Groente kweken in een hanging basket

By Arjen Steenwijk

Heb jij een balkon of een muur waar je een leuke en praktische manier wil om groente te kweken? Dan is het kweken van groente in hanging baskets een ideale oplossing! Hanging baskets zijn luchtige potten die je eenvoudig ophangt aan balkons, muurhaken of pergola’s. Zo bespaar je ruimte, creëer je een groene touch en heb je in een mum van tijd verse groente binnen handbereik. In dit artikel lees je hoe je stap voor stap groente kunt kweken in een hanging basket.

Stap 1: Kies de juiste basket

Ten eerste, is het belangrijk te kiezen voor een basket die groot genoeg is om het benodigde substraat en de groente(s) in te planten. Zo voorkom je dat het wortelsysteem verstikt en de groente geen kans krijgt om te groeien. Kies voor een basket die gemaakt is van ademend materiaal, zoals kokosvezel of mos, zodat het overtollige water goed kan aflopen en lucht bij de wortels kan komen.

Stap 2: Kies de juiste groente

Om groente in een hanging basket te kweken, dien je te kiezen voor groente die geschikt is voor deze manier van kweken en groeien. Denk daarbij aan groente met een compacte of vertakkende groei, zoals cherrytomaten, aardbeien, radijsjes, sla, spinazie, kruiden of paprika’s. Zorg dat je niet te veel verschillende groenten door elkaar plant; zo voorkom je ruimtegebrek en kunnen de verschillende groenten voldoende aandacht krijgen om goed te groeien.

Stap 3: Bereid de grond voor

Het is belangrijk om de juiste bodem voor te bereiden voordat je gaat beginnen met het planten van de groente. Zorg voor een goede drainagesysteem door bijvoorbeeld kleikorrels, geëxpandeerde klei of gebroken stenen onderin de basket te plaatsen. Daarna vul je de basket, tot halverwege, met een geschikte groeigrond. Deze grond dient waterdoorlatend en luchtig te zijn. Wanneer je twijfelt welke grond er geschikt is, vraag dan advies bij een tuincentrum.

Stap 4: Plant de groente

Nu de basket is voorbereid, is het tijd om de gekozen groente te planten. Plaats eerst een laagje grof grind over de geplaatste drainage stenen om een nog betere drainage te creëren. Begin vervolgens met de groente van jouw keuze in de grond te plaatsen. Zorg ervoor dat je de plantjes niet te dicht bij elkaar zet, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien en te bloeien. Houd ook rekening met de zonligging van de basket, als de zon te dichtbij komt kunnen de plantjes verbranden.

Stap 5: Voeden en water geven

De groente in een hanging basket vereist regelmatig voeden en water geven. Geef de planten niet te veel water om te voorkomen dat de grond te nat wordt. Te natte grond kan namelijk rotting en schimmelvorming veroorzaken. Geef de groente wekelijks voeding en water op een vast schema. Vermijd bemesten nadat het water in de hanging basket gezakt is; in de volle grond kan het wel, maar de plantjes in de hanging basket kunnen hierdoor verbranden.

Stap 6: Verzorging en onderhoud

Ten slotte is het belangrijk om de planten regelmatig te controleren op plagen, rotting, uitdroging of andere problemen. Verwijder dan de beschadigde delen en behandel andere eventuele problemen, zodat de groente gezond en sterk blijft. Wissel de groenten in het voorjaar en zomer af en toe af, zodat de planten niet teveel stress krijgen van verkleuring. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen of vruchten; zo bespaar je de planten energie en zorg je voor een nieuwe bloei.

Met deze eenvoudige stappen kan jij beginnen met het kweken van groente in een hanging basket. Creeër een heerlijke en groene plek op je balkon of creëer een praktische en leuke muurversiering in bijvoorbeeld de keuken. Zo heb je in een mum van tijd overal binnen en buiten verse groente binnen handbereik. Veel succes met je hanging basket avontuur!

Plaats een reactie