Slaapkamer planten

Je bent het vast met ons eens: een goede nachtrust is erg belangrijk. Je wilt fris opstaan, klaar voor een nieuwe dag. En toch, soms lukt dat gewoon niet.

Er is een natuurlijke oplossing waarmee je beter slaapt én je slaapkamer een boost geeft. Slaapkamer planten!
In dit artikel ontdek je welke planten het best werken, hoe je ze verzorgt en welke voordelen ze je bieden.

Voordelen van een Slaapkamerplant

Planten op je slaapkamer zijn niet alleen mooi. Ze hebben ook een paar praktische voordelen.

Planten verbeteren de luchtkwaliteit

Een van de belangrijkste voordelen van het hebben van een slaapkamerplant is het verbeteren van de luchtkwaliteit in de kamer. Planten spelen een cruciale rol bij het zuiveren van de lucht doordat ze kooldioxide opnemen tijdens fotosynthese en zuurstof afgeven. Dit proces draagt niet alleen bij aan het behoud van een gezonde luchtkwaliteit, maar helpt ook bij het verminderen van schadelijke stoffen in de lucht, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en formaldehyde.

Er zijn verschillende planten die bekend staan om hun vermogen om de luchtkwaliteit te verbeteren en de lucht te zuiveren. Een van deze planten is Aloë Vera. Deze plant staat niet alleen bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, maar is ook effectief in het verminderen van formaldehyde niveaus in de lucht. Calathea is een andere plant waarvan bekend is dat het de luchtkwaliteit kan verbeteren. Het staat bekend om het vermogen om schadelijke stoffen zoals benzeen en trichloorethyleen te absorberen. Sansevieria, ook bekend als Vrouwentongen, en Lepelplant (Spathiphyllum) zijn ook uitstekende keuzes om de luchtkwaliteit in de slaapkamer te verbeteren.

Planten dragen bij aan een betere nachtrust

Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit, kunnen slaapkamerplanten ook bijdragen aan een betere nachtrust. Planten hebben een rustgevend effect en kunnen helpen bij het creëren van een ontspannen en gezellige sfeer in de slaapkamer. Ze verminderen stress, reguleren de luchtvochtigheid en bevorderen een gevoel van welzijn.

Een van de planten die bekend staan om hun slaapbevorderende eigenschappen is Aloë Vera. Deze plant geeft ’s nachts zuurstof af, wat kan bijdragen aan een betere ademhaling en ontspanning. Sansevieria, bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen, draagt ook bij aan een rustgevende omgeving. Lepelplant staat bekend om het reguleren van de luchtvochtigheid, wat gunstig kan zijn voor een goede nachtrust.

Het hebben van een slaapkamerplant kan dus zowel de luchtkwaliteit verbeteren als bijdragen aan een betere nachtrust. Door de juiste planten te kiezen op basis van hun luchtzuiverende en rustgevende eigenschappen, kunnen we een positieve invloed hebben op jouw slaapomgeving.

Geschikte planten voor je slaapkamer

Als je op zoek bent naar planten die geschikt zijn voor jouw slaapkamer, zijn er een aantal criteria waar je rekening mee kunt houden. Ten eerste is het belangrijk om planten te kiezen die zich kunnen aanpassen aan lage lichtniveaus, vooral als jouw slaapkamer niet veel natuurlijk licht ontvangt.

Een ander belangrijk criterium is om planten te selecteren die de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Planten spelen een belangrijke rol bij het zuiveren van de lucht en het filteren van schadelijke stoffen. Dit kan vooral van belang zijn in de slaapkamer, waar we veel tijd doorbrengen en waar het belangrijk is om een gezonde omgeving te hebben.

Een derde criterium is om planten te vermijden die giftige eigenschappen hebben, vooral als je huisdieren hebt. Sommige planten kunnen namelijk schadelijk zijn als ze worden ingeslikt.

