Strelitzia reginae (Paradijsvogelplant)

Wil je graag een Strelitzia reginae plant in je huis of tuin, maar weet je niet goed hoe je deze moet verzorgen en onderhouden? Geen zorgen, in dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt. We vertellen je stap voor stap hoe je het beste voor deze kamerplant kunt zorgen, zodat je optimaal kunt genieten van zijn felgekleurde bloemen en zijn exotische uitstraling. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw Strelitzia reginae gelukkig kunt houden!

Strelitzia reginae

Nederlandse naam: Paradijsvogelplant

De Strelitzia reginae, ook wel paradijsvogelbloem genoemd, heeft prachtige oranje bloemen en lange groene bladeren. Hij is populair als kamerplant vanwege zijn exotische uitstraling en gemakkelijke verzorging. Perfect om je interieur op te fleuren!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 25°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Voeding: Elke 3 maanden
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Strelitzia reginae Plant gekocht en nu?

Als je net een Strelitzia reginae plant hebt gekocht, zijn er drie belangrijke dingen die je moet doen om te zorgen dat je plant gezond en gelukkig blijft.

Inspecteer de plant op ongedierte

Ten eerste is het belangrijk om de plant grondig te inspecteren op ongedierte. Dit doe je door de bladeren en stelen goed te bekijken op tekenen van beestjes zoals luizen, spint of andere plagen. Als je iets verdachts ziet, kun je de beestjes voorzichtig verwijderen met behulp van een doekje of zeepsop.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede is het verpotten van de plant vanuit de kweekpot essentieel voor een optimale groei. De kweekpot kan namelijk te klein zijn en de wortels kunnen beperkt worden in hun groei. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot waar de plant in zit. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats hem in de nieuwe pot. Vul de pot vervolgens aan met verse potgrond en druk deze voorzichtig aan. Zorg dat de plant stevig staat, maar niet te diep in de pot zit.

De plant water geven

Als je je kamerplant verzorgt, moet je ook aan water geven denken. De Strelitzia Reginae heeft behoefte aan voldoende vocht om goed te kunnen groeien. Houd de grond altijd licht vochtig, maar zorg dat er geen water in de pot blijft staan. Geef de plant water door de grond gelijkmatig te bevochtigen, bijvoorbeeld met behulp van een gieter. Let op dat je niet te veel water geeft, want een teveel kan leiden tot wortelrot.

Volg deze drie stappen – inspecteer op ongedierte, verpot de plant en geef voldoende water – en je zult genieten van een prachtige en gezonde Strelitzia reginae plant. Veel succes en plezier met je nieuwe aanwinst!

Strelitzia reginae verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Strelitzia reginae op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. De plant gedijt het beste bij helder indirect licht.
 2. Houd de temperatuur rond de plant tussen de 18°C en 24°C. Blootstelling aan koude temperaturen kan schade veroorzaken.
 3. Water de plant regelmatig, maar laat de grond tussen de gietbeurten iets droger worden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, dus zorg dat de pot een goede drainage heeft.
 4. Geef de Strelitzia reginae elke 2-4 weken een lichte bemesting tijdens het groeiseizoen (voorjaar en zomer). Gebruik een evenwichtige meststof voor kamerplanten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 5. Zorg voor een luchtvochtigheid van ongeveer 40-60% rond de plant. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt of zorg voor een schaal met water naast de plant.
 6. Bescherm de plant tegen tocht, aangezien dit de bladeren kan beschadigen. Ook overmatige blootstelling aan airconditioning of verwarming kan de plant negatief beïnvloeden.
 7. Verwijder regelmatig stof van de bladeren met een vochtige doek om de plant gezond te houden. Dit helpt bij het bevorderen van een goede lichtabsorptie.

