Je haag snoeien in juni: waarom en hoe?

By Arjen Steenwijk

Het snoeien van je haag in juni is belangrijk voor een gezonde, dichte en strakke tuin. In juni groeien de meeste hagen volop. Ze herstellen snel van een snoeibeurt en krijgen veel nieuwe scheuten.

Deze blog helpt je stap voor stap om je haag optimaal te snoeien. Zo ziet je tuin er het hele jaar door verzorgd uit. Ontdek waarom juni de beste maand is voor deze klus en leer de technieken die je nodig hebt om het perfect te doen.

Waarom moet je je haag snoeien in juni?

Snoei je haag in juni, bij voorkeur vóór 21 juni, de langste dag van het jaar. In deze periode groeien haagplanten sterk door het vele licht en de warmte. Dit zorgt voor een groeispurt, waardoor snoeien nodig is om je haag in model te houden.

Na de langste dag groeit je haag minder snel door de afnemende lichtbeschikbaarheid. De korte scheuten die na 21 juni verschijnen, het zogenaamde ‘Johannislot’, vullen de kale plekken na het snoeien goed op. Dit zorgt voor een vollere en gezondere haag.

Door rond de langste dag te snoeien, hoef je minder vaak te snoeien dan wanneer je eerder in het voorjaar snoeit. Hagen groeien dan nog sterk na, wat extra snoeibeurten vereist. Dit bespaart je tijd en moeite in het onderhoud van je tuin.

Bij bloeiende haagplanten zoals Photinia is het beter om na de bloei te snoeien. Zo geniet je eerst van de bloemen voordat je de haag bijwerkt.

Snoeien vóór 21 juni voorkomt ook dat de felle zomerzon de snoeiwonden en bladranden verbrandt. Dit beschermt je haag tegen schade en bevordert een gezonde groei.

Het snoeien voorbereiden

Bereid je goed voor op het snoeien. Zorg voor alle benodigde materialen en goed onderhouden gereedschap. Gebruik handschoenen, een heggenschaar ingespoten met ontharser, een veiligheidsbril, gehoorbescherming en een kruiwagen. Leg een zeil onder de haag om snoeiafval op te vangen. Zo blijft je tuin of grind schoon.

Bepaal hoeveel je van de haag wilt snoeien. Markeer de gewenste hoogte door een touwtje te spannen. Dit touwtje dient als referentiepunt voor een rechte snede en helpt je om gelijkmatig te snoeien.

Controleer altijd of er geen vogelnesten in de haag zitten voordat je begint. Zo voorkom je dat je vogels en hun nesten verstoort.

Snoeien is groeien: door regelmatig te snoeien, blijft je haag gezond en vol.

Zo snoei jij je haag in je tuin stap voor stap

Inspecteer je haag voordat je begint. Verwijder dode of beschadigde takken. Dit bevordert de gezondheid van je haag.

Stap 1: Snoei de zijkanten

 • Begin onderaan en werk naar boven.
 • Snoei de zijkanten licht taps toelopend. Zo krijgt de hele haag voldoende zonlicht.
 • Gebruik korte, gecontroleerde bewegingen voor een gelijkmatige snede.

Stap 2: Snoei de bovenkant

 • Markeer de gewenste hoogte met een touwtje voor een rechte snede.
 • Werk van één kant naar de andere voor een consistente hoogte.
 • Controleer met een waterpas of de bovenkant gelijk is.

Stap 3: Controleer je resultaat

 • Stap regelmatig terug om het geheel te bekijken.
 • Zorg dat de haag overal even breed en hoog is.
 • Corrigeer waar nodig om een strakke, nette vorm te krijgen.

Stap 4: Ruim op

 • Verwijder al het snoeiafval meteen om je tuin netjes te houden.
 • Gebruik een kruiwagen om het afval te verzamelen en af te voeren.
 • Maak alle gereedschappen schoon en berg ze op.

Met deze eenvoudige stappen krijgt jouw haag een strakke en gezonde uitstraling.

Veelgemaakte snoeifouten en hoe je ze kunt vermijden

Het snoeien van hagen en struiken lijkt misschien eenvoudig, maar er worden vaak fouten gemaakt die je haag kunnen beschadigen. Het is belangrijk om te weten hoe je deze fouten kunt vermijden om je haag gezond en mooi te houden.

Te Diep Snoeien

Een veelgemaakte fout is te diep snoeien, wat kan leiden tot kaalheid en verzwakking van de haag. Snoei niet meer dan een derde van de haag per keer om dit te voorkomen. Snoei bovendien alleen de nieuwe groei en laat altijd wat groen staan om de plant gezond te houden.

Onregelmatige Vormen

Een andere fout is onregelmatige vormen creëren door ongelijk te snoeien. Dit ziet er slordig uit en de haag groeit niet goed. Gebruik een touwtje of richtlijn voor een rechte snede en stap regelmatig terug om het geheel te controleren.

Verwaarloosde Hagen

Een verwaarloosde haag kan verwilderen en moeilijker te herstellen zijn. Plan regelmatig snoeibeurten, vooral tussen mei en september, om de haag in goede conditie te houden. Vermijd snoeien tijdens vorstperioden of in de volle zon, omdat de snedes dan kunnen verbranden.

Verkeerd Gereedschap Gebruiken

Verkeerd gereedschap gebruiken is ook een veelvoorkomende fout. Gebruik scherp en goed onderhouden gereedschap zoals heggenscharen, snoeischaren en snoeizagen. Botte of verkeerde gereedschappen veroorzaken gespleten snedes die vatbaar zijn voor ziekten.

Geen Beschermende Uitrusting Dragen

Vergeet niet om beschermende uitrusting te dragen. Handschoenen en oogbescherming zijn essentieel om verwondingen te voorkomen, vooral bij het gebruik van elektrisch gereedschap.

Snoeien in de Juiste Vorm

Snoei altijd in de juiste vorm door eerst de zijkanten te snoeien en de haag naar boven toe smaller te laten toelopen in een trapeziumvorm. Dit zorgt voor een volle, gezonde haag.

Voeding na het Snoeien

Na het snoeien is het belangrijk om je haag een boost te geven met organische meststoffen. Dit bevordert het herstel en zorgt ervoor dat je haag sterk en gezond blijft.

Snoeien in juni is belangrijk voor een gezonde, goed onderhouden haag. Gebruik de juiste technieken en vermijd veelgemaakte fouten om je haag strak en vol te houden. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt, deze tips helpen je om het beste uit je snoeibeurt te halen.

Heb je vragen of heb je extra nuttige tips voor het snoeien van hagen? Laat een reactie achter onder deze blogpost.

Plaats een reactie