Onkruid in gazon

Heb je last van onkruid in je gazon en zoek je naar een oplossing? Onkruid vormt voor veel tuinliefhebbers een uitdaging, maar de strijd is te winnen met de juiste aanpak. Ontdek hoe je diverse onkruidsoorten effectief aanpakt, van hardnekkige paardenbloemen tot vervelend klaver, met methoden die goed zijn voor zowel je tuin als het milieu.

Lees verder en leer hoe je met simpele, effectieve stappen jouw gazon beschermt en onderhoudt.

 • Heb je last van onkruid in je gazon? Dit komt vaak voor door factoren als voedselrijke bodem, slechte drainage en weinig schaduw.
 • Er zijn diverse onkruidsoorten zoals eenjarigen (Muur, Straatgras, Duizendknoop), meerjarigen (Paardenbloem, Kleefkruid, Hondsdraf) en kruipers (Klaver, Kruipende boterbloem, Paardenbloem, Madeliefjes).
 • Plan onkruidbestrijding tussen mei en september, met nachttemperaturen boven 10°C.
 • Bestrijdingsmethoden om onkruid tegen te gaan zijn handmatig wieden, maaien, biologische/chemische middelen of doe-het-zelfoplossingen.
 • Voorkom onkruid door de zuurtegraad te balanceren, te verticuteren, kale plekken te vullen, organische mest te gebruiken, de grond te bedekken en bodembedekkers te planten.

Oorzaken onkruid in je gazon

Je kijkt naar je gazon en ziet weer onkruid opduiken. Laten we eens kijken waarom dit gebeurt. Drie factoren spelen een grote rol: een voedselrijke bodem, slechte drainage en te weinig schaduw.

Voedselrijke Bodem

Planten houden van voedingsstoffen, maar onkruid doet dat ook. Geef je gazon niet teveel voeding. Een overvloed aan voedingsstoffen maakt je gazon tot een paradijs voor onkruid. Houd het voedingsniveau in balans voor een gezond gazon zonder onkruid.

Slechte Drainage

Let op hoe het water wegloopt op je gazon. Blijven er plassen staan? Dat zijn broedplaatsen voor onkruid, zoals het hardnekkige kruipende onkruid. Zorg voor een goede afwatering.

Weinig Schaduw

Onkruid houdt van zonlicht, een gazon zonder schaduw is een feestje voor onkruid. Zorg voor voldoende schaduw om de groei van onkruid tegen te gaan.

Met deze kennis weet je nu waar je op moet letten om onkruid in je gazon te voorkomen. Het herkennen van deze oorzaken is een goede eerste stap. Daarna kun je preventieve maatregelen nemen of kiezen voor bijvoorbeeld biologische onkruidbestrijding. Door deze factoren goed te beheren, houd je je gazon onkruidvrij.

TIP: Zet een mulchmaaier in
Deze maaier snijdt het gras fijn en verspreidt het over je gazon als natuurlijke mest. Dit houdt de bodem vochtig en onkruid krijgt minder kans om te groeien. Maai regelmatig en je zult zien: je gras wordt dichter en onkruid verdwijnt.

Soorten onkruid in gazon herkennen

Eenjarige onkruiden

Is het een jaarlijks gevecht tegen onkruid in je gazon? Je staat er niet alleen voor. Ontmoet jouw meest voorkomende tegenstanders: Muur, Straatgras en Duizendknoop.

Muur, klein en krachtig, groeit vlot op voedselrijke grond. Straatgras voelt zich thuis in natte omstandigheden en kiemt sneller dan gewoon gras, waardoor het jouw gazon kan overnemen. Duizendknoop, die van zowel schaduw als zonlicht houdt, verspreidt zich snel door zijn zaadproductie.

Meerjarige onkruiden

Zie je jaar na jaar hetzelfde onkruid terug in je gazon? Dan heb je waarschijnlijk meerjarige soorten zoals Paardenbloem, Kleefkruid en Hondsdraf.

Paardenbloemen herken je aan hun heldergele bloemen en pluizige zaaddozen. Kleefkruid klampt zich vast aan alles wat het raakt, en dat maakt het lastig om te verwijderen. Hondsdraf, met zijn kleine blauwe bloemen, ziet er misschien mooi uit maar neemt snel je hele gazon over!

Kruipend onkruid in gazon

Kruipend onkruid kan de ergste nachtmerrie zijn voor een tuinliefhebber. Het blijft laag bij de grond en verspreidt zich via uitlopers of zaadjes. Klaver, Kruipende boterbloem, Paardenbloem en Madeliefjes zijn hier enkele voorbeelden van.

