Conifeer

Wil je een haag die het hele jaar door groen en dicht blijft? Kies voor coniferen! Deze planten bieden uitstekende privacy en bescherming tegen de wind, ongeacht het seizoen. Coniferen groeien snel en vormen een ondoordringbare haag, ideaal voor het afschermen van je tuin.

Coniferen als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Thuja occidentalis

Nederlandse naam: Conifeer

Coniferen zijn wintergroene planten die het hele jaar door een groene haag vormen. Ze bieden uitstekende privacy en windbescherming dankzij hun dichtheid. Coniferen zijn gemakkelijk te onderhouden en groeien snel, waardoor ze ideaal zijn voor hoge hagen.

 • Maximale hoogte: 15-20 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: April-mei
 • Bloeikleur: Bruin
 • Standplaats: Zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: Vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Maart-april
 • Aantal per m2: 3
 • Giftig: Nee

Kenmerken van coniferen

Coniferen geven je tuin een natuurlijke en aantrekkelijke uitstraling. Of je nu een beginnende of ervaren tuinier bent, coniferen hebben veel te bieden.

Groeien snel

Coniferen, zoals de Leylandii, groeien snel. Binnen een jaar schiet deze soort tot wel 90 centimeter omhoog, als je hem goed verzorgt. Ideaal als je snel een volle haag wilt hebben.

Weinig onderhoud

Coniferen vragen niet veel van je tijd. Met één snoeibeurt per jaar blijven ze in perfecte staat. Zo houd je tuinieren overzichtelijk en eenvoudig.

Bestand tegen kou

Coniferen zijn echte overlevers. Ze trotseren de kou en zorgen ervoor dat je tuin het hele jaar door groen blijft, zelfs in de meest strenge Nederlandse winters.

Diversiteit in soorten en maten

Of je nu op zoek bent naar een kleine dwergconifeer of een grote Thuja, er is altijd een conifeer die past bij jouw wensen en de omstandigheden in je tuin. Je vindt altijd de perfecte hoogte en breedte voor jouw specifieke situatie.

Goed voor het milieu

Coniferen zijn niet alleen mooi en praktisch, ze zijn ook goed voor het milieu. Ze zuiveren de lucht en zijn een schuilplaats en voedselbron voor verschillende vogels en insecten. Zo verhoog je de biodiversiteit in je eigen tuin.

Met al deze voordelen zijn coniferen een uitstekende keuze voor een mooie, duurzame en onderhoudsarme haag. Start vandaag nog met het plannen van je coniferenhaag en ervaar zelf de voordelen van deze prachtige planten.

Soorten coniferen

Wil je de juiste conifeer voor jouw tuin kiezen als haagplant? Duik in de wereld van coniferen en ontdek een scala aan soorten, elk met hun unieke eigenschappen. Hier vind je details over populaire coniferen, perfect voor het creëren van een haag.

Taxus (Taxus baccata)

Maak kennis met de Taxus, beter bekend als de venijnboom. Ideaal voor een strakke haag. Deze soort groeit langzaam, maar is ongelooflijk sterk en knipt goed bij. Zorg voor een goed gedraineerde, vruchtbare bodem. Plaats hem in halfschaduw of volle zon en zie hem floreren.

Thuja (Levensboom)

Thuja’s winnen harten met hun snelle groei en eenvoudig onderhoud. Bekijk soorten zoals Thuja occidentalis ‘Smaragd’, met een levendige groene kleur en kegelvormige groei. Geef Thuja’s volop zon, ze zijn droogtebestendig zodra ze goed geworteld zijn.

Wist je dat?

coniferen hun naalden behouden in de winter? Dit zorgt ervoor dat je tuin er het hele jaar door groen uitziet, zelfs in de koudste maanden van het jaar.

Leylandii (Leylandcipres)

Leylandii is jouw keuze voor snelle privacy. Deze soort groeit wel tot 90 cm per jaar! Zorg voor een zonnige standplaats en snoei jaarlijks om de groei in de hand te houden.

Spar (Picea)

De Spar biedt een winterhard en veerkrachtig alternatief. Ook gekend als kerstboom, de Picea biedt een dichte, groene barrière. Snoei deze soort regelmatig om de gewenste haagvorm te behouden.

Cypress (Cupressocyparis)

Cypressen pronken met hun elegante, smalle groeivorm, ideaal voor smalle, hoge hagen. Geef ze een plek in volle zon en goed doorlatende grond, en geniet van hun optimale groei.

Kies de juiste conifeer en geniet van een gezonde groei en beperkt onderhoud. Hiermee creëer je niet alleen een prachtige groene afscheiding, maar ook een duurzame aanwinst voor jouw tuin.

Coniferen kopen

Je hebt besloten om een conifeer haag te planten. Goede keuze! Maar, coniferen kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Het vraagt planning en kennis van de verschillende soorten coniferen. Hieronder vind je een aantal tips die je helpen bij het vinden van de perfecte coniferen voor jouw tuin.

