Philodendron Verzorgen

Ben jij een plantenliefhebber en op zoek naar een mooie toevoeging aan jouw groene collectie? Dan is de Philodendron plant wellicht perfect voor jou! Deze prachtige binnenplant is niet alleen een eyecatcher in elke kamer, maar ook nog eens gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden. In dit artikel zullen we je alles vertellen over het verzorgen en onderhouden van de Philodendron plant, zodat jij er optimaal van kunt genieten.

Philodendron

Nederlandse naam:

De Philodendron is een prachtige groene kamerplant met grote bladeren die een tropische sfeer aan je interieur toevoegt. Hij is populair omdat hij makkelijk te verzorgen is en weinig eisen heeft qua licht en water. Een ideale plant voor beginners!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 27°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Philodendron Plant gekocht en nu?

Dus je hebt net een Philodendron plant gekocht. Leuk! Nu is het tijd om te zorgen dat je nieuwe plant gezond en gelukkig blijft. Hier zijn drie dingen die je moet doen zodra je de plant in handen hebt:

Inspecteer de plant op ongedierte

Inspecteer de plant op ongedierte. Voordat je de plant in je huis plaatst, is het belangrijk om deze eerst grondig te inspecteren. Kijk goed naar de bladeren, stelen en zelfs de potgrond. Controleer of er geen ongewenste gasten zoals spintmijten, bladluizen of trips zijn. Als je insecten ziet, kun je ze verwijderen door de plant te besproeien met een mengsel van water en milde zeep. Zorg dat je alle hoekjes en gaatjes bereikt. Dit zal helpen om eventueel ongedierte te bestrijden en je plant gezond te houden.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot de plant vanuit de kweekpot. Zodra je de plant hebt geïnspecteerd en geen ongedierte hebt gevonden, is het tijd om hem te verpotten. Verwijder voorzichtig de plant uit de kweekpot zonder de wortels te beschadigen. Gebruik een nieuwe pot die iets groter is dan de vorige, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en plaats de plant erin. Zorg dat de plant stevig staat en geef hem een beetje water.

De plant water geven

Het belangrijkste van planten verzorging is het water geven van je kamerplant. Philodendron planten hebben regelmatig water nodig, maar ze houden niet van te veel vocht. Om te bepalen wanneer je de plant water moet geven, kun je een vinger in de grond steken. Als de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Geef de plant water tot het water uit de drainagegaten van de pot begint te lopen en laat de plant daarna goed uitlekken. Zorg dat je de plant niet te vaak water geeft, dit kan leiden tot wortelrot. Een keer per week water geven is meestal voldoende, maar pas je watergift aan op basis van de behoeften van je specifieke plant.

Door deze drie eenvoudige stappen te volgen – inspecteren op ongedierte, verpotten en water geven – geef je je Philodendron plant een goede start in zijn nieuwe thuis. Veel plezier met de verzorging van je nieuwe groene vriend!

Philodendron verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Philodendron op een locatie met helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar niet doordrenkt. Geef regelmatig water, maar laat de plant niet in een laag water staan om wortelrot te voorkomen.
 3. Besproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit helpt de plant gezond te houden en voorkomt droge bladranden.
 4. Geef de Philodendron regelmatig voeding met een evenwichtige, vloeibare meststof tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 5. Reinig regelmatig de bladeren met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Dit zorgt dat de plant optimaal kan fotosynthetiseren.
 6. Houd de temperatuur tussen de 18-26 °C. Vermijd plotselinge temperatuurveranderingen en tocht, aangezien de Philodendron van een stabiele omgeving houdt.
 7. Controleer regelmatig op plagen zoals spintmijten of bladluizen. Als deze worden aangetroffen, behandel de plant dan met een geschikt bestrijdingsmiddel en isoleer indien nodig van andere planten om verspreiding te voorkomen.

