Aralia (Polyscias) Verzorgen

Laten we het hebben over de Aralia plant en hoe je deze het beste kunt verzorgen en onderhouden. Aralia planten zijn prachtige groene planten die een vleugje frisheid en natuurlijkheid aan je interieur kunnen toevoegen. Je kunt de Aralia plant zowel binnen als buiten plaatsen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In dit artikel geef ik je tips en adviezen over hoe je kunt zorgen dat je Aralia plant gezond en mooi blijft. Dus, als je van groen houdt en wilt leren hoe je deze kamerplant het beste kunt verzorgen, lees dan verder!

Aralia

Nederlandse naam: Polyscias

De Aralia plant is een prachtige groene plant met grote, glanzende bladeren. Hij staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en is daarom populair in huis. Het is een echte eyecatcher die je interieur direct groener maakt.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 70%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Voeding: Beperkte behoefte aan extra plantenvoeding
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Aralia Plant gekocht en nu?

Gefeliciteerd met je nieuwe Aralia plant! Nu je hem in huis hebt, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet doen om te zorgen dat je plant gezond en gelukkig blijft. In deze tekst zal ik je laten zien welke stappen je moet volgen om je Aralia plant goed te verzorgen.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om je nieuwe plant te inspecteren op ongedierte. Controleer de bladeren en stelen zorgvuldig op eventuele kleine beestjes. Dit kunnen bijvoorbeeld luizen, spint of trips zijn. Als je ongedierte vindt, kun je deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Dit kun je doen door ze met je vingers van de plant af te halen of door een milde zeepoplossing te gebruiken om ze weg te wassen. Wees grondig en zorg dat je alle beestjes verwijdert, zodat ze je plant niet kunnen beschadigen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Nadat je je plant hebt geïnspecteerd en eventueel ongedierte hebt verwijderd, is het tijd om je Aralia plant vanuit de kweekpot te verpotten. Kies een mooie pot die iets groter is dan de kweekpot waarin je plant zich bevindt. Zorg dat de nieuwe pot gaten heeft aan de onderkant, zodat het water goed kan weglopen. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en plaats je plant voorzichtig in de pot. Vul de rest van de pot op met potgrond, zodat de plant stevig staat. Druk de grond lichtjes aan en geef je plant goed water om hem te helpen wennen aan zijn nieuwe omgeving.

De plant water geven

Het belangrijkste bij de verzorging van kamerplanten is water geven. Houd de grond altijd licht vochtig, maar vermijd dat de plant in een plas water staat. Geef je plant water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Gebruik bij het water geven bij voorkeur lauw water, omdat koud water kan leiden tot wortelrot. Ook kan het handig zijn om de bladeren af en toe te besproeien om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen.

Door deze drie stappen te volgen, inspecteren op ongedierte, verpotten en water geven, kun je zorgen dat je nieuwe Aralia plant gezond en gelukkig blijft. Geniet van je mooie plant en veel succes met de verzorging ervan!

Aralia verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor de juiste lichtomstandigheden: Plaats de Aralia plant op een plek met helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Houd de temperatuur stabiel: De Aralia plant gedijt goed bij temperaturen tussen 18-24 graden Celsius. Zorg dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius daalt, omdat dit de plant kan beschadigen.
 3. Geef de plant regelmatig water: Houd de grond licht vochtig, maar vermijd overbewatering. Controleer regelmatig de bovenste laag van de grond voordat je weer water geeft. Laat de plant niet in een laag water staan, omdat dit de wortels kan doen rotten.
 4. Zorg voor een goede luchtvochtigheid: Aralia planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant of zet de plant op een schaal met water en kiezels om de luchtvochtigheid te verhogen.
 5. Bemest de plant regelmatig: Gebruik een evenwichtige, in water oplosbare meststof voor kamerplanten tijdens het groeiseizoen (voorjaar en zomer). Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.
 6. Snoei de plant indien nodig: Om de Aralia plant in vorm te houden en te voorkomen dat hij te groot wordt, kun je regelmatig snoeien. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.
 7. Controleer regelmatig op plagen: Aralia planten kunnen gevoelig zijn voor plagen zoals spintmijten en wolluizen. Inspecteer de plant regelmatig op tekenen van plagen en neem indien nodig maatregelen, zoals het gebruik van een insecticide of het afnemen van de plagen met een vochtige doek.

