Strelitzia (Paradijsvogelbloem) Verzorgen

Welkom! Ben je op zoek naar informatie over de verzorging en het onderhoud van de Strelitzia plant? In dit artikel gaan we je alles vertellen over hoe je deze prachtige Welkom! Ben je op zoek naar informatie over de verzorging en het onderhoud van de Strelitzia plant? In dit artikel gaan we je alles vertellen over hoe je deze prachtige plant het beste kunt verzorgen. Van de juiste lichtinval tot de ideale temperatuur, we bespreken alle belangrijke aspecten zodat jij je Strelitzia optimaal kunt laten groeien en bloeien. Laten we meteen van start gaan! het beste kunt verzorgen. Van de juiste lichtinval tot de ideale temperatuur, we bespreken alle belangrijke aspecten zodat jij je Strelitzia optimaal kunt laten groeien en bloeien. Laten we meteen van start gaan!

Strelitzia

Nederlandse naam: Paradijsvogelbloem

De Strelitzia, ook wel paradijsvogelbloem genoemd, is een opvallende plant. Met zijn grote bladeren en felgekleurde bloemen brengt hij een tropische sfeer in jouw interieur. Geen wonder dat deze plant populair is!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Eens per maand
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Strelitzia Plant gekocht en nu?

Je hebt net een prachtige Strelitzia plant gekocht! Nu is het tijd om te zorgen dat jouw nieuwe aanwinst gezond en gelukkig blijft. Er zijn drie belangrijke dingen die je moet doen:

Inspecteer de plant op ongedierte

Controleer je plant eerst zorgvuldig op ongedierte. Hoewel dit misschien niet het meest opwindende deel van het proces is, is het absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat eventuele plagen zich verspreiden naar andere planten in je huis. Controleer de bladeren, de stengels en de grond op tekenen van ongewenste bezoekers, zoals insecten of spinnenwebben. Mocht je toch iets verdachts tegenkomen, wees dan niet bang om de nodige maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door het toepassen van een veilig en effectief bestrijdingsmiddel.”

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Nu je hebt gezorgd dat je plant vrij is van ongedierte, is het tijd om hem te verpotten vanuit de kweekpot. Hoewel de pot waarin je plant is geleverd misschien goed genoeg leek in de winkel, heeft je Strelitzia nicolai een grotere en stevigere pot nodig om optimaal te kunnen groeien. Kies een pot die minstens 20% groter is dan de kweekpot, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en plaats je plant zorgvuldig in het midden. Vul de rest van de pot op met meer potgrond en druk het voorzichtig aan.

De plant water geven

Water geven is één van de van de belangrijkste dingen bij het verzorgen van je kamerplant. Geef je Strelitzia voldoende water zodat de grond vochtig aanvoelt, maar vermijd overbewatering, want dat kan leiden tot wortelrot. Een goede vuistregel is om ongeveer 1 keer per week water te geven, maar pas op voor tekenen van uitdroging, zoals verwelking of bruin worden van de bladeren. In dat geval kun je iets vaker water geven. Onthoud echter dat elke plant anders is en dat het belangrijk is om de behoeften van jouw specifieke Strelitzia nicolai in de gaten te houden.

Als je deze drie stappen volgt – inspecteer op ongedierte, verpot de plant en geef voldoende water – geniet je van een prachtige en gezonde Strelitzia.

Strelitzia verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Plaats de Strelitzia plant op een goed verlichte plek, zoals nabij een raam op het oosten of westen. Dit zorgt voor een gezonde groei en bloei.
 2. Houd de temperatuur stabiel: De Strelitzia plant gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18-24 graden Celsius. Vermijd extreme temperatuurschommelingen en tocht.
 3. Zorg voor vochtige grond: Houd de grond altijd licht vochtig, maar vermijd te veel water geven. Laat de bovenste laag van de grond enigszins drogen voordat je opnieuw water geeft. Gebruik bij voorkeur regenwater of ander zacht water.
 4. Geef regelmatig voeding: Voed de Strelitzia plant eens in de twee weken met een evenwichtige kamerplantenmeststof tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Vergeet niet de aanbevolen dosering te volgen.
 5. Zorg voor een goede luchtvochtigheid: De Strelitzia plant gedijt goed in een vochtige omgeving. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant of besproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen.
 6. Snoei regelmatig: Verwijder dode of beschadigde bladeren om de plant gezond te houden. Bij oudere planten kunnen ook de oude bladeren die onderaan de stam liggen worden afgeknipt.
 7. Geef de plant voldoende ruimte: De Strelitzia plant kan behoorlijk groot worden, dus zorg dat hij voldoende ruimte heeft om te groeien. Verpot de plant indien nodig in een grotere pot om wortelproblemen te voorkomen.