Benodigdheden

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste materialen om goed voor je kamerplant te zorgen.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je zorgen dat je Philodendron plant gezond en mooi blijft? In dit artikel gaan we in op alle aspecten van de verzorging, zodat je precies weet wat je moet doen om je plant tevreden te houden. We bespreken onder andere de juiste hoeveelheid water geven, de ideale standplaats en hoe je kunt zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Lees verder om erachter te komen hoe je jouw Philodendron plant optimaal kunt verzorgen!

Standplaats

Zet je Philodendron op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen. De plant kan zowel in de schaduw als in halfschaduw groeien, maar minder licht betekent minder groei. Zorg voor een constante kamertemperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Water geven wanneer de bovengrond droog aanvoelt. Verpotten eens per 2-3 jaar, wanneer de wortels uit de pot groeien. Een goede standplaats zorgt voor een gezonde en mooie Philodendron!

Luchtvochtigheid

De Philodendron houdt van een luchtvochtigheid van tussen de 50% en 60%. Zorg dat de plant niet in de directe tocht of zon staat om uitdroging te voorkomen. Geef water wanneer de bovenste laag aarde droog aanvoelt om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor een Philodendron plant in huis is tussen de 20 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Houd er rekening mee dat de plant niet goed tegen extreme temperatuurschommelingen kan.

Water geven

Water je Philodendron ongeveer eens per week en laat de grond tussen de gietbeurten door opdrogen. Beter te weinig water dan te veel, want de plant houdt niet van te natte voeten. Geef je Philodendron in de wintermaanden minder water dan in de zomer, omdat de plant dan minder snel groeit en minder water verbruikt.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je Philodendron plant heeft plantenvoeding nodig om gezond te blijven. Geef de plant eens per maand vloeibare plantenvoeding tijdens de groeiperiode (lente en zomer) en verminder dit tot eens per 6-8 weken tijdens de rustperiode (herfst en winter). Zorg dat je de instructies op de verpakking volgt en niet te veel voeding geeft, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

Snoeien

Als je jouw Philodendron wilt snoeien, zorg er dan eerst voor dat je scherpe en schone snoeischaar hebt. Snoei de scheuten terug tot net boven een blad. Probeer minstens één blad aan de scheut te laten zitten zodat er nieuwe groei kan ontstaan. Verwijder aangetaste of dode bladeren en houd de plant schoon. Snoei alleen in de lente of zomer, wanneer de plant actief groeit. Vermijd overmatig snoeien, want dit kan schade aan de plant veroorzaken.

Stekken

Wil je jouw Philodendron stekken? Zorg dat je een gezonde stengel met minstens één blad hebt. Gebruik een scherp mes om de stengel af te snijden, zo beschadig je de plant niet. Verwijder de onderste bladeren en zet de stengel in water of potgrond. Het is belangrijk dat de stek niet in direct zonlicht staat en dat je hem regelmatig water geeft. Na een paar weken zal de stek wortels ontwikkelen en kun je hem verpotten.

Verpotten

Wil jij jouw Philodendron verpotten? Dat is een goede keuze! Door je plant te verpotten kan hij weer groeien en gedijen. Om je Philodendron succesvol te verpotten, kun je de volgende stappen volgen:

 • Kies een pot die ongeveer 2,5 cm groter is dan de huidige pot van je plant.
 • Vul de nieuwe pot met potgrond.
 • Haal je plant voorzichtig uit de oude pot en verwijder eventuele dode wortels.
 • Plaats je Philodendron in de nieuwe pot en vul deze aan met extra potgrond, zorg dat de wortels bedekt zijn.
 • Geef je plant water en zet hem op zijn vertrouwde plek. Je Philodendron zal je belonen met een groeischeut!

Philodendron bloei

Lees hoe je je Philodendron mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Philodendron bloeien?

Wil jij jouw Philodendron plant laten bloeien? Hier zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen. Allereerst moeten we zorgen dat de plant de juiste hoeveelheid licht krijgt – een plek met helder, indirect licht is ideaal. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig water te geven, maar zorg dat je de grond niet te veel doorweekt. Ook kan het helpen om af en toe wat voedingsstoffen toe te voegen, zoals een gebalanceerde meststof. Met deze eenvoudige tips heb jij binnen no-time een bloeiende Philodendron plant!