Klaver overleeft de winter goed dankzij zijn vlinderbloemige bladeren die het beschermen tegen de kou. Kruipende boterbloemen vormen een dicht tapijt in je gazon met hun ondergrondse uitlopers. Ook de schattig ogende madeliefjes kunnen snel je gazon overnemen als je ze niet bestrijdt.

Wanneer is de beste tijd om onkruid in je gazon te bestrijden?

Timing is alles bij het bestrijden van onkruid in je gazon. Denk aan mei als de ideale startmaand. De temperatuur klimt dan vaak omhoog, wat een perfecte broedplaats voor onkruid creëert. Chemische onkruidbestrijdingsmiddelen doen in deze periode uitstekend hun werk, vooral als het kwik tussen de 15 en 25 graden Celsius schommelt.

Laat de voorjaarsmaanden maart en april liever links liggen. De temperatuur is dan meestal nog te laag om het onkruid effectief te bestrijden. Dus, als je van plan bent om het onkruid in je gazon aan te pakken, wacht dan tot de temperatuur wat stijgt.

Let ook op de nachttemperaturen. Deze moeten bij voorkeur boven de 10 graden Celsius zijn. Als het ’s nachts te koud wordt, kan dit de effectiviteit van de bestrijdingsmiddelen verminderen.

Geduld is een schone zaak, ook in de tuin. Laat het onkruid eerst wat groeien voordat je het aanpakt. Zo krijgen de planten voldoende bladoppervlakte om het bestrijdingsmiddel op te nemen.

De beste periode om onkruid in je gazon te bestrijden, ligt volgens experts tussen mei en september, mits de temperaturen goed zijn. Het juiste moment kiezen om je gazon te besproeien tegen onkruid kan een wereld van verschil maken voor het eindresultaat.

verschillende soorten onkruid in gazon zoals klaver, paadenbloemen en hondsdraf.
Verschillende soorten onkruid in een gazon

Onkruid in gazon verwijderen

Met de juiste technieken en gereedschappen pak je onkruid aan bij de wortel en zorg je ervoor dat het niet snel terugkeert. Ontdek hoe je mos en onkruid verwijdert en hoe regelmatig maaien bijdraagt aan een sterk en veerkrachtig gazon.

Wieden

Neem je gazon goed onder handen en trek dat onkruid eruit! Zorg voor goed gereedschap, zoals een onkruidsteker. Deze is perfect voor diepgeworteld onkruid. Geen zin in gereedschap? Trek het onkruid dan met je handen uit de grond. Let wel op dat je de hele wortel eruit haalt, want dan komt het onkruid minder snel terug.

Zorg goed voor jezelf tijdens het wieden. Kniebeschermers voorkomen rugklachten bij langdurig wieden. Wees voorzichtig en beschadig het gezonde gras niet.

Mos in je gazon? Verwijder het door te verticuteren. Maak kleine sneden in de grond zodat lucht, water en voedingsstoffen beter bij de graswortels komen. Bij goed onderhoud komt dit hardnekkige ‘onkruid’ minder snel terug.

Maaien

Zorg dat je regelmatig maait. Zo voorkom je dat ’tuinonkruid’ zoals paardenbloemen en madeliefjes tot bloei komen en zich verspreiden. Gebruik een mulchmaaier, die grassnippers achterlaat als natuurlijke bemesting. Het resultaat? Een ondergrond die minder snel uitdroogt en een bodemleven dat bloeit.

Houd je gras kort, dan krijgen onkruidsoorten zoals paardenbloemen en klavers minder kans om te groeien. Maai gefaseerd: een deel van het gazon kort en een deel langer. Zo geef je bloeiend ‘onkruid’ de kans om nectar en stuifmeel te produceren voor bestuivers.

Onkruid in gazon bestrijden

Of je nu kiest voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen die veilig zijn voor het milieu, of voor sterkere chemische middelen tegen de meest hardnekkige onkruidsoorten, hier vind je alle informatie die je nodig hebt. We bespreken ook huis-tuin-en-keuken oplossingen en waarom deze soms meer kwaad dan goed kunnen doen.

Biologisch bestrijden

Ben jij een tuinier die geeft om het milieu? Kies dan voor biologische methoden om onkruid te bestrijden. Natuurlijke onkruidbestrijdingsmiddelen met azijnzuur of pelargonzuur zijn een goede keuze. Ze werken snel en zijn veilig voor jou, je huisdieren en het milieu.

Voorkom onkruid door je gazon goed te onderhouden. Regelmatige bemesting, bekalking en watergift houden je gazon sterk en vol. Zo krijgt onkruid geen kans om te groeien.

