Rhapis (Bamboepalm) Verzorgen

Welkom bij deze handleiding over de verzorging en het onderhoud van de Rhapis plant. Ben je op zoek naar een mooie, groene toevoeging aan je interieur? Dan is de Rhapis plant zeker een goede keuze! In deze handleiding gaan we je stap voor stap uitleggen hoe je dezekamerplant het beste kunt verzorgen. We geven je tips over de juiste standplaats, het water geven en de bemesting van de Rhapis plant. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw Rhapis plant gezond en mooi kunt houden!

Rhapis

Nederlandse naam: Bamboepalm

De Rhapis plant heeft lange slanke bladeren met een donkergroene kleur. Hij is populair omdat hij makkelijk te verzorgen is en geschikt is voor zowel binnen- als buitengebruik.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 27°C
 • Water geven: Weinig
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Ja

Rhapis Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt net een mooie Rhapis plant gekocht. Dat is geweldig! Maar voordat je je nieuwe aanwinst een plekje geeft in je huis, zijn er een paar dingen die je moet doen om te zorgen dat de plant in optimale conditie blijft. Hier zijn de belangrijkste stappen die je moet volgen:

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant grondig te inspecteren op eventueel ongedierte. Dit kan variëren van kleine beestjes zoals bladluizen tot schimmels die zich op de bladeren kunnen vormen. Controleer zorgvuldig de onder- en bovenkant van de bladeren, evenals de stengels. Als je iets verdachts ziet, kun je het het beste zo snel mogelijk verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede is het verpotten van de Rhapis plant vanuit de kweekpot essentieel voor zijn gezonde groei. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot en vul deze met een goed doorlatende potgrond. Verwijder voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats deze in het midden van de nieuwe pot. Vul de rest van de pot aan met potgrond totdat de plant stevig vastzit. Druk de grond voorzichtig aan en geef de plant vervolgens goed water.

De plant water geven

Water geven is het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorging. Controleer altijd eerst de bovenste laag van de grond en wacht tot deze droog aanvoelt voordat je water geeft. Zorg dat je niet te veel water geeft, want een teveel aan vocht kan wortelrot veroorzaken. Geef liever regelmatig kleine hoeveelheden water dan af en toe grote hoeveelheden.

Door deze stappen te volgen, zorg je dat je Rhapis plant gezond en gelukkig blijft. Veel plezier met je nieuwe aanwinst en geniet van de groene pracht die deze plant in je huis brengt!

Rhapis verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Rhapis plant op een locatie met indirect zonlicht. Deze planten gedijen goed in lichte schaduw of in een ruimte met gefilterd licht. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.
 2. Houd de grond vochtig maar niet doordrenkt. Rhapis planten waarderen gelijkmatige vochtigheid, dus zorg dat de grond altijd licht vochtig is. Vermijd echter overmatig water geven, omdat dit kan leiden tot wortelrot.
 3. Geef de plant regelmatig water en laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen. Dit helpt om het vochtgehalte in balans te houden en voorkomt dat de wortels te lang in vochtige omstandigheden zitten.
 4. Bemest de Rhapis plant eens in de twee maanden met een uitgebalanceerde kamerplantenmeststof. Dit helpt de plant gezond te blijven en bevordert de groei.
 5. Zorg voor een goede luchtvochtigheid rondom de plant. Rhapis planten gedijen goed in vochtige omstandigheden, dus besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Plaats de plant ook niet in de buurt van droge warmtebronnen, zoals radiatoren.
 6. Verwijder regelmatig stof en vuil van de bladeren met een vochtige doek. Dit helpt de bladeren gezond te houden en zorgt dat de plant efficiënter kan ademen.
 7. Controleer regelmatig op plagen zoals spintmijten en wolluizen. Als u tekenen van plaaginfestatie opmerkt, gebruik dan een milde insecticide om ze te bestrijden. Zorg dat u de instructies op het product volgt en vermijd overmatig gebruik.

Benodigdheden

Er zijn een aantal belangrijke materialen voor de verzorging van je Bamboepalm; hieronder hebben we ze op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Bamboepalm verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Rhapis plant goed verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging. We bespreken onder andere de juiste standplaats, de benodigde hoeveelheid water, de voeding en het verpotten van je plant. Met deze informatie kun je zorgen dat jouw Rhapis plant gezond en mooi blijft!

Standplaats

De Rhapis, ook wel bekend als de Lady Palm, gedijt het beste op een lichte, maar niet volle zonlicht locatie. Kies een plek met helder indirect licht en vermijd plaatsing direct naast het raam om bladverbranding te vermijden. De palm kan groeien in verschillende temperaturen en vochtigheidsgraden, maar bij voorkeur niet in een koude of droge kamer.

Luchtvochtigheid

De Rhapis doet het het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Bekijk de specifieke vereisten voor jouw Rhapis variant om de beste omstandigheden te creëren.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Rhapis plant in huis is tussen de 18°C en 24°C. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen extreme hitte of kou, omdat dit de gezondheid van de plant kan beïnvloeden. Zorg dat je de plant op een plek plaatst waar de temperatuur stabiel blijft en vermijd tocht om problemen te voorkomen.

