17 kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Ben je op zoek naar de perfecte groene aanvulling voor plekken met weinig licht in je huis? Niet alle planten hebben een zonnig plekje nodig! Ontdek onze gids over kamerplanten die weinig licht nodig hebben en leer hoe je jouw ruimtes kunt opfleuren met de juiste soorten. Van de rustige Zamioculcas tot de charmante Calathea, wij laten je zien welke planten het beste presteren in de schaduw. Maak van jouw huis een groene oase, zelfs in de donkere hoekjes.

17 kamerplanten voor weinig licht

Wil je jouw huis opfleuren met prachtige kamerplanten die weinig zonlicht nodig hebben? Ontdek dan deze lijst van 17 plantensoorten, perfect voor de schaduwrijke plekken in je huis. Deze planten zijn niet alleen onderhoudsarm, maar ook nog eens sterk genoeg om te overleven in minder lichte omgevingen. Kies degene die het best bij jouw interieur en levensstijl passen.

 1. Rhapis (Bamboepalm)
 2. Caryota (Vissenstaartpalm)
 3. Dracaena (Drakenbloedboom)
 4. Aglaonema (Chinese Evergreen)
 5. Philodendron
 6. Howea Fosteriana (Kentiapalm)
 7. Sansevieria (Vrouwentong)
 8. Calathea (Pauwenplant)
 9. Aspidistra (Kwartjesplant)
 10. Asplenium (Nestvaren)
 11. Zamioculcas (ZZ-plant)
 12. Spathiphyllum (Lepelplant)
 13. Chlorophytum (Graslelie)
 14. Monstera (Gatenplant)
 15. Peperomia (Krokodillentranen)
 16. Maranta (Prayer plant)
 17. Caladium

Elke plant in deze lijst kan jouw huis vullen met leven en kleur, zelfs op plekken met weinig licht Kies je favorieten en transformeer je huis in een groene oase!

Wist je dat?

Planten met donkere, dunne en grote bladeren ideaal zijn voor de schaduwrijke hoekjes in jouw huis? Deze donkere bladeren vangen meer licht op, waardoor de plant efficiƫnter fotosynthese kan uitvoeren, zelfs bij weinig licht. De dunne bladeren vereisen minder bouwstoffen, wat ze perfect maakt voor deze lichtarme omstandigheden. Bovendien helpen de grote bladeren om een groter oppervlak te bedekken, waardoor ze meer licht kunnen opvangen.

1. Rhapis (Bamboepalm)

De Rhapis ook wel bekend als Bamboepalm is de ideale kamerplant als je houdt van eenvoud en stijl. Deze palm floreert in de schaduwrijke hoeken van je huis of op plekken met indirect licht. Vermijd direct zonlicht om de bladeren mooi te houden. Wat betreft water geven, houd je het beste de grond licht vochtig; laat de aarde tussen gietbeurten door een beetje opdrogen om wortelrot te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant in goed doorlatende grond staat.

De sierlijke bladeren van de Bamboepalm voegen een exotisch tintje toe aan je interieur en de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Deze palm filtert schadelijke stoffen zoals formaldehyde en xyleen uit de lucht, wat je binnenklimaat gezonder maakt. Door zijn robuustheid en gemakkelijke verzorging is de Bamboepalm perfect voor beginners of als je weinig tijd hebt voor plantenverzorging. Zet een Bamboepalm in je huis en geniet van frissere lucht en een vleugje tropen.

2. Caryota (Vissenstaartpalm)

De Caryota, beter bekend als de Vissenstaartpalm, is de perfecte plant als je van uniek groen houdt. Zijn bladeren lijken op vissenstaarten en geven een speels effect aan je interieur. Deze palm houdt van helder, indirect licht, maar past zich ook goed aan bij minder licht. Zorg ervoor dat je direct zonlicht vermijdt om de bladeren te beschermen. Voor de watergift: houd de grond gelijkmatig vochtig, maar laat hem tussen de gietbeurten door licht opdrogen. Dit voorkomt dat de wortels te nat worden.

Met zijn vermogen om groot te worden, is de Vissenstaartpalm een indrukwekkende toevoeging aan elke ruimte. Plan dus genoeg plaats in voor zijn groei. Behalve dat hij er geweldig uitziet, zuivert deze palm ook de lucht in je huis, wat hem een praktische keuze maakt.

