polyscias (Aralia)

Welkom! Ben je op zoek naar tips voor het verzorgen en onderhouden van je polyscias plant? In dit artikel geven we je advies en uitleg over de beste technieken om jouw binnenplant gezond en gelukkig te houden. We bespreken onder andere de juiste plek, het water geven en het snoeien van de plant. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten om jouw polyscias plant te laten stralen!

polyscias

Nederlandse naam: Aralia

De polyscias plant heeft grote, groene bladeren en een stevige stam. Hij staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en makkelijke verzorging. Perfect voor wie een frisse en groene touch in huis wil hebben.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Weinig
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Eens per maand.
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

polyscias Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt net een mooie polyscias plant gekocht! Geweldig! Nu is het tijd om voor je nieuwe groene vriend te zorgen. Er zijn drie belangrijke stappen die je moet volgen om te zorgen dat je plant gezond blijft: inspecteren op ongedierte, verpotten vanuit de kweekpot en water geven. Laten we deze stappen eens nader bekijken.

Inspecteer de plant op ongedierte

is het van cruciaal belang om je plant te inspecteren op ongedierte. Dit kun je doen door elk blad grondig te bekijken. Kijk goed naar de onderkant van de bladeren en de stelen, omdat ongedierte zich vaak hier verstopt. Als je kleine beestjes, zoals luizen, mijten of spint, opmerkt, verwijder ze dan voorzichtig met een watje gedrenkt in water en zeep. Doe dit regelmatig om te zorgen dat je plant vrij blijft van ongedierte.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede is het verpotten van je polyscias plant een belangrijke stap om te zorgen dat hij voldoende ruimte heeft om te groeien. Haal de plant voorzichtig uit de kweekpot en verwijder zoveel mogelijk van de oude potgrond. Plaats de plant vervolgens in een nieuwe pot met verse potgrond, die geschikt is voor kamerplanten. Zorg dat de pot groot genoeg is voor de wortels van je plant. Het is ook een goed idee om de pot op een schotel te plaatsen om het overtollige water op te vangen.

De plant water geven

Kamerplanten verzorgen houdt ook in dat je denkt aan het water geven. Dit betekent echter niet dat je je Polyscias plant moet verdrinken! Het is beter om regelmatig kleine hoeveelheden water te geven dan in één keer veel water. Controleer regelmatig of de grond vochtig aanvoelt voordat je opnieuw water geeft. Als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, geef dan wat water totdat de grond gelijkmatig vochtig is. Let op dat je de plant niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot.

Nu je weet wat je moet doen, kun je beginnen met de zorg voor je nieuwe polyscias plant. Vergeet niet regelmatig te inspecteren op ongedierte, je plant opnieuw te verpotten indien nodig en hem op de juiste manier water te geven. Zo geef je je plant de beste kans om gezond en gelukkig te blijven! Veel succes en geniet van je nieuwe groene aanwinst.

polyscias verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de polyscias plant op een plek met indirect zonlicht. De plant gedijt het beste bij helder, maar niet direct zonlicht.
 2. Zorg voor een constante temperatuur rond de polyscias plant, idealiter tussen de 18-24°C. Houd de plant uit de buurt van tochtige plekken of plotselinge temperatuurveranderingen.
 3. Geef de plant regelmatig water, maar vermijd overmatige bewatering. Laat de bovenste laag van de grond licht opdrogen voordat je opnieuw water geeft. De plant houdt van vochtige maar niet zeer natte grond.
 4. Houd de luchtvochtigheidsgraad rond een polyscias plant hoog. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant of zet de plant op een schotel met water om de luchtvochtigheid te verhogen.
 5. Bemest de plant eens per maand met een gebalanceerde vloeibare meststof tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 6. Maak regelmatig de bladeren van de polyscias plant schoon door ze af te nemen met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Hiermee help je de plant gezond te blijven en de fotosynthese te bevorderen.
 7. Houd de plant vrij van ongedierte zoals spintmijten en bladluizen door regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren. Als je ongedierte opmerkt, gebruik dan een milieuvriendelijke insecticide en volg de instructies op de verpakking.

Benodigdheden

Om je kamerplant goed te verzorgen, kun je niet zonder een aantal materialen. Welke dat zijn zetten we hieronder overzichtelijk voor je op een rij.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Aralia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij je polyscias plant goed verzorgen zodat hij gezond en mooi blijft? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging. We bespreken onder andere de juiste standplaats, de benodigde hoeveelheid water en de beste voeding voor je plant. Daarnaast geven we tips over het verpotten en snoeien van de polyscias plant. Met deze informatie kun je jouw plant optimaal verzorgen en er jarenlang plezier van hebben.

Standplaats

De beste standplaats voor de polyscias is een plek met helder, indirect licht. Het is belangrijk dat de plant niet in direct zonlicht staat, omdat dit kan leiden tot bladverbranding. Plaats de polyscias bij voorkeur in een kamer met een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg dat de plant niet op een tochtige plek staat en geef hem regelmatig water.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de polyscias ligt tussen de 40% en 60%. Wanneer de lucht te droog is, kan dat leiden tot uitdroging van de plant en eventuele ziektes. Zorg dus voor voldoende luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door regelmatig te sproeien.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een polyscias plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Dit zorgt voor optimale groei en gezondheid van de plant. Houd de temperatuur stabiel om plotse veranderingen te vermijden. Beperk blootstelling aan extreme koude of hitte.