Water geven

De Rhapis heeft niet vaak water nodig, geef hem eens in de twee weken water. Let erop dat de grond niet volledig uitdroogt tussen de besproeiingen door. Test de vochtigheid van de grond door je vinger erin te steken, als het nog vochtig aanvoelt kun je nog even wachten met water geven.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je hoeft de Rhapis niet vaak te voeden. Geef de plant maar eens per maand voeding, in de lente en de zomer is twee keer per maand voldoende. Kies voor een evenwichtige plantenvoeding en gebruik nooit te veel, dat kan de plant beschadigen.

Snoeien

Wil je jouw Rhapis palm mooi houden en gezond laten groeien? Dan is snoeien een belangrijke onderhoudstaak. Gelukkig is het snoeien van deze plant niet moeilijk. Zorg dat je een scherp mes of snoeischaar hebt en snijd de bladeren net boven de stam af. Doe dit bij dode, beschadigde of lelijke bladeren. Verwijder maximaal één derde van de plant per keer om de groei van de Rhapis niet te veel te onderbreken. Snoei bij voorkeur in het najaar of de winter wanneer de groei vertraagt.

Stekken

Wil jij thuis ook genieten van een prachtige Rhapis? Het stekken van deze plant is gelukkig niet ingewikkeld! Start met het selecteren van een gezonde stek, zonder verkleuringen. Haal vervolgens voorzichtig de onderste bladeren van de stek af, tot ongeveer twee centimeter boven de wortels. Plaats de stek in een pot met vochtige grond en bedek deze met een plastic zak. Zet de pot op een plek met indirect zonlicht en controleer regelmatig op nieuwe wortelgroei. Met deze stappen haal jij binnen no-time een nieuwe Rhapis in huis!

Verpotten

Wil je jouw Rhapis verpotten? Kies dan een pot die iets groter is dan de vorige en zorg voor drainagegaten onderin. Plaats een laagje potgrond op de bodem en plaats de Rhapis in het midden van de pot. Voeg potgrond toe tot aan de rand van de pot en zorg dat de aarde gelijkmatig verdeeld is. Druk de aarde lichtjes aan en geef de plant water. Verpot jouw Rhapis eens in de 2-3 jaar.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Rhapis wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Rhapis gezond en mooi te houden.

Mijn Rhapis heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb jij bruine vlekken op je Rhapis? Dit komt mogelijk door te veel water, te weinig licht of ongedierte. Controleer de plant en behandel eventueel met een insecticide. Verplaats de Rhapis naar een lichtere plek en geef minder water. Verwijder eventueel beschadigde bladeren.

Mijn Rhapis heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van je Rhapis geel worden, kan dat verschillende oorzaken hebben: te veel water, te weinig voeding of te weinig licht. Zorg dat je je plant regelmatig water geeft, maar niet te veel. Geef haar eens in de zes maanden wat voeding. Plaats je Rhapis op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Verwijder gele bladeren en zorg dat je plant gezond blijft.

Bladeren van mijn Rhapis vallen plotseling af, wat is er mis?

Rhapis-bladeren kunnen afvallen door verschillende oorzaken, zoals te veel of te weinig water geven, te veel of te weinig zonlicht, droge lucht of wortelproblemen. Controleer of de plant voldoende water krijgt en niet uitdroogt en of de pot drainagegaten heeft. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef de plant mogelijk een luchtbevochtiger en controleer de wortels op ziektes of rottende plekken.

ik zie beestjes op mijn Rhapis. Wat moet ik doen?

Controleer eerst goed om wat voor beestjes het gaat. Als het kleine insecten zijn, zoals bladluizen of trips, kun je proberen ze af te spoelen met water of neemolie gebruiken om ze te bestrijden. Als je niet zeker weet wat voor beestjes het zijn, kun je het beste een expert raadplegen om de beste aanpak te bepalen. Vergeet niet regelmatig je planten te inspecteren om problemen vroegtijdig te signaleren.

mijn Rhapis hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Rhapishangt hangt slap? Geen zorgen, we kunnen je helpen! Controleer eerst of je plant voldoende water krijgt, maar niet te veel. Zorg ook voor voldoende licht en een geschikte temperatuur. Is dat allemaal in orde? Dan kun je wellicht wat meststoffen toevoegen om je Rhapishangt weer krachtig te laten groeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Rhapis plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Rhapis plant water geven?

– Je moet je Rhapis plant regelmatig water geven, zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Het is belangrijk om te voorkomen dat de grond uitdroogt, maar ook om te voorkomen dat de wortels te langdurig in het water staan.

Waar moet ik mijn Rhapis plant neerzetten in huis?

– Je kunt je Rhapis plant het beste op een lichte plek zetten, maar vermijd direct zonlicht. De plant gedijt goed bij kamertemperatuur, dus zorg dat je de plant niet in een tochtige ruimte plaatst.

Heeft mijn Rhapis plant extra voeding nodig?

– Nee, je Rhapis plant heeft geen speciale voeding nodig. Het is voldoende om de plant regelmatig water te geven en af en toe de bladeren stofvrij te maken.

Hoe kan ik bruine bladeren op mijn Rhapis plant voorkomen?

– Bruine bladeren kunnen een teken zijn van te veel of te weinig water, te veel direct zonlicht of een te droge lucht. Zorg dus voor een goede balans tussen water geven, licht en luchtvochtigheid om bruine bladeren te voorkomen.

Moet ik mijn Rhapis plant snoeien?

– Het snoeien van je Rhapis plant is niet noodzakelijk, maar je kunt wel dode of beschadigde bladeren verwijderen om de plant er verzorgd uit te laten zien. Snijd de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af zonder de gezonde delen te beschadigen.