3. Dracaena (Drakenbloedboom)

De Dracaena, ofwel Drakenbloedboom, is een fantastische aanvulling op je huis met zijn markante uiterlijk en onderhoudsgemak. Deze plant gedijt het best in helder, indirect licht, maar is ook verrassend flexibel en past zich aan op plekken met weinig licht. Zorg ervoor dat je direct zonlicht vermijdt, want dat kan de bladeren beschadigen.

Wat betreft het water geven: houd de grond van je Dracaena licht vochtig, maar laat de bovenste laag uitdrogen voordat je weer water geeft. Dit voorkomt dat de wortels te nat worden en helpt wortelrot te vermijden. Zorg ook voor een goede drainage, zodat de wortels gezond blijven.

4. Aglaonema (Chinese Evergreen)

De Aglaonema, of Chinese Evergreen, is de perfecte plant voor binnen, dankzij zijn vermogen om te floreren in lage lichtomstandigheden. Deze plant voegt met zijn bonte bladeren niet alleen kleur toe aan je interieur, maar is ook ongelooflijk onderhoudsvriendelijk.

De Aglaonema is een plant die weinig licht nodig heeft. Direct zonlicht moet je absoluut vermijden, want dat kan de bladeren beschadigen. Wat betreft water geven, heeft deze plant een matige behoefte. Laat de bovenste laag grond uitdrogen voordat je opnieuw water geeft en zorg voor een pot met goede drainage om wortelrot te voorkomen. In de winter kun je het water geven iets terugdringen.

5. Philodendron

De Philodendron is een ideale kamerplant voor zowel beginners als doorgewinterde plantenliefhebbers, dankzij zijn mooie groene bladeren en eenvoudige verzorging. Deze plant doet het goed in indirect licht, maar past zich ook goed aan plekken met weinig licht. Dit maakt hem perfect voor diverse hoekjes in je huis.

Qua water geven, houd je de grond gelijkmatig vochtig, maar niet kletsnat. Zorg dat de pot goede afwateringsgaten heeft, want overtollig water moet makkelijk weg kunnen om wortelrot te voorkomen. Hij zuivert ook de lucht in je huis. Hij verwijdert effectief schadelijke stoffen zoals formaldehyde, wat zorgt voor een gezondere leefomgeving.

6. Howea Fosteriana (Kentiapalm)

De Howea Forsteriana, beter bekend als de Kentiapalm, voegt een tropisch tintje toe aan elke ruimte en is nog eenvoudig te verzorgen ook. Deze palm is perfect voor zowel beginners als ervaren plantenliefhebbers.

Zet je Kentiapalm op een plek met helder, indirect licht. Hij kan ook prima in plekken met minder licht staan, maar vermijd direct zonlicht om zijn mooie groene bladeren te beschermen. Qua water geven is het belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar pas op voor te veel water. Laat de bovenste laag van de grond uitdrogen voordat je weer water geeft en zorg voor een pot met goede drainage om wortelrot te voorkomen.

7. Sansevieria (Vrouwentong)

De Sansevieria, ook wel bekend als Vrouwentong, is een sterke en stijlvolle kamerplant die je met weinig moeite prachtig kunt houden. Zet je Vrouwentong op een plek waar hij kan genieten van indirect, helder licht, hoewel hij het ook goed doet in hoeken met weinig licht. Dit maakt de Sansevieria een veelzijdige keuze voor elk plekje in je huis.

Qua water geven is de Sansevieria bijzonder onderhoudsarm. Hij slaat water op in zijn dikke bladeren, waardoor hij lange tijd zonder kan. Laat de grond volledig uitdrogen voordat je weer water geeft en pas op dat je niet te veel geeft, want dat kan leiden tot wortelrot. Als je een makkelijke, aantrekkelijke en nuttige plant zoekt, dan is de Sansevieria een ideale keuze.

8. Calathea (Pauwenplant)

Kies de Calathea ook wel bekend als Pauwenplant, als je een plant wilt die zowel visueel aantrekkelijk is als functioneel. Met zijn opvallende bladeren en gezonde voordelen trekt deze plant zeker de aandacht in je huis.