Benodigdheden

Voor het juist verzorgen van je Paradijsvogelplant heb je een aantal specifieke materialen nodig. Welke dit zijn zie je hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Paradijsvogelplant verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij je Strelitzia reginae plant goed verzorgen en zorgen dat hij optimaal groeit en bloeit? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging van deze prachtige plant. Van de juiste standplaats en watergift tot de ideale temperatuur en bemesting, je leert hier alles wat je moet weten om je Strelitzia reginae in topconditie te houden. Lees snel verder voor alle tips en tricks!

Standplaats

Plaats de Strelitzia reginae in een lichte, zonnige plek binnenshuis, waar het minstens zes uur per dag direct zonlicht ontvangt. Vermijd echter een plek waar de zon direct op de plant schijnt, omdat dit bladverbranding kan veroorzaken. Zorg dat de temperatuur rond de 18 tot 24 graden Celsius ligt en dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht of temperaturen onder de 10 graden Celsius.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Strelitzia reginae is tussen de 40% en 60%. Zorg dat de plant niet teveel vocht krijgt, anders kan het wortelrot veroorzaken. Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Strelitzia reginae plant in huis is rond de 20-25 graden Celsius. Dit zorgt dat de plant goed gedijt en zich optimaal ontwikkelt. Let er dus op dat je de plant op een plek zet waar de temperatuur stabiel en niet te warm of te koud is.

Water geven

Geef de Strelitzia reginae niet te vaak water, want hij houdt niet van te natte voeten. Eens per week is meestal voldoende, maar controleer altijd eerst of de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt voordat je weer water geeft.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je kunt de Strelitzia reginae plantenvoeding geven tijdens het groeiseizoen, van lente tot herfst. Gebruik een meststof met een verhouding van 3-1-2, zoals 15-5-10, en geef het eens in de 2-3 weken. Vermijd overbemesting om bladverbranding te voorkomen. Houd er rekening mee dat de plant giftigheid vertoont, dus houd de meststof buiten bereik van kinderen en huisdieren. Houd de grond vochtig, maar niet te nat en geef bij voorkeur water op kamertemperatuur.

Snoeien

Om je Strelitzia reginae plant goed te snoeien, kun je het beste de volgende stappen volgen:

 1. Verwijder dode en beschadigde bladeren en stengels
 2. Verwijder oude bloemstelen
 3. Snoei takken die uit de vorm groeien
 4. Knip de bladeren terug tot op de gewenste hoogte
 5. Gebruik een scherpe snoeischaar en maak schuine snedes om de plant niet te beschadigen

Je kunt de plant het hele jaar door snoeien, maar het is het beste om snoeiwerk te doen in het groeiseizoen.

Stekken

Je kunt de Strelitzia reginae het beste stekken door de plant in het voorjaar te verminderen en de nieuwe uitlopers te gebruiken. Knip de uitlopers met een schone, scherpe schaar van de moederplant af en zorg dat er minimaal 3 bladeren aan zitten. Zet de stek in verse potgrond en geef regelmatig water. Houd de plant op een warme, lichte plek uit de directe zon en na ongeveer 6 maanden kun je de jonge plant verpotten in een grotere pot.

Verpotten

Wil jij jouw Strelitzia reginae verpotten? Dat kan! Hieronder lees je hoe je dat het beste kunt doen. Zorg allereerst voor een nieuwe pot die ongeveer 20-30% groter is dan de huidige pot en vul deze met verse potgrond. Haal vervolgens de plant voorzichtig uit de oude pot en bekijk de wortels. Als deze te lang zijn kun je ze voorzichtig terugsnoeien. Plaats de plant in de nieuwe pot en voeg meer potgrond toe totdat de wortels volledig zijn bedekt. Druk vervolgens de grond stevig aan en geef de plant wat water. Zet de Strelitzia op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Strelitzia reginae bloei

Lees hoe je je Strelitzia reginae mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Strelitzia reginae bloeien?

Wil jij jouw Strelitzia reginae plant laten bloeien? Geen zorgen, we kunnen je helpen! Het belangrijkste is om je plant voldoende licht, water en voeding te geven. Zorg dat de plant minimaal 6 uur per dag direct zonlicht krijgt. Geef regelmatig water, maar zorg dat de potgrond niet te nat wordt. Gebruik daarnaast een speciale meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Met deze eenvoudige stappen kun je binnenkort genieten van prachtige bloemen in je Strelitzia reginae!