Chemisch bestrijden

Heb je last van hardnekkig onkruid? Dan zijn chemische bestrijdingsmiddelen zoals FOR-GAZON en DINET een optie. Deze middelen zijn effectief tegen allerlei soorten onkruid.

Producten zoals Roundup Onkruidvrij 1KG pakken zowel de bladeren als de wortels aan van onkruid zoals boterbloemen, madeliefjes, klavers en paardenbloemen. Protect Garden Tri-but turbo is een ander chemisch middel dat goed werkt tegen taaie soorten zoals akkerpaardenstaart, heermoes, bramen en netels.

Gebruik gazonmest met dicamba tegen boterbloem, madeliefje, klaver en paardenbloem in je gazon. Volg altijd de instructies op de verpakking bij het gebruik van deze chemicaliën.

Andere middeltjes

Sommigen raden azijn aan als biologisch onkruidbestrijdingsmiddel, maar dit kan je gazon beschadigen. Niet elke huis-tuin-en-keuken oplossing is veilig of effectief. Zoek betrouwbaar advies voordat je een nieuwe methode uitprobeert. Wees slim en bescherm je gazon.

TIP: Verticuteren doet wonderen
Geef je gazon een boost door te verticuteren. Deze techniek snijdt ongewenst mos en dood gras weg, wat ruimte maakt voor nieuw, gezond gras. Een dicht gazon laat onkruid geen schijn van kans. Pak een verticuteermachine en ga aan de slag in het voorjaar of de herfst.

Onkruid in gazon voorkomen

Het geheim van een onkruidvrij gazon? Een goede voorbereiding van de grond. Volg deze stappen en bescherm jouw gazon tegen onkruid.

 1. Reguleer de zuurtegraad van de bodem: Zorg voor een pH-waarde van rond de 6 in jouw bodem. Een te lage zuurtegraad trekt mos aan, wat op zijn beurt onkruid aantrekt. Voeg kalk toe om de zuurtegraad te verhogen.
 2. Verticuteer jouw gazon: Verticuteer je gazon minstens één keer per jaar, bij voorkeur in het voor- of najaar. Hierdoor verwijder je mos en hardnekkig onkruid en geef je nieuw gras de kans om te groeien.
 3. Vul kale plekken opnieuw in: Zaai kale plekken in jouw gazon opnieuw in. Zo creëer je een dichte grasmat waarin onkruid moeilijk kan groeien.
 4. Gebruik organische meststoffen: Voed je gazon regelmatig met organische meststoffen. Zo creëer je een gezond en voedzaam milieu waarin onkruid weinig kans krijgt.
 5. Bedek de bodem rondom planten: Leg materialen zoals boomschors of cacaodoppen rondom planten. Dit voorkomt dat er onkruid kan ontkiemen.
 6. Kies voor bodembedekkende planten: Plant bodembedekkers zoals ooievaarsbek of maagdenpalm. Deze laten weinig ruimte over voor onkruid om te groeien.

Door de grond op deze manier voor te bereiden, creëer je de ideale omstandigheden voor een gezond gazon waarin onkruid weinig kans krijgt.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over onkruid in je gazon. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn effectieve methoden voor onkruidbestrijding in gazons?

Er bestaan diverse effectieve methoden, waaronder preventieve maatregelen, biologische en chemische bestrijdingsmethoden. Ook het reguleren van de zuurtegraad van de bodem, en het verticuteren en opnieuw inzaaien van kale plekken helpen.

Hoe kan ik onkruid in het gazon voorkomen?

Streef naar een goed onderhouden gazon, met de juiste bemesting, bekalking en watergift. Bedek ook de bodem rondom planten en kies voor bodembedekkende planten.

Wat is het belang van betrouwbare bronnen en advies bij onkruidbestrijding?

Deze varen houdt van een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig sproeien helpt, vooral in droge ruimtes of tijdens de wintermaanden.

Welke mogelijke schade kan worden veroorzaakt door onjuist gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen?

Verkeerd gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen, zoals azijn, kan ernstige schade aan het gazon veroorzaken. Dat komt omdat azijn niet selectief is en zowel onkruid als nuttige grassen en planten kan doden.

Zijn er natuurlijke alternatieven voor chemische onkruidbestrijdingsmiddelen?

Jazeker, er bestaan natuurlijke alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen. Denk aan preventieve maatregelen en het gebruik van organische meststoffen. Ook het reguleren van de zuurtegraad van de bodem helpt bij het voorkomen van onkruid.

Plaats een reactie