Benodigdheden

Voor een goede verzorging van je Paradijsvogelbloem heb je bepaalde materialen nodig; hieronder geven we een duidelijk overzicht.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Paradijsvogelbloem verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Strelitzia plant op de beste manier verzorgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging van deze prachtige plant. We bespreken onder andere de ideale standplaats, het water geven, het bemesten en het verpotten van de plant. Lees snel verder voor alle tips en tricks!

Standplaats

Zet de Strelitzia op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. De plant gedijt het best bij een temperatuur tussen 18-22 graden Celsius en in een vochtige omgeving. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Strelitzia is tussen de 40% en 60%. Te veel of te weinig luchtvochtigheid kan leiden tot bladproblemen zoals krullen, vergeling of bruine randen. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid regelmatig te controleren en eventueel bij te stellen met een luchtbevochtiger.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Strelitzia plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Dit zorgt voor een ideale omgeving waarin de plant goed kan gedijen. Zorg dat de temperatuur niet te veel schommelt, dit kan stress veroorzaken bij de plant. Houd de temperatuur dus stabiel en geniet van een prachtige, gezonde plant in je huis.

Water geven

De Strelitzia heeft niet veel water nodig, geef het één keer per week water in de zomer en één keer per twee weken in de winter. Zorg dat de aarde tussen de gietbeurten droog is. Gebruik een watermeter om te controleren of de grond voldoende droog is.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je Strelitzia plant heeft geen plantenvoeding nodig, maar een keer per maand een scheutje kan geen kwaad. Vergeet niet om de grond te laten drogen voordat je water en voeding geeft. Te veel voeding kan de plant beschadigen, dus wees voorzichtig.

Snoeien

Wil je jouw Strelitzia mooi en gezond houden? Dan is het belangrijk dat je de plant op de juiste manier snoeit. Snoei de plant regelmatig om te zorgen dat hij niet te groot wordt en om de groei van nieuwe bladeren te stimuleren. Gebruik altijd schone, scherpe snoeischaar en volg deze stappen: knip de oude, vergeelde of beschadigde bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af, snoei de plant elk voorjaar terug tot ongeveer 30 centimeter boven de grond, en haal de uitlopers weg die onder de grond uit de plant groeien. Zo krijgt je Strelitzia voldoende ruimte en licht om te bloeien!

Stekken

Wil jij graag je eigen Strelitzia planten kweken? Dat kan! Stekken is namelijk een makkelijke en goedkope manier om nieuwe planten te verkrijgen. Het nemen van een stekje van een Strelitzia gaat als volgt: snijd met een scherp mes een stuk af van ongeveer 10 centimeter van de bovenkant van de plant, net onder waar een blad uitsteekt. Zorg dat het stuk dat je afsnijdt minimaal twee bladeren heeft en enkele zijtakken. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, zodat er een stuk kale stam overblijft. Laat het stekje een dag of twee drogen en zet hem vervolgens in een pot met vochtige potgrond. Zet de pot op een lichte en warme plek in huis en houd de grond vochtig. Na enkele weken zal het stekje wortels krijgen en kun je het als een volwaardige plant verzorgen!

Verpotten

Wil jij jouw Strelitzia (ook wel bekend als paradijsvogelbloem) verpotten? Dat is gelukkig erg gemakkelijk. Volg deze stappen om jouw plant gezond te houden:

 • Kies een pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
 • Plaats scherven of kleine stenen onderin de pot voor drainage.
 • Vul de pot met verse potgrond en maak een gat in het midden.
 • Haal de Strelitzia voorzichtig uit de oude pot en plaats hem in het nieuwe gat.
 • Vul de pot aan met potgrond en druk zachtjes aan.
 • Geef de plant wat water en zet hem op zijn plekje.

Belangrijk: zorg dat de wortels van de Strelitzia niet beschadigd raken bij het verwijderen van de oude pot en het plaatsen in de nieuwe pot. Let op dat je niet te veel water geeft, want te veel water kan de wortels beschadigen. Daarnaast is het van belang om de plant om de paar jaar te verpotten om de groei te stimuleren en de wortels gezond te houden.

Strelitzia bloei

Lees hoe je je Strelitzia mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Strelitzia bloeien?