Zet je Calathea op een plek in de halfschaduw. Maar niet in het directe zonlicht. Directe zon kan de delicate bladeren verbranden. Deze plant houdt van een constante lichte vochtigheid in de grond, dus geef water voordat de grond helemaal uitdroogt, maar laat geen water in de pot staan om wortelrot te voorkomen. Verhoog de luchtvochtigheid om je Calathea gelukkig te houden, vooral tijdens de droge wintermaanden. Een regelmatige sproeibeurt doet wonderen.

9. Aspidistra (Kwartjesplant)

Zoek je een onderhoudsarme plant die sterk en betrouwbaar is? Kies dan voor de Aspidistra of kwartjesplant. Deze plant voegt met zijn elegante bladeren niet alleen stijl toe aan je interieur, maar zorgt ook voor frisse lucht. Hij staat bekend om zijn robuuste karakter en is perfect voor die donkere hoekjes in je huis waar andere planten het niet uithouden.

Deze plant houdt van laag tot matig licht en kan zelfs goed groeien onder kunstlicht, maar zorg dat je hem uit direct zonlicht houdt om bladschade te voorkomen. Geef je Aspidistra pas water als de grond helemaal droog is. Overbewatering is namelijk een veelvoorkomende fout die tot wortelrot kan leiden. Check dus de grond goed voordat je de gieter pakt.

10. Asplenium (Nestvaren)

De Asplenium, ofwel Nestvaren, is een charmante en onderhoudsvriendelijke kamerplant die perfect is voor elke liefhebber van groen. Met zijn unieke, krullende bladeren voegt deze varen een vleugje elegantie toe aan je interieur. Hij floreert in indirect licht en houdt van een vochtige omgeving, waardoor hij ideaal is voor plekken zoals de badkamer.

Zet je Nestvaren op een plek waar hij veel indirect zonlicht ontvangt, maar bescherm hem tegen direct zonlicht om bladschade te voorkomen. Houd de grond consistent licht vochtig, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Een goede drainage is essentieel om wortelrot te voorkomen. De Asplenium verbetert ook de luchtkwaliteit in je huis door schadelijke stoffen te filteren. Dit maakt hem niet alleen een mooie, maar ook een praktische toevoeging aan je woonruimte.

11. Zamioculcas (ZZ-plant)

Als je een onderhoudsvriendelijke plant zoekt die zowel mooi als nuttig is, dan is de Zamioculcas of ZZ-plant de ideale keuze. Met zijn glanzende bladeren en robuuste natuur is hij een prachtige en praktische aanvulling op je interieur. Deze plant past zich aan bijna elke lichtsituatie aan, van schaduw tot helder indirect licht, wat hem perfect maakt voor elke plek in je huis.

De ZZ-plant heeft dikke, wasachtige bladeren die niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook functioneel. Ze slaan vocht op, waardoor de plant uitzonderlijk goed tegen droogte kan. Geef water als de bovenste laag grond droog is, maar let op dat je niet te veel geeft. Te veel water kan namelijk leiden tot wortelrot.

12. Spathiphyllum (Lepelplant)

Kies voor de Spathiphyllum ook wel bekend als Lepelplant, als je een plant wilt die zowel je huis verfraait als de lucht zuivert. Met zijn levendige bladeren en stralende bloemen brengt deze plant frisheid en schoonheid in elk hoekje van je woning.

Zorg dat je Lepelplant genoeg indirect licht krijg. Maar hij kan ook prima in de schaduw staan in je woonkamer. Bescherm hem tegen direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Houd de grond van je Lepelplant steeds licht vochtig. Laat de bovenste laag grond uitdrogen voor je weer water geeft. Zorg ook voor goede drainage, want te veel water kan leiden tot wortelrot.

13. Chlorophytum (Graslelie)

De Chlorophytum, beter bekend als Graslelie, is een zeer populaire kamerplant die bekend staat om zijn gemakkelijke verzorging en aantrekkelijke uiterlijk. Deze plant heeft lange, sierlijke bladeren die groen zijn met vaak witte strepen, waardoor hij een levendige toevoeging is aan elk huis.

Graslelies doen het het beste in indirect licht, maar ze zijn uiterst tolerant en kunnen ook goed overleven in ruimtes met weinig licht of hoekjes met schaduw. Dit maakt ze ideaal voor verschillende woonomstandigheden. De Graslelie heeft regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om teveel water geven te voorkomen. Laat de grond tussen de gietbeurten door uitdrogen. Zorg ervoor dat je plant goede drainage heeft om de gezondheid van de wortels te bevorderen en wortelrot te voorkomen.

