Aralia (Polyscias)

Met zijn lichtgroene, fijngetande bladeren, voegt de Aralia een vleugje elegantie toe aan elke ruimte.

Leer hoe je deze opvallende kamerplant kunt verzorgen en creëer een oase van rust in huis.

Aralia eigenschappen

Latijnse naamAralia
Nederlandse naamPolyscias
Bekendste soorten

Fabian, Ming, Schefflera, Golden, Balfour

Behoort tot de familieAraliaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Aralia plant is afkomstig uit Oost-Azië, met name uit Japan, Korea en China.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Aralia binnenshuis is meestal in de zomermaanden, van juni tot augustus.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMoeilijk
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Aralia vandaan?

De Aralia, ook wel bekend als de Japanse engelwortel, heeft zijn oorsprong in Oost-Azië. Het komt vooral voor in Japan, China en Korea en groeit daar in bergachtige gebieden en gematigde klimaten. De plant groeit het best in vochtige, goed gedraineerde grond en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Aralia’s staan bekend om hun decoratieve verschijning en hun medicinale en culinaire toepassingen. De plant wordt gebruikt in traditionele Chinese geneeskunde om vermoeidheid te verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen. Het blad van de Aralia wordt ook in de Japanse keuken gebruikt als smaakmaker voor soepen en salades.

Aralia soorten

Er zijn veel verschillende soorten Aralia die je kunt vinden en het kan soms moeilijk zijn om te weten welke het beste bij jouw interieur past. Gelukkig zijn er een paar populaire Aralia die je kunt overwegen.

 • Een populaire keuze is de Aralia Fabian, bekend om zijn donkergroene bladeren en opvallende stam.
 • Een andere optie is de Aralia Ming, met zijn fijn geveerde bladeren en compacte groeiwijze.
 • Een andere populaire Aralia is de Aralia Balfour, met zijn glanzende bladeren en elegante uitstraling.
 • Als je op zoek bent naar iets uniekers, zou je kunnen overwegen om de Aralia Sieboldii te proberen, met zijn puntige bladeren in een lichte groen-gele kleur.
 • Voor een meer weelderige look kun je kiezen voor de Aralia Schefflera, met zijn grote, donkergroene bladeren en stevige stam.
 • Als je op zoek bent naar een echte blikvanger, dan kun je overwegen om de Aralia Fabian te nemen, met zijn opvallende bonte bladeren vol patronen.

Met zoveel keuze is er voor ieder wat wils!

Wist je dat de Aralia ook wel bekend staat als de duivelswandelstok en een giftige plant is?

Polyscias kopen, waar let je op?

Wil je een Aralia kopen in de winkel, let dan op de volgende zes punten.

 1. Ten eerste is het belangrijk om de plant te inspecteren op insecten of schade. Kijk dus goed naar de bladeren en de stengels en vraag indien nodig om advies.
 2. Daarnaast is een Aralia een tropische plant die bij voorkeur op een warme en lichte plek staat. Zorg dus dat je een plek in huis hebt die genoeg daglicht ontvangt en niet te koud is.
 3. Verder moet je regelmatig water geven, maar let erop dat de grond niet te nat wordt. Een goed doorlatende potgrond is dan ook belangrijk.
 4. Daarnaast kan een Aralia erg groot worden, dus bedenk van tevoren of je genoeg ruimte hebt voor de plant.
 5. Tot slot is het belangrijk om te weten dat de plant behoefte heeft aan voeding en regelmatig gesnoeid moet worden. Houd hier dus rekening mee als je de plant aanschaft en zorg dat je genoeg informatie hebt over de verzorging ervan.

Is de Aralia giftig?

Benieuwd of de Anthurium een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Aralia giftig voor mensen?

Aralia is een plantensoort die giftig kan zijn voor mensen. De giftigheid kan variëren afhankelijk van de soort aralia en de hoeveelheid die wordt ingenomen. Symptomen van een vergiftiging zijn onder meer misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid en in sommige gevallen zelfs de dood. Neem bij twijfel onmiddellijk contact op met je huisarts of vergiftigingscentrum. Zorg dat je de plant niet aanraakt en was je handen grondig na het werken met deze plant. Houd de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Is de Aralia giftig voor katten en honden?

De Aralia plant kan giftig zijn voor honden en katten. De plant bevat saponinen en glycosiden die problemen kunnen veroorzaken als ze worden ingeslikt. Symptomen van vergiftiging zijn onder andere braken, diarree en verlies van eetlust. Laat je huisdier niet bij de plant in de buurt en zorg dat deze buiten hun bereik staat. Als je vermoedt dat je huisdier toch van de plant heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Is de Aralia luchtzuiverend?

De Aralia is een prachtige groene kamerplant die niet alleen mooi staat in je huis, maar ook nog eens luchtzuiverende kwaliteiten heeft. De plant neemt schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen op en zet deze om in zuurstof. Hierdoor helpt de Aralia om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Zorg wel dat je de plant op een lichte plek zet en regelmatig water geeft, dan zal hij optimaal zijn werk doen. En als bonus zorgt de Aralia ook nog voor een ontspannen sfeer in je interieur!


Aralia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij ook genieten van een prachtige Aralia in jouw interieur? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze plant het best kunt verzorgen. In deze tekst lees je alles over de juiste standplaats, het geven van water en voeding en hoe je de Aralia kunt verpotten. Ook krijg je tips over hoe je de plant gezond houdt en hoe je eventuele problemen kunt oplossen. Lees hieronder verder voor alle praktische instructies over het verzorgen van jouw Aralia.

Wil je meer weten over hoe je Aralia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Aralia Verzorging pagina.