Wil je graag je Strelitzia plant laten bloeien? Geen zorgen, we gaan je helpen! Het is belangrijk om de juiste zorg te geven aan je plant, zodat hij optimaal kan groeien en bloeien. Hier zijn een paar tips om te zorgen dat jouw Strelitzia prachtige bloemen krijgt. Eerst en vooral, zorg voor voldoende licht. Plaats de plant op een plek waar hij veel indirect zonlicht krijgt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig water te geven, maar let op dat je de plant niet te veel water geeft. Houd de grond licht vochtig, maar niet drassig. Ten slotte, gebruik een goede plantenvoeding om de groei en bloei te stimuleren. Volg deze eenvoudige richtlijnen en je Strelitzia zal binnenkort schitterende bloemen laten zien!

Wanneer bloeit de Strelitzia?

De Strelitzia plant bloeit in huis meestal in de lente en zomer. Tijdens deze periode verschijnen er prachtige oranje bloemen op de plant. Het is een feestelijk gezicht en zorgt voor een vrolijke sfeer in je interieur.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Strelitzia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Strelitzia gezond en mooi te houden.

Mijn Strelitzia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb je bruine vlekken op je Strelitzia? Dat kan wijzen op een teveel aan water, ongedierte of droge lucht. Verwijder aangetaste bladeren en zorg dat de plant genoeg licht en water krijgt. Controleer regelmatig op ongedierte en pas zo nodig bestrijdingsmiddelen toe. Houd de luchtvochtigheid op peil door de plant regelmatig te besproeien en een luchtbevochtiger te gebruiken.

Mijn Strelitzia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heb je gele bladeren aan je Strelitzia? Meestal duidt dit op te veel zonlicht, te veel water of een gebrek aan voedingsstoffen. Zet je Strelitzia op een plek met indirect zonlicht en geef hem alleen water als de aarde droog aanvoelt. Geef ook eens in de twee weken voeding voor kamerplanten. Trim enkele slechte bladeren af voor nieuwe groei.

Bladeren van mijn Strelitzia vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Strelitzia plotseling afvallen, kan dit worden veroorzaakt door te veel water geven, een gebrek aan licht, te veel vochtigheid of een temperatuurwisseling. Zorg dat je de plant voldoende water geeft, maar niet te veel. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Controleer regelmatig de luchtvochtigheid en pas deze indien nodig aan. Houd de temperatuur constant en vermijd plotselinge veranderingen.

ik zie beestjes op mijn Strelitzia. Wat moet ik doen?

Oh nee, we zien beestjes op onze Strelitzia! Wat moet je doen? Maak je geen zorgen, we hebben een oplossing voor je. Controleer eerst of de beestjes schadelijk zijn voor de plant. Als ze dat zijn, kun je ze voorzichtig met een doekje of een zachte borstel verwijderen. Als het probleem aanhoudt, kun je milieuvriendelijke insecticiden proberen. Onthoud dat het belangrijk is om regelmatig je planten te controleren en zorg te dragen voor een gezonde groei!

mijn Strelitzia hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Strelitzia hangt slap. Dit kan komen doordat de plant te weinig water krijgt. Zorg dat je de plant regelmatig water geeft, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Plaats de plant ook op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Strelitzia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wanneer bloeit de Strelitzia plant in huis? De Strelitzia plant kan het hele jaar door bloeien, afhankelijk van de omstandigheden zoals de hoeveelheid licht en de temperatuur in huis.

Hoe kan ik zorgen dat mijn Strelitzia plant in huis bloeit? Om te zorgen dat de Strelitzia plant in huis bloeit, is het belangrijk om voldoende licht te geven en de plant regelmatig water te geven. Ook is het verstandig om de plant af en toe te bemesten en de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Hoe vaak moet ik mijn Strelitzia plant water geven? De Strelitzia plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode. Je kunt het beste de grond licht vochtig houden, maar let op dat je de plant niet te veel water geeft.

Hoe kan ik mijn Strelitzia plant gezond houden? Om je Strelitzia plant gezond te houden, is het belangrijk om voldoende licht, water en voeding te geven. Zorg er ook voor dat de plant op een tochtvrije plek staat en bescherm de plant tegen extreme temperaturen.

Kan ik mijn Strelitzia plant verpotten? Ja, het is mogelijk om je Strelitzia plant te verpotten als dat nodig is. Dit kun je het beste doen in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit. Zorg er wel voor dat je de plant voorzichtig uit de pot haalt en de wortels niet beschadigt.