Nu we de criteria hebben bepaald, laten we eens kijken naar een paar specifieke planten die geschikt zijn voor de slaapkamer. Laten we beginnen met een aantal luchtzuiverende planten die goed groeien bij weinig licht:

 1. Sansevieria (Vrouwentongen) Sansevieria, ook wel bekend als Vrouwentongen, is een populaire keuze voor slaapkamerplanten. Deze plant kan groeien in omgevingen met weinig licht en heeft een luchtzuiverende werking. Het heeft de mogelijkheid om kooldioxide ’s nachts om te zetten in zuurstof en absorbeert giftige stoffen zoals benzeen en formaldehyde.
 2. Aloë Vera (Barbadensis Miller) Aloë Vera staat bekend om zijn helende eigenschappen en wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten. Maar wist je dat het ook een uitstekende plant is voor in de slaapkamer? Aloë Vera groeit goed bij weinig licht en helpt bij het filtreren van schadelijke stoffen uit de lucht. Bovendien geeft deze plant ’s nachts zuurstof af, waardoor het een ideale keuze is voor de slaapkamer.
 3. Lepelplant (Spathiphyllum) De Lepelplant, ook wel bekend als Spathiphyllum, is een andere populaire optie voor in de slaapkamer. Deze plant heeft niet alleen weinig licht nodig om te groeien, maar heeft ook het vermogen om de luchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht te filteren.

Wil je meer luchtzuiverende planten voor in je slaapkamer? Bekijk ons overzicht met de 11 luchtzuiverende planten voor je slaapkamer.

Door planten te kiezen die zich goed aanpassen aan lage lichtniveaus, de luchtkwaliteit verbeteren en niet-toxisch zijn, kun je een gezonde en rustgevende omgeving creëren in jouw slaapkamer. Experimenteer met verschillende planten en kijk welke planten het beste bij jouw slaapkamer passen.

Verzorging van Slaapkamerplanten

Wil je lang van je planten op je slaapkamer kunnen genieten dan is goede verzorging belangrijk. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten om zo lang mogelijk van je planten te kunnen genieten.

Standplaats

Een belangrijk aspect van het verzorgen van planten in de slaapkamer is het begrijpen van hun lichtbehoefte. Net als bij andere planten hebben verschillende plantensoorten verschillende eisen als het gaat om de hoeveelheid licht die ze nodig hebben om te groeien.

 1. Identificeer de lichtomstandigheden in je slaapkamer: Meet de hoeveelheid licht in je slaapkamer door te kijken naar het raam en de richting waarin de kamer staat. Planten die veel direct zonlicht ontvangen, hebben helder, direct zonlicht nodig, terwijl planten die beter gedijen in kamers met minder zonlicht beter geschikt zijn voor kamers die minder zonlicht ontvangen.
 2. Kies planten die passen bij de lichtomstandigheden in je slaapkamer: Als je slaapkamer veel helder, direct zonlicht ontvangt, kun je overwegen om planten zoals Aloë Vera en Sansevieria te kiezen, die goed gedijen in deze omstandigheden. Voor kamers met minder zonlicht kunnen Calathea en Lepelplant geschikte keuzes zijn.

Water geven

Naast licht speelt water een cruciale rol in het onderhouden van gezonde planten in de slaapkamer.

 1. Begrijp de waterbehoefte van je planten: Sommige planten hebben meer water nodig dan andere, terwijl andere planten beter gedijen in drogere omstandigheden. Onderzoek hoe vaak en hoeveel water elke plant in je slaapkamer nodig heeft om uitdroging of overbevloeiing te voorkomen.
 2. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond: Steek je vinger ongeveer 2 centimeter in de grond en voel of het droog of vochtig is. Geef de plant alleen water als de grond droog aanvoelt – overbewatering kan leiden tot wortelrot en andere problemen.

Temperatuur en luchtvochtigheid

De temperatuur en luchtvochtigheid in je slaapkamer kunnen ook invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van je planten.

 1. Houd de kamertemperatuur op een geschikt niveau: De meeste slaapkamerplanten gedijen goed bij een gematigde kamertemperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Let op de specifieke temperatuureisen van elke plant en pas indien nodig aan.
 2. Overweeg de luchtvochtigheid in je slaapkamer: Sommige planten gedijen beter in hoge luchtvochtigheid, terwijl andere beter presteren in lagere luchtvochtigheid. Pas de luchtvochtigheid aan door het gebruik van een luchtbevochtiger, een schaal met water of door je planten regelmatig te besproeien.

Voeding en bemesting

Planten in de slaapkamer hebben ook voedingsstoffen nodig om gezond te blijven.

 1. Kies de juiste potgrond: Gebruik hoogwaardige potgrond die geschikt is voor de specifieke behoeften van elke plant. Sommige planten hebben bijvoorbeeld aarde nodig met een goede drainage, terwijl andere planten een rijkere, vochtigere grond nodig hebben.
 2. Bemest je planten regelmatig: Geef je planten om de paar maanden een milde meststof om ervoor te zorgen dat ze de benodigde voedingsstoffen krijgen. Volg de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid meststof toe te dienen.