Benodigdheden

Voor optimale verzorging van je kamerplant, heb je een aantal materialen nodig; bekijk de lijst hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Polyscias verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je graag een Aralia plant in huis halen en ben je benieuwd hoe je deze plant het beste kunt verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging van de Aralia plant. We vertellen je hoe je de plant water moet geven, op welke plek hij het beste kan staan en welke voeding hij nodig heeft. Ook geven we je tips voor het snoeien en verpotten van de plant. Lees snel verder voor alle informatie!

Standplaats

De Aralia is het meest geschikt voor een standplaats met helder, indirect zonlicht. Zorg dat de plant ook beschermd is tegen tocht en extreme temperaturen. Plaats de Aralia bijvoorbeeld in een hoek van je kamer, waar het daglicht wel binnenkomt maar de zonnestralen niet direct op de plant vallen.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Aralia ligt tussen de 50% en 60%. Dit zorgt dat de plant zich comfortabel voelt en goed groeit. Zorg dat de luchtvochtigheid niet te hoog of te laag is, omdat dit de plant kan beschadigen.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Aralia plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Deze plant gedijt het beste bij kamertemperatuur en voelt zich prettig in een warme, maar niet te hete omgeving. Zorg dat de temperatuur stabiel blijft en vermijd grote temperatuurschommelingen.

Water geven

Je kunt de Aralia het beste één keer per week water geven. Controleer hierbij altijd of de grond vochtig genoeg is, maar vermijd dat de plant te nat blijft staan. Let op: een teveel aan water kan leiden tot wortelrot.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je Aralia-plant heeft regelmatig plantenvoeding nodig om gezond te blijven. Geef de plant in het voorjaar eens per maand plantenvoeding en in de herfst één keer per maand. Gebruik hi bijvoorbeeld een vloeibare kamerplantenvoeding. Zorg dat je de voedingsstoffen goed verdeelt over de grond en geef niet te veel in één keer om overbemesting te voorkomen.

Snoeien

Om de Aralia op de juiste manier te snoeien is het belangrijk om het juiste moment te kiezen, namelijk in het vroege voorjaar voordat de plant begint uit te lopen. Snoei de takken terug tot boven een bladknop en zorg dat je scherp en schoon snoeigereedschap gebruikt om de plant niet te beschadigen. Let er ook op dat je de plant niet te veel snoeit, want dat kan ten koste gaan van de groei en uitstraling van de plant.

Stekken

Wil jij een nieuwe Aralia plant? Stel je voor dat je er eenvoudig zelf een kunt stekken! Neem een stengel van ongeveer 10 cm en knip de onderste bladeren weg. Plaats de stengel in water en ververs het regelmatig. Na zo’n 4-6 weken zullen er wortels verschijnen, waarna je de stek in een potje met potgrond kunt planten. Geef de Aralia regelmatig water en zet hem op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Binnen no time heb jij een prachtige nieuwe plant!

Verpotten

Wanneer je jouw Aralia een nieuwe pot wilt geven, is het belangrijk om de juiste maat pot te kiezen en rekening te houden met de grond en drainage. Verwijder voorzichtig de plant uit de oude pot en schud de wortels lichtjes los. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met verse potgrond, zorg dat de wortels bedekt zijn maar niet te diep begraven. Geef de Aralia daarna voldoende water en laat deze rustig wennen aan zijn nieuwe thuis.

Aralia bloei

Lees hoe je je Aralia mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Aralia bloeien?