14. Monstera (Gatenplant)

Of je nu een statement wilt maken in je woonkamer of je kantoor wilt opfleuren, de Monstera ook wel bekend als de Gatenplant, is de perfecte keuze. Met zijn indrukwekkende bladeren en eenvoudige verzorging zal deze plant zeker de aandacht trekken en een tropisch gevoel brengen waar je ook bent.

Zet je Monstera op een plek met indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren beschadigen, dus let hier goed op. Als je Monstera te weinig licht krijgt, zullen de nieuwe bladeren kleiner blijven en minder gaten vertonen.

Qua water geven houdt de Monstera van een licht vochtige grond, maar let op dat het water niet blijft staan. Laat de bovenste laag grond uitdrogen voordat je weer water geeft. Dit helpt wortelrot voorkomen. Geef tijdens het groeiseizoen in lente en zomer wat extra voeding om zijn groei te stimuleren.

15. Peperomia (Krokodillentranen)

De Peperomia, ook wel bekend als Krokodillentranen, is de perfecte kamerplant voor liefhebbers van unieke bladvormen en makkelijke verzorging. Deze compacte plant past geweldig op je bureau of plank, waar hij met zijn glanzende, vaak kleurrijke bladeren direct opvalt.

Zet je Peperomia op een plek met weinig licht tot helder, indirect licht om de prachtige kleuren van zijn bladeren te behouden. Vermijd direct zonlicht, want dat kan de bladeren beschadigen. Wat water geven betreft, heeft Peperomia weinig nodig. Laat de grond tussen de gietbeurten door goed uitdrogen. Controleer steeds de vochtigheid van de grond voordat je water geeft, en zorg voor een pot met goede drainage om wortelrot te voorkomen. Water geven doe je pas als de bovenste laag grond droog is.

16. Maranta (Prayer plant)

Ben je op zoek naar een indrukwekkende plant die gemakkelijk te verzorgen is en bijdraagt aan een gezondere leefomgeving, dan is de Maranta een perfecte keuze. Met zijn unieke gedrag en prachtige bladeren zal deze plant zeker de aandacht trekken in elke ruimte. De Prayer Plant gedijt het beste onder omstandigheden met indirect, helder licht, maar kan ook goed overleven op plekken met halfschaduw. De Maranta is bijzonder gevoelig voor te veel direct licht, wat kan leiden tot het vervagen van de levendige kleuren.

Wat water geven betreft, heeft de Prayer Plant regelmatige water nodig om de grond licht vochtig te houden, vooral tijdens de groeiperiodes in de lente en zomer. Zorg ervoor dat de pot goede afvoermogelijkheden heeft en laat de grond niet volledig uitdrogen. Daarnaast waardeert deze plant een hoge luchtvochtigheid, dit kun je bereiken door regelmatig de bladeren te besproeien of een luchtbevochtiger in de buurt te plaatsen.

17. Caladium

Als je een decoratieve en makkelijk te onderhouden plant zoekt, dan is de Caladium een prachtige keuze. Zijn opvallende bladeren zullen ongetwijfeld een blikvanger zijn in je huis. Zorg ervoor dat je Caladium indirect licht krijgt. Vermijd direct zonlicht om de bladeren te beschermen tegen verschroeien. Als de kleuren beginnen te vervagen, heeft je plant waarschijnlijk meer licht nodig.

Wat water geven betreft, houd de grond van je Caladium gelijkmatig vochtig, maar laat het niet verzadigen. Een goede drainage is cruciaal; dit voorkomt dat de wortels in te veel water staan, wat wortelrot kan veroorzaken. Verminder het water geven tijdens de rustperiode in de herfst en winter, aangezien de plant dan minder actief is.

Wat betekent weinig licht voor kamerplanten?

Wil je de juiste kamerplanten kiezen voor de donkere hoeken in je huis? Dan moet je eerst snappen wat ‘weinig licht’ betekent. In de plantenwereld duidt ‘weinig licht’ op plekken die ver zijn van directe lichtbronnen of waar alleen indirect licht komt. Denk aan een hoek in je woonkamer of een plek ver van een raam.

