtige bladeren maken de plant niet alleen mooi, maar ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Hoe snel groeit ze en hoe hoog wordt ze?

Photinia fraseri ‘Red Robin’ groeit snel. In ideale omstandigheden groeit ze tot 30 centimeter per jaar. Zo heb je in een oogwenk een volle, dichte haag voor privacy en windbescherming. Ze kan een hoogte bereiken van 3 tot 4 meter, maar met snoeien bepaal je zelf hoe hoog en in welke vorm ze groeit.

Bestand tegen winter en wisselende klimaten

De glansmispel is echte winterharde plant. Ze overleeft zonder problemen de Nederlandse winters, zelfs bij temperaturen tot -15 graden Celsius. Daarnaast past ze zich gemakkelijk aan verschillende klimaatcondities aan en groeit ze prima in lichte schaduw, al geniet ze het meest van volle zon.

Wat heeft ze nodig voor een goede verzorging?

De verzorging van Photinia fraseri ‘Red Robin’ is vrij eenvoudig. Geef haar regelmatig water in droge periodes en bemest haar eens per jaar in het voorjaar. Snoei haar een of twee keer per jaar om haar in vorm te houden. Let op met water geven, te veel kan wortelrot veroorzaken. Zorg daarom voor goede drainage in de bodem.

Is ze bestand tegen ziektes?

De glansmispel is over het algemeen sterk en bestand tegen ziektes, maar soms kan ze gevoelig zijn voor schimmelziekten zoals meeldauw. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de planten en voorkom te natte omstandigheden, zo verklein je de kans op problemen.

Met deze kenmerken past de glansmispel perfect in vrijwel elke Nederlandse tuin. Of je nu een groene vingers hebt of net begint met tuinieren, haar snelle groei en eenvoudige verzorging maken haar een uitstekende keuze.

Wist je dat?

de jonge bladeren van de glansmispel vaak felrood zijn? Dit geeft een mooi contrast met de oudere, groene bladeren en maakt de plant een opvallende keuze.

Ontdek de wereld van glansmispels

Welkom in de gevarieerde wereld van glansmispels! Elke soort heeft unieke kenmerken en groeipatronen – perfect voor jouw tuin. Glansmispel is niet zomaar een plant, het is een hele familie die jouw tuin een bijzondere sfeer geeft.

Photinia fraseri ‘Red Robin’

Maak kennis met de Photinia fraseri ‘Red Robin’, de ster van de glansmispels. Deze plant valt op door haar felrode jonge bladeren die in het voorjaar verschijnen. Ze geven niet alleen een spectaculaire kleurverandering, maar trotseren ook de winterkou. Afhankelijk van hoe goed je voor ze zorgt, kunnen volwassen ‘Red Robins’ een hoogte van 2,5 tot 4 meter bereiken.

Photinia × fraseri ‘Pink Marble’

Zoek je iets unieks? Probeer dan de Photinia × fraseri ‘Pink Marble’. Deze variant verrast met een mix van groene, witte en roze bladeren. Vooral in het voorjaar, als de nieuwe bladeren uitkomen, is dit een kleurrijk spektakel. Pluspunt: de ‘Pink Marble’ is sterk en resistent tegen ziekten, wat je tuinwerk vermindert.

Photinia glabra ‘Rubens’

Ontdek de Photinia glabra ‘Rubens’, een prachtige keuze voor jouw haag. Deze struik heeft fijnere en kleinere bladeren dan de ‘Red Robin’, en zijn dieprode kleur bij het uitkomen is een lust voor het oog. Met een maximale hoogte van ongeveer 3 meter is de ‘Rubens’ ideaal voor kleinere tuinen of als een lagere haag.

Kies de glansmispel die jouw tuin compleet maakt. Houd rekening met de gewenste hoogte en de kleur die je het meest aantrekkelijk vindt. Elk van deze soorten heeft een unieke uitstraling en vraagt minimale verzorging – ideaal voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. Geniet van het groeiproces en de bloei van deze prachtige planten en zie hoe ze jouw tuin veranderen.

Glansmispel kopen

Wil je een glansmispel als haagplant kopen? Goede keuze! Glansmispels zijn veelzijdige, aantrekkelijke en vruchtbare haagplanten die in vele klimaten gedijen. Hier lees je waar je op moet letten bij de aankoop.

Waar te kopen

Waar koop je nu de beste glansmispelplanten? Lokale tuincentra, gespecialiseerde kwekerijen en online plantenwinkels zijn allemaal opties. Elk met zijn eigen voordelen:

 • Lokale tuincentra: Hier zie je de planten in het echt, kies je de gezondste exemplaren en krijg je direct advies van deskundigen.
 • Gespecialiseerde kwekerijen: Deze zijn ideaal voor zeldzamere soorten. Vaak bieden zij hogere kwaliteit dankzij hun gespecialiseerde zorg.
 • Online plantenwinkels: Koop comfortabel vanuit huis en kies uit een breed assortiment. Let wel op: kies voor betrouwbare sites met goede recensies.

