7 tips voor een strak gazon in de zomer

By Arjen Steenwijk

Een mooi, strak gazon is de droom van elke tuinliefhebber, vooral in de zomer wanneer je veel tijd buiten doorbrengt. Of je nu barbecues organiseert, kinderen hebt die spelen of gewoon wilt genieten van een prachtig uitzicht, een goed onderhouden gazon is essentieel. Hier zijn zeven praktische tips om ervoor te zorgen dat jouw gazon er deze zomer op zijn best uitziet.

1. Maai regelmatig

Regelmatig maaien houdt je gras gezond en bevordert een dichte groei. Het zorgt ervoor dat grasplanten zich vertakken en een dichte grasmat vormen. Hierdoor heeft onkruid minder kans om te groeien. Bovendien ziet een regelmatig gemaaid gazon er netter en strakker uit.

Hoe vaak moet je je gazon maaien?

In de zomer moet je minstens één keer per week maaien. In periodes van snelle groei kan twee keer per week nodig zijn. Maai nooit meer dan een derde van de grassprieten in één keer om stress voor het gras te voorkomen.

Wat is de juiste maaihoogte?

Stel je maaier in op een hoogte van ongeveer 4-5 cm. Dit is ideaal voor de meeste grasvelden in Nederland. Bij erg warm weer kun je het gras iets langer laten (5-6 cm) om uitdroging te voorkomen.

2. Geef voldoende water, maar niet teveel

Water is essentieel voor een gezond gazon, vooral tijdens droge zomerdagen.

Hoe vaak moet je je gazon water geven?

Geef je gazon ongeveer twee keer per week een goede bewatering, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is beter om minder vaak, maar diep te bewateren, dan elke dag een beetje. Dit stimuleert de wortels om dieper in de grond te groeien, wat je gras sterker maakt.

Wat is het juiste tijdstip om water te geven?

Geef bij voorkeur ’s ochtends vroeg water. Dit vermindert de kans op verdamping en geeft het gras de tijd om te drogen voordat de avond valt, wat schimmelvorming voorkomt.

Wil je een strak gazon, dan moet je het met regelmaat maaien, zodat de grasplantjes zich goed vertakken. Want regelmatig maaien bevordert een strak gazon.

3. Bemest voor een gezond gazon

Bemesting helpt om de essentiële voedingsstoffen aan te vullen die je gras nodig heeft om sterk en gezond te blijven.

Wanneer moet je je gazon bemesten?

Bemest je gazon drie keer per jaar: in de lente, zomer en herfst. Een bemesting aan het begin van de zomer zorgt voor een goede voedingsbasis tijdens de warme maanden.

Welk type meststof is het beste?

Gebruik een stikstofrijke meststof in de zomer. Stikstof bevordert de groei en zorgt voor een mooie groene kleur. Er zijn speciale gazonmeststoffen verkrijgbaar die zijn afgestemd op de behoeften van gras in de zomer.

4. Bestrijd onkruid en mos

Onkruid en mos kunnen je gazon ontsieren en de gezondheid van je gras aantasten.

Verwijder onkruid en mos handmatig

Voor kleine gazons kun je onkruid en mos handmatig verwijderen. Gebruik een onkruidsteker of -vork. Verwijder de wortels volledig om hergroei te voorkomen.

Pas op met chemische bestrijding

Voor grotere gazons kun je chemische onkruidverdelgers of mosverwijderaars gebruiken. Kies producten die specifiek zijn ontworpen voor gazons en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig.

5. Je gazon luchten en verticuteren

Luchten en verticuteren zijn belangrijke stappen om je gazon gezond te houden, vooral bij een compacte bodem of veel viltvorming.

Waarom lucht je een gazon?

Luchten zorgt ervoor dat lucht, water en voedingsstoffen de wortels beter kunnen bereiken. Dit is vooral belangrijk op kleigronden en zwaar belopen gazons.

Hoe lucht je een gazon?

Gebruik een gazonbeluchter of een riek om gaten in de grond te prikken. Doe dit in de lente of vroege zomer. Voor grotere gazons kun je beluchtingsmachines huren.

Waarom moet je verticuteren?

Verticuteren verwijdert vilt en mos uit je gazon. Dit laagje kan voorkomen dat water en voedingsstoffen de bodem bereiken, wat de gezondheid van je gras vermindert.

Hoe vaak moet je verticuteren?

Verticuteer één tot twee keer per jaar, in het voorjaar en eventueel nogmaals in het najaar. Gebruik een verticuteermachine of een verticuteerhark voor kleinere oppervlakken.

6. Herstel kale plekken

Kale plekken kunnen ontstaan door intensief gebruik, droogte of ziekten.

Hoe herstel je kale plekken?

Zaai kale plekken opnieuw in met graszaad dat past bij je bestaande gras. Voor het beste resultaat:

  • Verwijder dode grasresten en maak de grond los.
  • Zaai het graszaad gelijkmatig uit.
  • Bedek lichtjes met een dun laagje compost of potgrond.
  • Druk het zaad aan met een plank of je voeten.
  • Houd de plekken vochtig tot het gras begint te groeien.

7. Voorkom en behandel ziekten en plagen

Ziekten en plagen kunnen je gazon ernstig beschadigen. Voorkomen is beter dan genezen.

Veelvoorkomende problemen

  • Schimmels: Herkenbaar aan verkleuringen of plekken. Zorg voor goede luchtcirculatie en vermijd te veel water geven.
  • Engerlingen en emelten: Deze larven eten de wortels van je gras. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen zoals nematoden bij een plaag.

Preventieve maatregelen die je kunt nemen

  • Houd je gazon gezond door regelmatig te maaien, goed te bewateren en te bemesten.
  • Zorg voor goede afwatering om wateroverlast en schimmelvorming te voorkomen.
  • Houd het gras op een gezonde lengte om ongedierte en ziekten te ontmoedigen.

Wil je een strak gazon in de zomer dan moet je het regelmatig zorg en aandacht geven. Met deze zeven tips kun je jouw gras gezond en mooi houden. Door regelmatig te maaien, goed te wateren, te bemesten en aandacht te besteden aan beluchten, verticuteren en het bestrijden van onkruid, mos en plagen, geniet je van een prachtig gazon waar je trots op kunt zijn.

Plaats een reactie