Wanneer bloeit de Philodendron?

De Philodendron plant bloeit meestal in de lente en de zomer. Haar prachtige bloemen geven je huis een vrolijke en kleurrijke uitstraling. Geniet van deze mooie bloeiende plant in je interieur!

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Philodendron wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Philodendron gezond en mooi te houden.

Mijn Philodendron heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Philodendron bruine vlekken? Dit kan komen door overmatig water geven, te weinig water geven, te veel zonlicht of een gebrek aan voeding. Zorg dat je de plant in een goed drainerende pot zet en geef hem alleen water wanneer de bovenste laag van de grond droog is. Geef hem ook regelmatig vloeibare voeding en vermijd direct zonlicht.

Mijn Philodendron heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Gele bladeren bij de Philodendron duiden op te veel licht, droge lucht, of een tekort aan water. Geef je plant eens per week voldoende water en zet hem op een plek met minder direct zonlicht. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Verwijder de gele bladeren om de plant gezond te houden.

Bladeren van mijn Philodendron vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Philodendron plotseling afvallen, kan het zijn dat de plant te weinig water krijgt. Controleer of de potgrond droog is voordat je water geeft. Te veel water kan echter ook leiden tot bladverlies en wortelrot. Zorg ook voor voldoende licht en vermijd tocht. Overmatige warmte kan leiden tot uitdroging en bladval. Eventueel kan een gebrek aan voedingsstoffen of te veel giftigheid van bepaalde stoffen in de bodem een rol spelen.

ik zie beestjes op mijn Philodendron. Wat moet ik doen?

Controleer eerst goed om wat voor beestjes het gaat. Als het kleine vliegjes zijn, kan je proberen om een schaaltje water met een beetje afwasmiddel bij de plant te zetten. De vliegjes worden aangetrokken door de geur en zullen erin verdrinken. Als het andere beestjes zijn, kan je proberen om ze voorzichtig met een tissue of een zachte borsteltje te verwijderen. Blijf jouw Philodendron goed verzorgen en houd hem in de gaten, dan komen we er wel doorheen!

mijn Philodendron hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Philodendron hangt slap. Je kunt het beste de watergift controleren. Zorg dat je de plant niet te veel of te weinig water geeft. Laat de grond iets opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Philodendron plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom bloeit mijn Philodendron plant in huis niet?

Het kan verschillende redenen hebben waarom jouw Philodendron plant niet bloeit. We kunnen kijken naar factoren zoals licht, water en voeding om te zien of er iets is waar we aan kunnen werken om de bloei te stimuleren.

Hoeveel water heeft mijn Philodendron plant nodig?

De waterbehoefte van een Philodendron plant hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de plant, de hoeveelheid licht die hij krijgt en de temperatuur in jouw huis. Over het algemeen kun je het beste de grond licht vochtig houden en voorkomen dat de wortels te langdurig in natte grond staan.

Waar moet ik mijn Philodendron plant neerzetten?

Een Philodendron plant houdt van helder, indirect licht. Zet de plant dus op een plek waar hij voldoende licht krijgt, maar niet direct in de zon staat. Een plek bij een raam op het noorden of oosten is vaak ideaal.

Moet ik mijn Philodendron plant snoeien?

Het snoeien van een Philodendron plant is niet noodzakelijk, maar kan wel helpen om de plant in vorm te houden en de groei te bevorderen. Je kunt stengels snoeien die te lang worden of dode bladeren verwijderen om de gezondheid van de plant te bevorderen.

Hoe kan ik mijn Philodendron plant voeden?

Je kunt een Philodendron plant voeden met een vloeibare kamerplantenmeststof. Volg de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid meststof te geven. Over het algemeen kun je de plant eens in de paar maanden voeden tijdens het groeiseizoen.