Bepaal het juiste type conifeer

Welke conifeer het beste bij jou past, hangt af van jouw wensen en de omstandigheden in je tuin. Zoek uit welke soorten goed gedijen in jouw klimaat en hoe groot ze worden. Veel gekozen haagplanten zijn de Taxus baccata (Venijnboom), Thuja occidentalis (Westerse levensboom) en Cupressocyparis leylandii (Leylandcipres).

Let op de groeiomstandigheden

Coniferen hebben bepaalde bodemtypes en zonlicht nodig om gezond te groeien. De meeste coniferen houden van een goed gedraineerde, vruchtbare bodem en een plek in de zon. Sommige soorten kunnen ook in de schaduw groeien. Check dit goed bij de conifeer die je op het oog hebt.

Kies een betrouwbare kwekerij

Haal je coniferen bij een betrouwbare kwekerij. Kies een kwekerij die bekend staat om haar gezonde, goed verzorgde planten. Een goede kwekerij kan je ook advies geven over de verzorging en het onderhoud van de coniferen die je kiest.

Plan de aanplant zorgvuldig

Bereid het planten goed voor. Zorg dat de coniferen niet te dicht op elkaar staan. Zo vermijd je dat ze elkaar in de weg groeien en ziektes krijgen. Maak ruimte voor groei op lange termijn.

Overweeg de lange termijn

Denk na over het onderhoud van de coniferen die je kiest. Sommige coniferen groeien snel en hebben regelmatig een snoeibeurt nodig, terwijl andere soorten langzamer groeien en minder onderhoud vragen. Houd hier rekening mee bij het plannen van je tijdsbesteding en middelen voor de verzorging van je haag.

Volg deze stappen en je kiest coniferen die niet alleen nu, maar ook in de toekomst prachtig in je tuin staan.

Wist je dat?

Coniferen zijn zeer geschikt voor hoge hagen die veel privacy bieden en kunnen een effectieve windbreker zijn in open gebieden, waardoor ze multifunctioneel zijn.

Coniferen aanplanten: Hoe doe je dat?

Je hebt coniferen gekocht en bent klaar om aan de slag te gaan met het aanplanten. Pak deze leerzame kans en volg de stappen hieronder voor een succesvolle aanplant.

Locatie kiezen

 • Kies een zonnige plek voor je coniferenhaag. De meeste coniferen houden van volle zon of halfschaduw.
 • Let op de afwatering van de gekozen locatie. Stilstaand water is funest voor de wortels van je coniferen.
 • Bedenk hoe groot de haag wordt. Plant de bomen op voldoende afstand van gebouwen of andere planten.

Plantinstructies

 • Spit de grond goed om tot een diepte van ongeveer 50 cm. Voeg compost of tuinaarde toe aan de bestaande grond voor een betere voeding en structuur.
 • Graaf een geul die voldoende ruimte biedt voor de wortels van de coniferen.
 • Zet de wortels in de geul. Zorg dat de planten recht staan voor een nette haag.
 • Vul de geul op met aarde en druk deze goed aan rond de basis van elke boom. Zo voorkom je luchtgaten.
 • Geef de coniferen direct na het planten water. Blijf dit regelmatig doen, vooral in droge perioden totdat de coniferen goed geworteld zijn.
 • Snoei je coniferen minimaal één keer per jaar. Dit houdt de haag in goede staat en bevordert een dichte, gelijkmatige groei.
 • Houd de grond rondom de coniferen vrij van onkruid. Dit zorgt voor optimale groeiomstandigheden.
 • Geef de haag in het voorjaar mest. Dit helpt bij het behouden van een gezonde, krachtige groene kleur.

Volg deze stappen en je coniferenhaag slaat gegarandeerd goed aan. Zo heb je jarenlang plezier van een mooie, natuurlijke tuinafscheiding.

Lees meer over je Coniferen planten

Problemen met coniferen: Hoe herken je ziektes bij jouw conifeer?

Het kiezen en planten van jouw conifeer is het halve werk. Maar blijf alert op mogelijke ziektes die jouw haag bedreigen. Hier vind je tips over hoe je de meest voorkomende problemen herkent.

Schimmels

Coniferen kunnen last hebben van schimmelinfecties. Bruine of gele plekken op de naalden? Een plakkerige substantie op de takken? Dat zijn tekenen van schimmel. Vooral ‘Roei’ en ‘Sneeuwschimmel’ zien we bij warm en vochtig weer.

Wat doe je bij schimmelaantastingen:

 • Snij geïnfecteerde delen weg om verdere verspreiding tegen te gaan.
 • Plant de coniferen niet te dicht op elkaar voor betere luchtcirculatie.
 • Schakel over op fungiciden als het nodig is. Lees wel altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

Lees meer over je kunt doen als je conifeer bruin wordt.