Verpotten en snoeien

Periodiek verpotten en snoeien is belangrijk voor het behoud van gezonde en mooie planten in de slaapkamer.

 1. Verpot je planten indien nodig: Als je plant te groot wordt voor zijn huidige pot of als de wortels erg geknoopt zijn, is het tijd om je plant naar een grotere pot te verpotten. Kies zorgvuldig de juiste grond en pot voor elke plant.
 2. Snoei je planten indien nodig: Snoei regelmatig dode bladeren en takken om de gezondheid van je planten te behouden en de groei te bevorderen. Volg de juiste snoeitechnieken en gebruik scherpe, schone snoeischaren.

F. Voorkomen van plagen en ziekten

Net als andere planten kunnen slaapkamerplanten ook worden aangetast door plagen en ziekten. Neem preventieve maatregelen om je planten te beschermen.

 1. Controleer regelmatig je planten op tekenen van plagen of ziekten: Inspecteer regelmatig bladeren, stelen en de grond rond je planten op tekenen van plagen zoals spintmijten, bladluizen of schimmelinfecties.
 2. Behandel plagen en ziekten zo snel mogelijk: Als je tekenen van plagen of ziekten opmerkt, neem dan onmiddellijk maatregelen om ze te bestrijden. Gebruik milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen of natuurlijke remedies om je planten te beschermen.

Denk om de veiligheid (bijvoorbeeld bij huisdieren)

Als je huisdieren hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten in je slaapkamer veilig zijn voor hun gezondheid.

 1. Kies niet-giftige planten: Vermijd plantensoorten die giftig zijn voor huisdieren, zoals lelies of philodendrons. Raadpleeg een lijst van niet-giftige kamerplanten voor huisdieren en selecteer dienovereenkomstig.
 2. Plaats planten buiten het bereik van huisdieren: Houd planten buiten het bereik van huisdieren door ze op vensterbanken te plaatsen of op hangende planken.

Door de juiste zorg te bieden aan je planten in de slaapkamer, kunnen we zorgen voor een omgeving die gunstig is voor hun groei en tegelijkertijd bijdraagt aan een betere nachtrust en verbeterde luchtkwaliteit. Neem de tijd om te leren over de specifieke behoeften van je planten en pas de verzorging dienovereenkomstig aan om gezonde en mooie planten in je slaapkamer te behouden.

Tips voor het inrichten van je slaapkamer met planten

Bij het inrichten van je slaapkamer met planten is het belangrijk om na te denken over de juiste plaatsing. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 1. Vensterbank: De vensterbank is een populaire plek om planten neer te zetten, omdat ze hier voldoende zonlicht krijgen. Kies planten die van veel licht houden, zoals Aloë Vera of Sansevieria. Zorg ervoor dat de planten het raam niet blokkeren, zodat je nog steeds kunt genieten van het uitzicht.
 2. Nachtkastje: Een plant op je nachtkastje kan een vleugje natuur toevoegen aan je slaapkamer. Kies voor een kleinere plant, zoals een Lepelplant, die niet te veel ruimte inneemt. Plaats de plant aan de rand van het nachtkastje, zodat hij genoeg ruimte heeft om te groeien en te ademen.
 3. Wandplanken: Als je weinig ruimte hebt op je vensterbank of nachtkastje, overweeg dan om wandplanken te installeren. Hier kun je meerdere planten op zetten en zo een verticale tuin creëren. Kies voor planten met hangende of kruipende eigenschappen, zoals een Calathea, om een speels effect te creëren.

Slaapkamer planten combineren

Het combineren van planten in je slaapkamer kan niet alleen zorgen voor visuele aantrekkelijkheid, maar ook de luchtkwaliteit verbeteren. Hier zijn een paar voorbeelden van plantcombinaties die een uitstekende keuze zijn:

 1. Sansevieria en Aloë Vera: Deze twee planten staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen en zijn bovendien visueel aantrekkelijk. Plaats een grote Sansevieria in een hoek van de kamer en zet een kleine Aloë Vera ernaast. Het contrast tussen de hoogte van de Sansevieria en de compactheid van de Aloë Vera zorgt voor een interessante dynamiek.
 2. Sansevieria en Lepelplant: Sansevieria staat bekend om zijn vermogen om ’s nachts zuurstof af te geven, terwijl de Lepelplant bekend staat om zijn vermogen om de luchtvochtigheid te verhogen. Deze combinatie zorgt niet alleen voor een betere luchtkwaliteit, maar ook voor een gezonde en ontspannen slaapomgeving.

