Alocasia (Olifantsoor) Verzorgen

In dit artikel vertellen we je alles over de verzorging en het onderhoud van je Alocasia. Of je nu een ervaren plantenliefhebber bent of net begint met het groene avontuur, met de juiste tips en tricks zorgen we dat deze kamerplant straalt en groeit als nooit tevoren. Dus zet je schrap en laten we aan de slag gaan!

Alocasia

Nederlandse naam: Olifantsoor

De Alocasia plant heeft grote, opvallende bladeren die lijken op olifantsoren. Hij is populair vanwege zijn unieke uitstraling en kan een eyecatcher zijn in je interieur. Verzorg hem goed en geniet van een mooie groene toevoeging aan je huis.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 25°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Een keer per maand.
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Alocasia Plant gekocht en nu?

Gefeliciteerd met je nieuwe Alocasia plant! Nu je je nieuwe groene vriend in huis hebt, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet doen om te zorgen dat je plant goed gedijt. In deze tekst zal ik je stap voor stap uitleggen wat je moet doen.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant te inspecteren op ongedierte. Ondanks dat de plant uit de kwekerij komt, is het altijd mogelijk dat er ongewenste kleine beestjes op zitten. Neem de tijd om de bladeren, stelen en potgrond van je Alocasia grondig te controleren. Als je eventuele ongedierte vindt, verwijder het dan zo snel mogelijk met behulp van een zachte doek en zeepwater. Dit helpt om de verspreiding van ongedierte naar andere planten in huis te voorkomen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede is het tijd om je Alocasia plant te verpotten vanuit de kweekpot. Kies een nieuwe pot die iets groter is dan de kweekpot en zorg dat deze drainagegaten heeft. Dit is belangrijk om overtollig water af te voeren en de wortels gezond te houden. Verwijder voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats deze in de nieuwe pot. Vul de rest van de pot op met verse potgrond, zorg dat de plant stevig staat. Geef de plant daarna een beetje water om de grond te settelen.

De plant water geven

Als je je kamerplant verzorgt, moet je ook aan water geven denken. Controleer regelmatig de bodemvochtigheid door je vinger ongeveer twee centimeter in de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Geef de plant water tot het water uit de drainagegaten begint te stromen en zorg dat overtollig water wordt afgevoerd. Zorg dat je de plant niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot.

Met deze drie stappen ben je goed op weg om je Alocasia plant een gezonde start te geven. Vergeet niet om regelmatig naar je plant te kijken, water te geven wanneer dat nodig is en deze te voorzien van voldoende licht. Geniet van de schoonheid van je nieuwe groene metgezel!

Alocasia verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Geef de Alocasia plant regelmatig water, maar vermijd dat de grond volledig uitdroogt. De plant houdt van vochtige grond, maar verdraagt geen wateroverlast.
 2. Plaats de Alocasia plant op een plek met helder, indirect licht. De plant verdraagt geen direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Zorg er echter wel voor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te groeien.
 3. Houd de luchtvochtigheid hoog rondom de Alocasia plant. Dit kun je doen door regelmatig de bladeren te besproeien met water of een luchtbevochtiger in de buurt te plaatsen. Een hogere luchtvochtigheid zorgt dat de bladeren niet uitdrogen.
 4. Geef de Alocasia plant regelmatig voeding om de groei te stimuleren. Gebruik hi een evenwichtige kamerplantenmest en volg de aanwijzingen op de verpakking. Regelmatig voeden draagt bij aan gezonde groene bladeren.
 5. Zorg voor een warme omgevingstemperatuur in de buurt van de Alocasia plant. De ideale temperatuur ligt tussen 18-25°C. Vermijd koude tocht en plotselinge temperatuurveranderingen, want dit kan schadelijk zijn voor de plant.
 6. Knip regelmatig de dode of beschadigde bladeren van de Alocasia plant af. Dit houdt de plant gezond en voorkomt de verspreiding van ziekten en plagen.
 7. Verpot de Alocasia plant om de paar jaar, bij voorkeur in het voorjaar. Kies een pot die iets groter is dan de oude pot en gebruik goed doorlatende potgrond. Dit bevordert de luchtcirculatie rond de wortels en voorkomt dat deze gaan rotten.