Water geven

Geef de polyscias een flinke slok water wanneer de grond droog aanvoelt tot ongeveer 2,5 cm diep. Dit zal ongeveer om de zeven tot tien dagen nodig zijn, afhankelijk van de temperatuur en hoeveelheid licht. Zorg dat de potgrond niet constant doorweekt is maar ook niet volledig uitdroogt, anders kan de plant sterven.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Jij moet de polyscias plantenvoeding geven om de groei en gezondheid van de plant te stimuleren. Gebruik een algemene kamerplantenvoeding en geef het elke twee weken tijdens de groeiperiode, en elke maand tijdens de wintermaanden. Gebruik altijd de aanbevolen dosering en vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen. Geef alleen water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

Snoeien

Wil je jouw polyscias snoeien? Dat kan heel gemakkelijk. Het is belangrijk om te weten dat deze plant niet vaak gesnoeid hoeft te worden. Wanneer je toch besluit om te snoeien, doe dat dan in het voorjaar. Hierbij is het verstandig om de plant te knippen op de plek waar het blad begint. Dit bevordert de groei van nieuwe takken en scheuten. Zorg daarbij dat je scharen schoon en scherp zijn. Zo voorkom je beschadigingen aan de plant.

Stekken

Wil je een Polyscias stekken? Het goede nieuws is dat het een vrij eenvoudig proces is. Je kunt de plant stekken door een gezonde tak van zijn stam te snijden en in water te plaatsen of in een pot met vochtige potgrond te planten. Zorg dat de grond vochtig blijft en houd de stek uit direct zonlicht. Binnen een paar weken zul je wortels zien groeien en zal je nieuwe Polyscias plant beginnen te groeien.

Verpotten

Wil je jouw polyscias verpotten? Zorg allereerst voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrels voor een goede drainage. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en haal eventueel dode wortels weg. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul aan met verse potgrond. Druk de grond stevig aan en geef water. Zet de plant op haar nieuwe plek en geniet!

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

De.polyscias plant bloeit binnenshuis wanneer hij de juiste omstandigheden heeft.

Als je lang van je polyscias wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je polyscias gezond en mooi te houden.

Mijn Polyscias heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw polyscias bruine vlekken op de bladeren? Dit kan worden veroorzaakt door te veel water, gebrek aan licht of een te grote pot. Zorg dat je de plant minder water geeft, hem op een lichtere plek zet en eventueel verpot naar een kleinere pot. Verwijder de beschadigde bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Mijn Polyscias heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de polyscias zijn vaak het gevolg van te veel of te weinig water, te weinig licht of lage luchtvochtigheid. Zorg dat je de plant op de juiste manier verzorgt: geef de plant voldoende water, zet hem op een lichte plek en zorg voor voldoende luchtvochtigheid. Verwijder de gele bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bladeren van mijn Polyscias vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je polyscias plotseling afvallen kan er mogelijk sprake zijn van te veel of te weinig water, slechte bodemkwaliteit, insecten of ziekten. Controleer of de bodem te nat of juist te droog is en zorg voor een goede drainage. Verwijder aangetaste bladeren en behandel indien nodig met een insecticide of fungicide. Pas op met overbemesting en zorg voor voldoende licht en ventilatie.

ik zie beestjes op mijn polyscias. Wat moet ik doen?

Als je beestjes ziet op je polyscias, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken. Ten eerste, inspecteer de plant grondig om te zien om wat voor beestjes het gaat. Gebruik een vergrootglas als dat helpt. Vervolgens kun je proberen de beestjes voorzichtig weg te vegen met een zachte doek of een kwastje. Als dit niet werkt, kun je biologische bestrijdingsmiddelen proberen of een specialist raadplegen voor advies. Onthoud dat het belangrijk is om regelmatig je planten te controleren om problemen vroegtijdig te kunnen oplossen.

mijn polyscias hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je polysciashangt slap? Geen zorgen, we hebben een oplossing! Probeer je studiemateriaal aantrekkelijker te maken door afwisseling in je leerstijl te brengen. Maak gebruik van visuele hulpmiddelen zoals diagrammen en mindmaps. Actief leren door discussie met medestudenten kan ook helpen. Blijf gemotiveerd en geef niet op, je kunt dit!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de polyscias plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wanneer bloeit een polyscias plant in huis?

Het bloeiseizoen van een polyscias plant in huis kan variëren, maar meestal bloeit de plant in de lente of zomer.

Wat zijn de verzorgingstips voor een polyscias plant?

Om een polyscias plant goed te verzorgen, is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven, voldoende licht te geven en af en toe te bemesten.

Hoe vaak moet ik een polyscias plant water geven?

Een polyscias plant heeft regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door te laten opdrogen. Overwatering kan namelijk schadelijk zijn voor de plant.

Kan ik een polyscias plant in direct zonlicht zetten?

Polyscias planten hebben graag licht, maar direct zonlicht kan te intens zijn en bladverbranding veroorzaken. Het is beter om de plant in helder indirect licht te plaatsen.

Moet ik een polyscias plant snoeien?

Het snoeien van een polyscias plant kan nuttig zijn om de vorm en grootte van de plant te behouden. Het is echter niet noodzakelijk en kan naar eigen voorkeur worden gedaan.