Potten en decoratieve elementen kiezen

Bij het kiezen van potten voor je slaapkamerplanten zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Kies voor potten die passen bij de stijl van je slaapkamer en zorg ervoor dat ze voldoende drainagegaten hebben om overtollig water af te voeren.

Daarnaast kun je decoratieve elementen toevoegen om je planten nog meer tot hun recht te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan stenen, schelpen of kleine beeldjes. Zorg ervoor dat je de decoratieve elementen niet te veel gebruikt, zodat de planten nog steeds de hoofdrol spelen in je slaapkamer.

Controleer je platen regelmatig

Het onderhouden van slaapkamerplanten is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en goed groeien. Hier zijn een paar onderhoudstips:

 1. Water geven: Controleer regelmatig de vochtigheid van de potgrond en geef water indien nodig. Zorg ervoor dat je de planten niet te veel water geeft, want dit kan wortelrot veroorzaken. Gebruik je vinger of een vochtmeter om te bepalen of de grond droog is.
 2. Voeding: Geef je planten regelmatig voeding om ze van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Gebruik een geschikte plantenvoeding en volg de instructies op de verpakking.
 3. Inspectie: Controleer regelmatig je planten op tekenen van plagen of ziekten. Inspecteer de bladeren, stelen en de grond op eventuele afwijkingen. Mocht je plagen of ziekten ontdekken, behandelt ze dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.

Door regelmatig onderhoud en inspectie van je slaapkamerplanten kun je ervoor zorgen dat ze gezond blijven en een positieve invloed hebben op je slaapomgeving.

Deze tips kunnen je helpen om je slaapkamer op een stijlvolle en gezonde manier in te richten met planten. Experimenteer met verschillende plantcombinaties en potstijlen om een unieke en ontspannende sfeer te creëren. Vergeet niet om de behoeften van de planten in gedachten te houden en regelmatig onderhoud uit te voeren. Met de juiste zorg kunnen slaapkamerplanten jarenlang plezier en voordelen bieden voor zowel je slaap als je gezondheid.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over slaapkamer planten. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Welke planten zijn goed voor de slaapkamer?

Een goede keuze zijn luchtzuiverende planten die bekend staan om hun vermogen om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren, zoals de Sansevieria (Vrouwentongen), Aloë Vera (Barbadensis Miller) en Lepelplant (Spathiphyllum). Deze planten zijn niet alleen mooi om te zien, maar ze kunnen ook de lucht zuiveren en negatieve energie neutraliseren.

Hoe verzorg je slaapkamerplanten?

De meeste slaapkamerplanten groeien goed bij indirect, helder licht, maar vermijd direct zonlicht, vooral voor planten die gevoeliger zijn voor brandplekken. Ook is het belangrijk om de juiste hoeveelheid water te geven. De waterbehoefte verschilt per plantensoort, maar over het algemeen is het goed om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

Welke soorten slaapkamerplanten hebben weinig licht nodig?

Een paar voorbeelden van planten met lage lichtvereisten zijn Sansevieria (Vrouwentongen), Aloë Vera (Barbadensis Miller) en Calathea (Calathea). Deze planten kunnen overleven in omgevingen met weinig licht en staan ook bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen en rustgevende effecten.

Hoe kies je de juiste plant voor je slaapkamer?

Bij het kiezen van de juiste plant voor je slaapkamer zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Kijk als eerste naar de lichtomstandigheden in je slaapkamer. Is er weinig natuurlijk licht in je slaapkamer kies dan voor planten met die het goed doen in de schaduw. Houdt ook rekening met eventuele allergieën. Sommige planten kunnen allergische reacties veroorzaken, dus zorg ervoor dat je een plant kiest die voor jou geen problemen veroorzaakt.

Kunnen slaapkamerplanten de luchtkwaliteit echt verbeteren?

Ja, slaapkamerplanten kunnen echt de luchtkwaliteit verbeteren. Planten spelen een belangrijke rol bij fotosynthese, waarbij ze kooldioxide omzetten in zuurstof. Dit proces helpt bij het zuiveren van de lucht en het verwijderen van schadelijke stoffen. Ook kunnen sommige planten ook allergenen uit de lucht filteren en de luchtvochtigheid in de kamer reguleren. Dit draagt allemaal bij aan een betere luchtkwaliteit, wat op zijn beurt bijdraagt aan een gezondere slaapomgeving.

Plaats een reactie