Water geven

Je kunt de Aralia het beste één keer per week water geven. Controleer hierbij altijd of de grond vochtig genoeg is, maar vermijd dat de plant te nat blijft staan. Let op: een teveel aan water kan leiden tot wortelrot.

Standplaats

De Aralia is het meest geschikt voor een standplaats met helder, indirect zonlicht. Zorg ervoor dat de plant ook beschermd is tegen tocht en extreme temperaturen. Plaats de Aralia bijvoorbeeld in een hoek van je kamer, waar het daglicht wel binnenkomt maar de zonnestralen niet direct op de plant vallen.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Aralia ligt tussen de 50% en 60%. Dit zorgt ervoor dat de plant zich comfortabel voelt en goed groeit. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog of te laag is, omdat dit de plant kan beschadigen.

Plantenvoeding

Je Aralia-plant heeft regelmatig plantenvoeding nodig om gezond te blijven. Geef de plant in het voorjaar eens per maand plantenvoeding en in de herfst één keer per maand. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vloeibare kamerplantenvoeding. Zorg ervoor dat je de voedingsstoffen goed verdeelt over de grond en geef niet te veel in één keer om overbemesting te voorkomen.

Stekken

Wil jij een nieuwe Aralia plant? Stel je voor dat je er eenvoudig zelf een kunt stekken! Neem een stengel van ongeveer 10 cm en knip de onderste bladeren weg. Plaats de stengel in water en ververs het regelmatig. Na zo’n 4-6 weken zullen er wortels verschijnen, waarna je de stek in een potje met potgrond kunt planten. Geef de Aralia regelmatig water en zet hem op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Binnen no time heb jij een prachtige nieuwe plant!

Snoeien

Om de Aralia op de juiste manier te snoeien is het belangrijk om het juiste moment te kiezen, namelijk in het vroege voorjaar voordat de plant begint uit te lopen. Snoei de takken terug tot boven een bladknop en zorg ervoor dat je scherp en schoon snoeigereedschap gebruikt om de plant niet te beschadigen. Let er ook op dat je de plant niet te veel snoeit, want dat kan ten koste gaan van de groei en uitstraling van de plant.

Verpotten

Wanneer je jouw Aralia een nieuwe pot wilt geven, is het belangrijk om de juiste maat pot te kiezen en rekening te houden met de grond en drainage. Verwijder voorzichtig de plant uit de oude pot en schud de wortels lichtjes los. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met verse potgrond, zorg ervoor dat de wortels bedekt zijn maar niet te diep begraven. Geef de Aralia daarna voldoende water en laat deze rustig wennen aan zijn nieuwe thuis.


Aralia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Aralia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Aralia gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Aralia ?

De Aralia kan last hebben van allerlei ziekten en plagen, zoals:

 1. Spint: te bestrijden met een oplossing van water en zeep of een bestrijdingsmiddel.
 2. Wortelrot: voorkom door niet te veel water te geven en zorg voor goede drainage. Verwijder aangetaste wortels en behandel met fungicide.
 3. Bladluis: bespuit met water of gebruik insecticide.
 4. Mealybug: verwijder met een wattenstaafje of gebruik insecticide.
 5. Schimmel: verlaag de luchtvochtigheid, verbeter ventilatie en bespuit met fungicide.

Zorg dat je de plant regelmatig controleert op symptomen van ziektes en plagen, en handel snel om verdere verspreiding te voorkomen. Zo blijft de Aralia gezond en mooi.

Mijn Aralia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb je bruine vlekken op je Aralia? Dit kan veroorzaakt worden door te veel water, te weinig licht, of ongedierte. Zorg dat de plant niet te nat blijft en geef hem voldoende licht. Controleer ook op ongedierte en behandel met een insecticide indien nodig.

Mijn Aralia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De Aralia kan gele bladeren krijgen door gebrek aan water of voedingsstoffen, te veel zonlicht of kou. Zorg dat de plant genoeg water en voedingsstoffen krijgt en sta hem niet in direct zonlicht. Verplaats de plant naar een warmere plek als het te koud is.

Bladeren van mijn Aralia vallen plotseling af, wat is er mis?

De Aralia kan last hebben van verschillende problemen die kunnen leiden tot het plotseling verliezen van bladeren. Mogelijke oorzaken zijn een gebrek aan licht, vocht, voedingsstoffen of te veel of te weinig water. Ook stress, lage luchtvochtigheid, ziektes of plagen kunnen de Aralia aantasten. Controleer de omstandigheden waarin de plant staat en pas deze waar nodig aan. Verwijder ook eventueel beschadigde bladeren.

Een ander interessant weetje over de Aralia is dat het een plant is die zowel binnen als buiten kan groeien.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Aralia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Aralia?

Een Aralia is een geslacht van planten, met onder andere de populaire kamerplant Aralia Fabian.

Hoe groot kan een Aralia worden?

Een Aralia kan afhankelijk van de soort tussen de 50 centimeter en 3 meter hoog worden.

Wat zijn de verzorgingstips voor een Aralia?

Geef een Aralia indirect zonlicht en houd de grond vochtig, maar niet te nat. Sproei regelmatig en bemest elke twee weken.

Hoe reproduceert een Aralia?

Een Aralia plant reproduceert door middel van zaden, die zich ontwikkelen uit de bloemen van de plant. De zaden kunnen worden geplant om nieuwe planten te laten groeien.

Is een Aralia giftig voor mensen en huisdieren?

Ja, sommige soorten Aralia zijn giftig voor mensen en huisdieren vanwege hun giftige bessen en bladeren.

Plaats een reactie