Ongedierte

Ook ongedierte zoals spintmijten en schubinsecten kunnen je coniferen belagen. Herken je kleine, rode of gele beestjes aan de onderkant van de naalden? Dan heb je waarschijnlijk te maken met spint. Ze zuigen de sappen uit de naalden, wat tot verkleuring en zelfs afsterving kan leiden.

Hoe bestrijd je deze plagen:

 • Snij de aangetaste takken af om het ongedierte te verminderen.
 • Gebruik sterke waterstralen om de spintmijten weg te spoelen.
 • Zet natuurlijke vijanden in, zoals lieveheersbeestjes die spintmijten eten.
 • Als laatste redmiddel kun je chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Volg altijd de voorschriften op het etiket.

Pas deze informatie toe en houd jouw conifeer haagplant gezond. Zo groeit hij uit tot een prachtige, natuurlijke afscheiding van je tuin. Zorg goed voor je coniferen en geniet zo van hun schoonheid en functionaliteit.

Wist je dat?

Coniferen helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door stofdeeltjes en andere verontreinigingen uit de lucht te filteren, wat je leefomgeving gezonder maakt.

Coniferen onderhouden

Wil je dat je coniferen in topconditie blijven? Dan is goed onderhoud essentieel. Hieronder ontdek je hoe je dat aanpakt.

Coniferen snoeien

Snoei je coniferen minimaal eens per jaar om ze strak en netjes te houden. Doe dit bij voorkeur in juni na de groeispurt of in september voordat de herfst begint. Zo houd je controle over de grootte en vorm van de haag.

Zorg dat je een scherpe heggenschaar gebruikt en maak nette sneden om te voorkomen dat de takken beschadigen. Start met de zijkanten van de haag en werk dan naar boven toe. Let erop dat de onderkant van de haag iets breder blijft dan de top, zodat alle delen genoeg zonlicht krijgen.

Lees meer over je Coniferen snoeien

Coniferen bemesten

Geef je coniferen in het voorjaar wat mest om de groei en gezondheid te bevorderen. Een algemene, evenwichtige meststof met een NPK-formule van 10-10-10 is hier perfect voor.

Strooi de mest ongeveer 30 cm van de stam rond de voet van de conifeer voor optimale opname van de voedingsstoffen. Let op: te veel mest kan schadelijk zijn, dus volg altijd de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.

Coniferen stekken

Coniferen stekken is een effectieve manier om nieuwe planten te vermeerderen. De beste tijd om coniferen te stekken is tussen eind zomer en begin herfst. Begin met het selecteren van gezonde, niet-bloeiende takken en snijd stekken van 10-15 cm lang, net onder een bladknoop. Verwijder de onderste bladeren van de stekken om rot te voorkomen.

Plaats de stekken in een pot met een mengsel van zand en potgrond voor goede drainage. Houd de stekken vochtig en bescherm ze tegen direct zonlicht. Het kan enige tijd duren voordat de stekken wortels ontwikkelen, dus geduld is belangrijk.

Lees meer over je Coniferen stekken

Coniferen magnesium geven

Magnesium is onmisbaar voor de productie van chlorofyl en zorgt ervoor dat je coniferen hun diepgroene kleur behouden. Worden de naalden geel? Dan kan er een magnesiumtekort zijn.

Los wat Epsomzout (magnesiumsulfaat) op in water (ongeveer 20 gram per liter) en giet dit mengsel in het vroege voorjaar een keer per jaar rond de voet van de plant. Zo geef je de magnesiumvoorraad een boost en bevorder je een gezonde groei en kleur.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Conifeer als haagplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de voordelen van conifeer haagplanten?

Met conifeer haagplanten creëer je een natuurlijke, groene afscheiding die het hele jaar door privacy biedt. Ze passen in vrijwel elke tuin, dankzij de vele soorten en maten. Kies een haag die past bij jouw tuin en het lokale klimaat.

Welke soorten coniferen zijn geschikt voor hagen?

Taxus, Thuja, Leylandii, Spar en Cypress zijn populaire coniferen voor hagen. Elk heeft unieke eigenschappen, waardoor ze passen bij verschillende omstandigheden en smaken.

Hoe plant je een conifeer haag?

Begin met het kiezen van de juiste locatie, rekening houdend met de hoeveelheid zon. Graaf een geul die ruim genoeg is voor de wortels, plaats de coniferen op de juiste afstand van elkaar, en zorg voor een goede afwatering en voedzame bodem.

Hoe onderhoud en snoei je coniferen?

Om je coniferen in vorm te houden en te laten verdikken, snoei je ze doorgaans twee keer per jaar. Zorg ook voor voldoende water, vooral tijdens droge perioden, en voeg mest toe voor een gezonde groei en kleur.

Wat zijn veelvoorkomende ziekten en plagen bij coniferen?

Schimmelinfecties en ongedierte zoals spintmijten kunnen je coniferen aantasten. Herken deze problemen op tijd en behandel ze met de juiste fungiciden en insecticiden.