Benodigdheden

Voor het juist verzorgen van je kamerplant heb je een aantal specifieke materialen nodig. Welke dit zijn zie je hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Olifantsoor verzorgen, hoe doe je dat?

De Alocasia plant is een prachtige toevoeging aan je interieur. Om te zorgen dat deze exotische plant goed gedijt, is het belangrijk om de juiste verzorging te bieden. In dit artikel gaan we uitgebreid in op elk onderdeel van de verzorging van je Alocasia plant, zodat je kunt zorgen dat hij gezond en mooi blijft. Van de juiste hoeveelheid water geven tot de beste standplaats en het voorkomen van ziektes, wij delen alle informatie die je nodig hebt om je Alocasia optimaal te verzorgen.

Standplaats

De beste standplaats voor de Alocasia is een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg dat de plant niet op een tochtige plek staat en houd de grond licht vochtig. Let op: de Alocasia is giftig voor huisdieren en menselijke consumptie.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Alocasia ligt tussen de 60-80%. Een hogere luchtvochtigheid kan bevorderlijk zijn voor de groei, maar pas op voor schimmelvorming. Plaats de plant eventueel op een schaal met water of gebruik een luchtbevochtiger.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Alocasia plant in huis is tussen de 18 en 25 graden Celsius. Zo zorg je dat de plant zich prettig voelt en goed kan groeien. Houd de temperatuur constant voor optimale groei.

Water geven

Je moet de Alocasia ongeveer één keer per week water geven. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft en geef indien nodig wat meer water in de zomermaanden. In de winter kan de plant minder water nodig hebben.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Geef je Alocasia elke 2-4 weken plantenvoeding tijdens de groeiperiode. Kies voor een vloeibare voeding met een NPK-verhouding van 3-1-2 of 3-2-1. Blijf in de winterperiode bij 4-6 weken en verminder de dosering met de helft. Overvoer je plant niet en spoel de grond af en toe goed door met water.

Snoeien

Als je de Alocasia wilt snoeien, kun je het beste de volgende stappen volgen:

 • Verwijder de beschadigde of dode bladeren en takken met een schone, scherpe snoeischaar.
 • Zorg dat je niet te veel bladeren in één keer weghaalt, om de plant niet te veel te belasten.
 • Knip de stengel af tot net boven een knoop als je de plant korter wilt maken.
 • Voorkom dat er sap uit de plant stroomt, door de snijvlakken af te dekken met een laagje houtskool.

Door regelmatig te snoeien blijft de Alocasia gezond en mooi groeien.

Stekken

Wil jij jouw Alocasia vermeerderen? Dan kan je deze relatief gemakkelijk stekken! Snijd een gezonde stengel af met minimaal één blad en zorg dat er voldoende wortels aan de stengel zitten. Plant de stengel in vochtige potgrond en geef water wanneer de grond droog aanvoelt. Plaats de stek op een warme en lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Binnen een paar weken zal de stek wortelen en kan je deze verder laten groeien.

Verpotten

Als jij jouw Alocasia wilt verpotten, is het belangrijk om te weten dat deze plant graag in vochtige grond staat en veel ruimte nodig heeft voor zijn wortels. Zorg dat je een pot kiest die minstens 20% groter is dan de huidige pot, zodat de plant kan groeien zonder verstikt te raken. Verwijder voorzichtig de oude grond en plaats de plant in de nieuwe pot met verse potgrond. Druk de grond goed aan en geef de plant vervolgens water. Zet de Alocasia op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Alocasia bloei

Lees hoe je je Alocasia mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Alocasia bloeien?

Wil jij graag jouw Alocasia plant laten bloeien? Dat kan! Hier zijn een aantal eenvoudige stappen die je kunt volgen om te zorgen dat jouw plant prachtige bloemen gaat produceren. We beginnen met het creëren van de ideale omgeving voor jouw Alocasia. Het is belangrijk om de plant in een warme en vochtige ruimte te plaatsen, weg van direct zonlicht. Daarnaast is regelmatig water geven en het behouden van vochtige grond essentieel voor de bloei van de plant. Zorg er ook voor dat je jouw Alocasia voorziet van voldoende voedingsstoffen door regelmatig te bemesten. Volg deze eenvoudige stappen en jouw Alocasia plant zal binnenkort bloeien als nooit tevoren!