Wanneer bloeit de Strelitzia reginae?

De Strelitzia reginae plant bloeit meestal tussen de winter en de lente. Je kunt genieten van zijn prachtige bloemen die een levendig kleurenpalet hebben en je huis opvrolijken.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Strelitzia reginae wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Strelitzia reginae gezond en mooi te houden.

Mijn Strelitzia reginae heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Strelitzia reginae bruine vlekken op de bladeren? Dit kan veroorzaakt worden door te veel direct zonlicht, onjuiste watergift of een te lage luchtvochtigheid. Zorg voor indirect zonlicht, geef de plant regelmatig water en besproei regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Verwijder aangetaste bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Mijn Strelitzia reginae heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Strelitzia reginae worden vaak veroorzaakt door te veel water geven. Laat de grond daarom goed opdrogen tussen het water geven door en geef alleen water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Verwijder de gele bladeren om de plant er weer gezond uit te laten zien.

Bladeren van mijn Strelitzia reginae vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van je Strelitzia reginae plotseling afvallen, kan dit wijzen op een te lage luchtvochtigheid, te weinig water, te veel zonlicht, plagen zoals spint of trips, of een gebrek aan voedingsstoffen. Zorg dat de plant in een vochtige omgeving staat, geef regelmatig voldoende water en probeer de plant te beschermen tegen direct zonlicht. Controleer ook op insecten en voed de plant indien nodig.

ik zie beestjes op mijn Strelitzia reginae. Wat moet ik doen?

Als je beestjes ziet op je Strelitzia reginae, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Controleer de plant grondig op luizen, spint of andere insecten. Verwijder de beestjes met een zachte doek of spoel de plant af onder de douche. Gebruik indien nodig een natuurlijke insecticide om de beestjes te bestrijden. Zorg er ook voor dat je de plant regelmatig inspecteert om herhaling te voorkomen.

mijn Strelitzia reginae hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Strelitzia reginae hangt slap? Geef hem dan wat meer water. De plant heeft regelmatig water nodig. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht krijgt en niet blootgesteld wordt aan tocht.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Strelitzia reginae plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waar moet ik mijn Strelitzia reginae plant in huis plaatsen zodat hij goed bloeit?

De Strelitzia reginae plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen bloeien. Plaats hem daarom op een plek waar hij veel indirect zonlicht ontvangt, zoals bij een raam op het zuiden of westen.

Hoe vaak moet ik mijn Strelitzia reginae plant water geven?

De Strelitzia reginae plant heeft gematigd water nodig. Geef hem ongeveer eens per week water, en zorg dat de grond tussen de gietbeurten door licht kan opdrogen. Overmatig water geven kan de plant schaden, dus let goed op.

Moet ik mijn Strelitzia reginae plant bemesten?

Ja, om te zorgen dat je Strelitzia reginae plant goed blijft groeien en bloeien, is het raadzaam om hem om de paar maanden te bemesten met een speciale kamerplantenmeststof. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en frequentie.

Hoe kan ik de Strelitzia reginae plant vermeerderen?

Je kunt de Strelitzia reginae plant vermeerderen door middel van zaad of door de plant te delen. Het vermeerderen van de plant is echter een complex proces en vereist geduld en zorgvuldige technieken. Het is raadzaam om hier wat meer informatie over op te zoeken voordat je hiermee aan de slag gaat.

Hoe moet ik mijn Strelitzia reginae plant verzorgen tijdens de bloeiperiode?

Tijdens de bloeiperiode van de Strelitzia reginae plant is het belangrijk om hem goed te verzorgen. Blijf de plant water geven zoals je normaal doet, maar let erop dat je de bloemen niet nat maakt, omdat dit de bloei kan belemmeren. Verwijder ook regelmatig dode bladeren of bloemen om de plant gezond te houden.