Kenmerken van gezonde glansmispelplanten

Hoe herken je een gezonde glansmispelplant? Let op de volgende kenmerken:

 • Stevige, onbeschadigde bladeren: Deze moeten glanzend zijn en vrij van plekken of beschadigingen.
 • Robuuste vorm: Kijk naar planten met een goed vertakte structuur en sterke wortels.
 • Geen zichtbare plagen of ziektes: Controleer de onderkant van de bladeren en de stengels op tekenen van ongedierte.
 • Vergelijk verschillende aanbieders: Let op prijzen, gezondheid van de planten en beoordelingen van klanten.
 • Kies de juiste soort: Denk aan factoren zoals hoogte, bladkleur en groeisnelheid. De Photinia fraseri ‘Red Robin’ zorgt voor een rode gloed, terwijl ‘Pink Marble’ of ‘Rubens’ unieke bladtekeningen en kleuren toevoegen.
 • Informeer naar de verzorging: Zorg dat je genoeg weet over de verzorging, zeker als je nog geen ervaring hebt met deze plant.

Denk bij het kiezen van de glansmispelplant ook aan de omgeving van je tuin. Deze planten doen het goed in zowel zon als halfschaduw en hebben regelmatig, maar matig water nodig. Volg deze tips en jouw nieuwe glansmispel krijgt een vliegende start en wordt een prachtige aanwinst voor je tuin.

Wist je dat?

De glansmispel bloeit in het voorjaar met trossen witte bloemen die bijen en vlinders aantrekken, wat je tuin tot leven brengt en de biodiversiteit bevordert.

Bloeit de Glansmispel?

De glansmispel zorgt voor een prachtige bloei! In het late voorjaar verrast deze haagplant je met schitterende witte bloemen. Ze verschijnen in groepjes en vormen een mooie aanvulling op de rode jonge scheuten en glanzende groene bladeren. Geniet een paar weken lang van deze bloei die zowel voorbijgangers als bijen aantrekt.

Geef de plant genoeg zonlicht, dit stimuleert de groei en de bloei. Een plek in volle zon of halfschaduw is perfect. Maak je geen zorgen over late vorst, de glansmispel is een winterharde soort en kan dit prima aan.

Geef tijdens de bloeiperiode regelmatig water om de plant gezond te houden en de bloei te bevorderen. Pas op met te veel water, want net als bij de meeste planten kan overbodig vocht wortelrot veroorzaken.

De bloemen van de glansmispel zijn meer dan alleen mooi. Na de bloei ontwikkelen ze decoratieve rode bessen. Deze trekken allerlei vogels aan en maken je tuin levendig in de late zomer en herfst.

Zorg goed voor je glansmispel haag, dan geniet je elk jaar van een uitbundige bloei.

Is de glansmispel giftig?

Je houdt van tuinieren en vraagt je af of de prachtige glansmispel niet alleen mooi is, maar ook veilig voor je gezin en huisdieren. Wees gerust, de glansmispel (Photinia) is niet giftig voor mensen. Dit geldt zowel voor de bladeren als de rode bessen van de plant.

We raden je echter aan om altijd voorzichtig te zijn met het eten van plantdelen, vooral bij kleine kinderen en huisdieren. De bessen van de glansmispel zijn misschien niet giftig, maar ze smaken niet goed en zijn niet bedoeld om te eten. Als je huisdier of kind per ongeluk een bes of wat bladeren binnenkrijgt, kan dit hoogstens een maagstoornis veroorzaken.

Wil je zeker zijn van een veilige tuin? Hou dan de gezondheid van je glansmispel in de gaten en verwijder beschadigde bladeren of bessen. Dit voorkomt niet alleen dat nieuwsgierige peuters of huisdieren iets proberen te eten, maar draagt ook bij aan de gezondheid en schoonheid van de plant.

Maak van je tuin een veilige en prachtige plek, waar je planten en dierbaren kunnen floreren. Je glansmispel vormt geen direct gevaar voor je gezondheid. Blijf alert en zorg ervoor dat je tuin voor iedereen aantrekkelijk en veilig blijft.

Wist je dat?

Hoewel de bessen van de glansmispel giftig zijn voor mensen, zijn ze een belangrijke voedselbron voor vogels in de herfst en winter, wat je tuin aantrekkelijk maakt.