Wanneer bloeit de Alocasia?

De Alocasia plant bloeit in huis meestal in de lente of zomer. Je kunt genieten van prachtige bloemen die heldere kleuren hebben en de ruimte opfleuren. Blijf geduldig en zorg goed voor je plant, dan zul je van de bloei kunnen genieten.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Alocasia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Alocasia gezond en mooi te houden.

Mijn Alocasia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

De bruine vlekken op je Alocasia worden mogelijk veroorzaakt door te veel water geven of te veel direct zonlicht. Laat de grond tussen gietbeurten door licht opdrogen en zet de plant op een plek met indirect zonlicht. Verwijder de aangetaste bladeren en voorkom verdere schade.

Mijn Alocasia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Alocasia kunnen veroorzaakt worden door te veel of te weinig water, te veel direct zonlicht of te droge lucht. Zorg daarom dat je de plant niet te veel water geeft en hem op een lichte plek zet, maar niet in direct zonlicht. Besproei de bladeren regelmatig en geef hem af en toe extra voeding. Zo voorkom je gele bladeren en houd je je Alocasia gezond en mooi.

Bladeren van mijn Alocasia vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Alocasia plant plotseling afvallen, kan dat verschillende oorzaken hebben, zoals te veel of te weinig water, te veel zonlicht of een gebrek aan voedingsstoffen. Controleer of de grond vochtig genoeg is en geef de plant eventueel extra voeding. Zorg ook voor de juiste hoeveelheid licht en voorkom temperatuurschommelingen en tocht. Verwijder eventueel dode bladeren om verdere verspreiding van eventuele ziektes te voorkomen.

ik zie beestjes op mijn Alocasia. Wat moet ik doen?

Het is belangrijk om de beestjes zo snel mogelijk te bestrijden om verdere schade aan je plant te voorkomen. Controleer eerst goed wat voor beestjes het zijn, zodat je de juiste aanpak kunt kiezen. Behandel de bladeren van je Alocasia met een natuurlijke insectenspray of een mengsel van water en afwasmiddel. Vergeet niet om regelmatig te controleren of de beestjes terugkomen.

mijn Alocasia hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Alocasia hangt slap. Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan water of te veel direct zonlicht. Zorg dat je de plant regelmatig water geeft, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Zet de plant op een plek met indirect zonlicht en geef hem wat tijd om bij te komen. Het kan ook helpen om de bladeren af en toe te besproeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Alocasia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek voor mijn Alocasia plant?

Het is belangrijk om je Alocasia plant op een plek neer te zetten waar hij voldoende indirect zonlicht kan krijgen. Een plek bij een raam op het oosten of westen is ideaal. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.

Hoe vaak moet ik mijn Alocasia plant water geven?

Alocasia planten houden van vochtige grond, dus het is belangrijk om regelmatig water te geven. Controleer de bovenste laag van de grond regelmatig door je vinger erin te steken. Als de grond droog aanvoelt, geef dan water totdat het water uit de drainagegaten begint te stromen.

Moet ik mijn Alocasia plant bemesten?

Ja, het is belangrijk om je Alocasia plant regelmatig te bemesten om hem gezond en gelukkig te houden. Gebruik een evenwichtige kamerplantenmeststof en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.

Hoe kan ik zorgen dat de bladeren van mijn Alocasia plant niet bruin worden?

Bruine bladeren kunnen een teken zijn dat je Alocasia plant te veel of te weinig water krijgt. Zorg dat je de grond regelmatig controleert op vochtigheid en pas je watergeefroutine aan indien nodig. Daarnaast kunnen bruine bladeren ook worden veroorzaakt door te veel direct zonlicht, dus zorg dat je de plant op een geschikte plek neerzet.

Moet ik mijn Alocasia plant snoeien?

Ja, af en toe snoeien kan goed zijn voor je Alocasia plant. Verwijder dode of beschadigde bladeren met een scherp en schoon mes of snoeischaar. Dit stimuleert de groei van nieuwe bladeren en houdt je plant gezond.