Wil je graag je Aralia plant laten bloeien? Geen zorgen, we hebben enkele tips voor je! Allereerst is het belangrijk om je plant regelmatig water te geven, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Daarnaast is het goed om de plant op een lichte plek te zetten, maar vermijd direct zonlicht. Ook regelmatig voeden met plantenvoeding zal de bloei bevorderen. Vergeet ten slotte niet om regelmatig de dode bladeren en bloemen te verwijderen. Met deze eenvoudige stappen kunnen we zorgen dat jouw Aralia plant prachtig zal bloeien. Veel succes!

Wanneer bloeit de Aralia?

De Aralia plant bloeit binnen in de late lente en zomer. We kunnen genieten van prachtige bloemen in verschillende kleuren, zoals wit, roze en paars.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Aralia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Aralia gezond en mooi te houden.

Mijn Aralia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb je bruine vlekken op je Aralia? Dit kan veroorzaakt worden door te veel water, te weinig licht, of ongedierte. Zorg dat de plant niet te nat blijft en geef hem voldoende licht. Controleer ook op ongedierte en behandel met een insecticide indien nodig.

Mijn Aralia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De Aralia kan gele bladeren krijgen door gebrek aan water of voedingsstoffen, te veel zonlicht of kou. Zorg dat de plant genoeg water en voedingsstoffen krijgt en sta hem niet in direct zonlicht. Verplaats de plant naar een warmere plek als het te koud is.

Bladeren van mijn Aralia vallen plotseling af, wat is er mis?

De Aralia kan last hebben van verschillende problemen die kunnen leiden tot het plotseling verliezen van bladeren. Mogelijke oorzaken zijn een gebrek aan licht, vocht, voedingsstoffen of te veel of te weinig water. Ook stress, lage luchtvochtigheid, ziektes of plagen kunnen de Aralia aantasten. Controleer de omstandigheden waarin de plant staat en pas deze waar nodig aan. Verwijder ook eventueel beschadigde bladeren.

ik zie beestjes op mijn Aralia. Wat moet ik doen?

Controleer eerst of de beestjes schadelijk zijn voor de plant. Als dit het geval is, kun je ze voorzichtig verwijderen met behulp van een zachte doek en water. Zorg er ook voor dat je de plant goed verzorgt, zoals voldoende water geven en regelmatig bemesten. Als de beestjes aanhouden, kun je overwegen om biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Vergeet niet om regelmatig je planten te controleren om problemen vroegtijdig te signaleren.

mijn Aralia hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Aralia hangt slap. Dit kan betekenen dat hij te veel water heeft gehad of juist te weinig. Controleer de grond en geef je plant de juiste hoeveelheid water. Verplaats hem ook naar een plek met voldoende licht. Zo kan je Aralia weer gezond worden.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Aralia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek voor mijn Aralia plant in huis?

Je kunt je Aralia plant het beste op een plek zetten waar hij voldoende licht krijgt, maar niet direct in de felle zon staat. Een plekje bij het raam is ideaal.

Moet ik mijn Aralia plant regelmatig water geven?

Ja, het is belangrijk om je Aralia plant regelmatig water te geven. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Een keer per week water geven is meestal voldoende.

Hoe vaak moet ik mijn Aralia plant bemesten?

Het is aan te raden om je Aralia plant eens in de twee weken te bemesten tijdens het groeiseizoen, dat meestal van de lente tot de herfst loopt. Gebruik hi een speciale plantenmest voor kamerplanten.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Aralia plant bruin worden?

Als de bladeren van je Aralia plant bruin worden, kan dit duiden op te weinig water of juist te veel water. Controleer de vochtigheid van de grond en pas de watergift indien nodig aan.

Hoe kan ik mijn Aralia plant snoeien?

Om je Aralia plant in vorm te houden en bossig te laten groeien, kun je hem regelmatig snoeien. Dit kan het beste in het voorjaar of de zomer. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takken, en knip eventueel de plant in de gewenste vorm.