Glansmispel aanplanten

De glansmispel is een veelzijdige en aantrekkelijke struik die relatief eenvoudig aan te planten is. Hier zijn de belangrijkste stappen en aandachtspunten voor het aanplanten van een glansmispel:

Beste planttijd: November tot maart, tijdens de rustperiode.

Bodemvoorbereiding:

 • Normale, voedzame grond
 • Plantgat: 40 cm breed en diep

Plantproces:

 • Dompel kluit in water
 • Plant in gat met losse potgrond
 • Bij zware grond: voeg kiezel of zand toe voor drainage

Aanplantafstand: 3 planten per meter voor een haag

Water geven:

 • Direct na planten ruim water geven
 • Eerste maanden: wekelijks 5-10 liter per plant

Standplaats: Zonnig tot halfschaduw

Bemesting: 1-2 keer per jaar met langzaamwerkende meststofDoor deze richtlijnen te volgen, krijgt uw glansmispel een optimale start in de tuin.

Onderhoud van de glansmispel

Wil je dat je glansmispelhaag mooi blijft groeien en bloeien? Snoei, stek en verplaats jouw haag dan regelmatig. Hier vind je handige tips om dit goed aan te pakken.

Glansmispel snoeien

Snoei jouw glansmispel na de bloei in het late voorjaar. Zo blijft de haag dicht en compact. Doe dit eind mei of begin juni, zodat je de mooie rode uitlopers van het voorjaar behoudt.

 1. Knip de takken met een scherpe snoeischaar.
 2. Snijd vlak boven een naar buiten gerichte knop. Zo stimuleer je de groei naar buiten.
 3. Haal dode of beschadigde takken en uitlopers weg. Zo blijft jouw plant gezond.
 4. Laat licht en lucht door de plant circuleren door een paar oudere takken aan de basis terug te knippen.
Lees meer over je Glansmispel snoeien

Glansmispel stekken

Wil je meer glansmispels? Begin zomer is het tijd om te stekken. Dit is een goedkope manier om jouw glansmispel te vermeerderen.

 1. Neem gezonde, jonge scheuten van ongeveer 15 cm lang.
 2. Snij de onderkant schuin af net onder een bladknoop.
 3. Verwijder de onderste bladeren en dip de snijkant in stekpoeder. Dit stimuleert de wortelgroei.
 4. Plant de stekken in een pot met stekgrond. Geef ze voldoende water.
 5. Zet de potten op een warme, licht beschaduwde plek.
 6. Hebben de stekken na 6-8 weken goede wortels? Dan is het tijd om ze uit te planten.
Lees meer over je Glansmispel stekken

Glansmispel verplaatsen

Groeit jouw glansmispel niet goed of wordt hij te groot? In de vroege herfst is het moment om hem te verplaatsen.

 1. Graaf de plant voorzichtig uit en laat daarbij veel wortels intact.
 2. Kies een nieuwe plek waar het water goed wegloopt en waar de plant minstens 4-5 uur direct zonlicht per dag krijgt.
 3. Graaf een gat dat twee keer zo groot is als de wortelkluit.
 4. Zet de plant in het gat en vul het aan met een mengsel van tuinaarde en compost.
 5. Druk de aarde goed aan en geef de plant direct veel water.

Met deze tips zorg je dat jouw glansmispel er jaar na jaar prachtig bij staat en een aanwinst voor je tuin blijft.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Glansmispel als haagplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Is een glansmispel giftig?

De glansmispel is niet giftig voor mensen. Maar let op, eet geen delen van de plant op, vooral de bessen en bladeren. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen en huisdieren.

Hoe zorg ik goed voor mijn glansmispelhaag?

Zet je haag op een zonnige plek met genoeg ruimte om te groeien. Snoei hem regelmatig voor een gezonde groei en bloei. Geef hem water, vooral als het droog is. Verrijk de bodem jaarlijks met bemesting.

Wanneer snoei ik mijn glansmispel het best?

Snoei je glansmispel na de bloei in het late voorjaar. Zo behoudt hij zijn compacte groei en mooie vorm. Bovendien stimuleert het de bloei voor het volgende seizoen.

Welke soorten glansmispels zijn er populair?

De Photinia fraseri ‘Red Robin’ met zijn rode lentekleur, de Photinia × fraseri ‘Pink Marble’ met bontgekleurde bladeren en de compacte Photinia glabra ‘Rubens’, perfect voor kleinere tuinen, zijn de populairste soorten glansmispels.

Hoe kies ik een gezonde glansmispel bij aankoop?

Kies een glansmispel met stevige, onbeschadigde bladeren en een sterke hoofdstam. Vermijd planten met droge of verwelkte bladeren, tekenen van ziekte of beschadigingen. Kijk ook naar de kwaliteit van de aarde en de pot of wortelbal.