Er zijn drie verschillende lichtniveaus voor kamerplanten:

Schaduw:

 • Locatie van de kamerplant verder dan 3 meter van een raam, of met minder dan 3 uur direct zonlicht per dag.
 • Bijvoorbeeld voor een raam op het noorden in je woonkamer.
 • Planten als Philodendron scandens, Calathea en Caryota Mitis doen het goed in schaduw.

Halfschaduw:

 • Locatie van de kamerplant op 0,5-3 meter van een raam.
 • Lichtintensiteit is ongeveer 25% van direct zonlicht.
 • Planten zoals de Monstera doen het goed in de halfschaduw.

Zonnig:

 • Locatie voor een raam. Bijvoorbeeld op het zuiden, maar pas op voor verbranding bij plotselinge overgang.
 • Planten kunnen geleidelijk aan direct zonlicht gewend worden.
 • Planten die direct zonlicht nodig hebben, zijn bijvoorbeeld verschillende palmsoorten.

Zo herken je plekken met weinig licht:

Ontdek waar het weinige licht in je huis valt. Kijk naar de schaduw die je hand maakt:

 • Schaduw: Als je hand bijna geen schaduw werpt, is het lichtniveau laag.
 • Halfschaduw: Zie je een zachte, duidelijke schaduw? Dan heb je indirect licht gevonden.
 • Zonnig: Zie je een duidelijke, scherpe schaduw dan heb je fel licht.

Als je preciezer wilt meten, kun je ook een lichtmeter app op je smartphone gebruiken. Deze geeft de lichtintensiteit in lux aan. Hoe hoger het lux-getal, hoe meer licht er aanwezig is. Met deze simpele test kun je snel bepalen of een plek in je kamer geschikt is voor planten die van licht houden of juist voor schaduwplanten. Kies vervolgens de juiste plant voor de lichtomstandigheden op die plek.

Verzorgingstips voor planten in weinig Licht

Om je schaduwplanten voor binnen gezond en levendig te houden, volg je deze praktische verzorgingstips:

 1. Kies de juiste plek: Zet je planten niet in een volledig donkere hoek. Een plek dichtbij een raam met indirect licht of een ruimte met helder kunstlicht is ideaal.
 2. Wees zuinig met water: Omdat planten in weinig licht langzamer groeien, gebruiken ze minder water. Controleer de grond voor je water geeft; deze moet droog aanvoelen aan de oppervlakte.
 3. Houd de lucht vochtig: Veel planten die in de schaduw gedijen, houden van vochtige lucht. Gebruik een luchtbevochtiger of zet je planten dicht bij elkaar om een vochtiger klimaat te creƫren.
 4. Snoei regelmatig: Knip verdorde of dode bladeren weg om nieuwe groei te stimuleren en je planten er fris uit te laten zien. Dit verbetert ook de luchtcirculatie rond de bladeren.
 5. Bemest met mate: Geef je planten in het groeiseizoen een evenwichtige voeding, maar verminder de hoeveelheid meststof. Te veel voeding kan schadelijk zijn in een omgeving met weinig licht.
 6. Houd ziektes en plagen in de gaten: Blijf waakzaam voor schimmel en rot, vooral als je planten te nat zijn. Controleer ze regelmatig en grijp in bij de eerste tekenen van problemen.

Volg deze tips om je schaduwminnende planten te laten stralen. Zo geniet je altijd van hun groene pracht!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de kamerplanten die weinig licht nodig hebben. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Welke kamerplanten hebben het minste licht nodig?

De ZZ-plant, Sansevieria, en varens zijn uitstekende keuzes voor plekken met weinig licht. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook heel makkelijk te verzorgen.

Hoe vaak moet ik mijn schaduwminnende kamerplanten water geven?

Geef water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Deze planten gebruiken minder water omdat ze langzamer groeien door het beperkte licht.

Hebben kamerplanten die in de schaduw staan nog steeds mest nodig?

Ja, maar voed ze minder vaak dan planten die in helderder licht staan. Een keer per maand tijdens het groeiseizoen is voldoende.

Wat zijn de tekenen dat mijn plant te weinig licht krijgt?

Als je plant lange, dunne stengels krijgt of als de bladeren bleek worden en uitvallen, kan dat wijzen op een gebrek aan licht.

Kunnen kamerplanten met weinig licht in kunstlicht groeien?

Absoluut! Veel kamerplanten die weinig natuurlijk licht nodig hebben, kunnen prima gedijen onder kunstlicht, zoals LED of fluorescerend licht.

Plaats een reactie